Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

3 C°

Zadarski turistički djelatnici podržavaju odluku o smanjenju PDV-a u turizmu

09.01.2012. 23:00
Zadarski turistički djelatnici podržavaju odluku o smanjenju PDV-a u turizmu


Nova Vlada najavila je smanjenje PDV-a u turizmu, a to je prije nekoliko dana potvrdio i Veljko Ostojić, ministar turizma koji je na druženju s novinarima rekao kako će PDV za turističke djelatnosti biti smanjen na osam do deset posto, ali tek nakon što dobiju obećanje da će to rezultirati nižim cijenama.
Ove mjere trebale bi dovesti do otvaranja novih radnih mjesta u turizmu, ali i toga da hrvatska turistička ponuda postane konkurentnija u odnosu na druge mediteranske zemlje, jer trenutno zauzima nezavidno deveto mjesto od deset mediteranskih zemalja.
Turistički djelatnici ovu odluku podržavaju i slažu se kako će ona dovesti do pozitivnih pomaka koji bi trebali utjecati na otvaranje radnih mjesta i investicija u turizam.Zvonko Šupe, predsjednik Turističke zajednice Grada Zadra kaže da je odluka o smanjenju PDV-a kvalitetna i pozitivna te da se nada kako biti donešena, jer bi bila dobra za sve u Hrvatskoj.
– Odluka o smanjenju PDV-a na sve nas će dobro utjecati, ukoliko do nje dođe. U svijetu to već vrlo dobro funkcionira. Božidar Kalmeta je u vrijeme dok je bio i ministar turizma donijeo odluku o smanjenju PDV-a za pansione i hotele, a već to je dovelo do pozitivnih pomaka. Na ovaj način će biti smanjene cijene i u drugim uslugama, a to bi trebalo dovesti do novih investicija i zapošljavanja. Vidi se da je to predložio apsolutni profesionalac, a Veljko Ostojić je čovjek iz tog posla. Ukoliko PDV zaista bude smanjen to će dovesti do velike koristi gledajući dugoročno, kazao je Šupe.
Ante Lukačić, predsjednik Ceha ugostitelja koji djeluje pri Obrtničkoj komori kazao je kako bi najavljene mjere trebale stvoriti preduvjete za pozitivne pomake u turizmu, ali i da se to neće dogoditi preko noći.
– Najave su kako će PDV u turizmu biti usklađen s onim u zapadnim zemljama i mogu reći da su te mjere dobrodošle. Mi iz Obrtničke komore smo ih tražili već godinama. Ne treba očekivati da će se promjene dogoditi preko noći i da će već ovoga ljeta cijene drastično pasti, ali kroz nekoliko godina te promjene će biti vidljive. Ono što treba napraviti je uskladiti i cijene u veleprodaji, jer naše cijene ovise o njihovima i ukoliko oni ih oni spuste i naše će biti niže, kazao je Lukačić dodajući da je u prijašnjim situacijama poput one kada su porezna davanja za pivo smanjena, a veleprodajne cijene su ostale iste.
Kazao je i kako bi niz najavljenih mjera – od smanjenja PDV-a do smanjenja davanja za zaposlene, trebalo dovesti do povećanja konkurentnosti Hrvatske kao turističkog odredišta, smanjenja cijena, pa tako i otvaranja novih radnih mjesta.