Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Šime Fantela i Igor Marenić brane odličja s EP-a, SP-a i Mediteranskih igara

Autor: Zrinka Grancarić

09.01.2013. 23:00
Šime Fantela i Igor Marenić brane odličja s EP-a, SP-a i Mediteranskih igara


Individualne pripreme svakog pojedinog sportaša već su u punom jeku, početak godine vrijeme je bazičnih priprema, kao i ispunjavanja obveza na fakultetima za brojne naše studente


Kondicijski trening, teretana, nešto malo morskih treninga, ali ne previše zbog, ipak, preniske temperature mora, zasad je opis priprema jedriličara seniora, kako onih koji su nas prošlih godina razveselili niskom sjajnih rezultata i odličnim nastupom na Olimpijskim igrama, kao i onih koji planiraju baciti rukavicu izazova već priznatim reprezentativcima. Na početku svakoga novog olimpijskog ciklusa pojavljuju se nova lica, u hrvatskim okvirima ovoga puta više se radi o poznatim imenima koja će se okušati u drugim disciplinama. Ovoga trenutka svakako je najzanimljiviji prijelaz laseraša Milana Vujasinovića u teški samac Finn.
Pedeset godina klase 470
Naša najveća regata olimpijskih disciplina, Split Olympic Sailing Week sredinom ožujka bit će za veći dio olimpijske reprezentacije prva regata u sezoni. Svjetski viceprvak, laseraš Tonči Stipanović, zajedriti će ranije, krajem veljače na regati u svom matičnom klubu, na Velikoj regati Mornara.
– Kondicijske pripreme su mi sada u prvom planu, radim dosta na kilaži, od OI sam skinuo osam kilograma, no vratit ću pet kilograma mišićne mase i to bi trebao držati do Rija 2016. Krajem siječnja putujem na Cipar na tri tjedna priprema s mojim uobičajenom sparing partnerima, a onda očekujemo dolazak dobre flote laseraša u Split gdje ćemo svi zajedno odjedriti tri regate: Veliku nagradu Mornara, SOSW i Grand Prix Mornar. To je prokušani recept prošlih godina. Plan regata je jako gust, sve tamo do studenog, do svjetskog prvenstva u Omanu – kaže Tonči Stipanović, koji će kao i dosad imati žestoku konkurenciju i u domaćoj moćnoj floti laseraša.
Klasičan početak godine i za Šimu Fantelu i Igora Marenića, aktualne europske prvake i brončane sa zadnjeg SP klase 470. Svake godine Fantela i Marenić pripreme počinju na planini, tako je i ovoga puta, otputovali su u austrijski Innsbruck, gdje će deset dana provesti u planinarenju.
– Prioriteti ove godine su nam svjetsko i europsko prvenstvo, te Mediteranske igre. Na to ćemo se koncentrirati. Jedrit ćemo naravno i regate svjetskog i europskog kupa, ali mislim da nećemo imati financija dovoljno za ozbiljno se posvetiti i tim natjecanjima. Iznimno se radujemo SP-u, u francuskom La Rochellu, gdje će se obilježiti 50 godina klase 470 – rekao je Edo Fantela, Šimin i Igorov trener, prije nekoliko dana izabran i za izbornika HJS-a.
Djevojke s knjigama
Naš trofejni finaš Ivan Kljaković Gašpić posvetio se studiju, četiri ispita preostala su mu do diplome na studiju ekonomije u Splitu i to bi htio riješiti prije negoli sezona počne. Kao i posadi Fantela/Marenić i njemu su prioriteti SP i EP. Veći dio 2013. obvezama na fakultetu posvetit će daskaš Luka Mratović, student treće godine strojarstva u Splitu. Knjigama se bavi i ženski dio olimpijske reprezentacije, Tina Mihelić i Romana Župan studentice su sportskog menadžmenta u Aspiri u Splitu, dok je Enia Ninčević na putu prema diplomi trenera kondicijske pripreme na dislociranom studiju zagrebačkog Kineziološkog fakulteta u Zadru. Za ženski trio jedan od glavnih ciljeva sezone su Mediteranske igre.
Zanimljiva je godina pred nama, a sve kreće 13. ožujka na Split Olympic Sailing Week. Dio hrvatskih jedriličara međunarodni dio sezone će otvoriti krajem ožujka na regati Svjetskog kupa u Palma de Mallorci, dok će veliko naše izaslanstvo kao i uvijek nastupiti na sljedećoj regati SK, u francuskom Hyeresu.
Velika konkurencija 49er-a
Odluka Svjetskog jedriličarskog saveza da je 49er potvrđen kao olimpijska disciplina sve do OI 2020. godine čini se da je imala utjecaja i na razvoj ove discipline u Hrvatskoj. Za razliku od prošlog ciklusa u kojem su praktički jedina naša aktivna posada bili Pavle Kostov i Petar Cupać, sad već dvostruki olimpijci u 49er-u, u ovom trenutku trenira čak sedam posada. Uz Kostova i Cupaća koji su krenuli u svoju treću olimpijsku kampanju u Zadru rade još četiri juniorske posade predvođene kadetskim reprezentativcima braćom Jurom i Dujom Fržopom, želju da predstavljaju Hrvatsku u Riu 2016. iskazali su i Opatijci Goran Ivanković i Noa Ninčević, dok je u Splitu baza za treninge Domagoju Fižuliću i Leonu Ostrezu.