Zadarski invalidi prvi u Hrvatskoj dobivaju besplatne taksi usluge

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Petar FABIJAN
Zadarska županija će biti prva u Hrvatskoj s organiziranim besplatnim prijevozom za osobe s invaliditetom

Članovi Udruge tjelesnih invalida Zadarske županije u ovoj godini bi trebali dobiti novi kombi za prijevoz osoba s invaliditetom na području grada Zadra. Sredstva za njegovu kupnju osigurana su u proračunu Grada Zadra, što je potvrdio Jozo Kasipović, predsjednik Udruge.

Sadašnji kombi za prijevoz osoba s invaliditetom star je 11 godina i često se kvari, stoga su članovi i predstavnici Udruge na obilježavanju Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, ali i tijekom obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti, gradskim vlastima izrazili potrebu za novim vozilom. Odmah im je ususret izašao i gradonačelnik Božidar Kalmeta, te je obećao novo vozilo koje će, eto, ove godine i dobiti.

- Velika je ovo stvar za naše članove, koji koriste usluge prijevoza, a takvih je na području grada 100-tinjak, ljeti možda i više, napomenuo je Kasipović. Cijena novog vozila kretat će se između 250 i 300 tisuća kuna, a za njegovo održavanje brinut će se gradska tvrtka Liburnija.

Osim sa gradskom vlasti ova Udruga ima izuzetno dobru suradnju i sa Zadarskom županijom.

Kako je riječ o Udruzi koja je sa 870 članova jedna od najvećih u Hrvatskoj, nastoje se pobrinuti i za svoje članove koji ne žive na području grada. Stoga je Predsjedništvo Udruge u pregovorima sa županijskim pročelnikom za zdravstvo Andrijom Marcelićem za organizaciju besplatnog taksi prijevoza osoba iz županije.

- Riječ je o pilot projektu koji bi se provodio godinu dana, a nakon toga bismo vidjeli hoće li se nastaviti dalje. Naši članovi koji žive izvan Zadra i na jako udaljenim područjima imali bi pravo, po ovom pilot projektu, na besplatno korištenje usluga taksi prijevoza, vjerojatno četiri do pet puta mjesečno. Njihov prijevoz financirala bi Zadarska županija, a ukoliko bi korisnici imali potrebe češće koristiti prijevoz, tada bi oni plaćali usluge jeftinije, obrazložio je Kasipović.

Ukoliko bi ovaj hvalevrijedan projekt zaživio, Zadarska bi županija bila prva u Hrvatskoj u kojoj bi osobe s invaliditetom imale organiziran besplatan prijevoz.

- Morali smo misliti na naše članove koji ne žive u gradu, da im se omogući da barem četiri do pet puta u mjesec dana mogu otići liječniku i slično. Nastojali smo "pokriti" teže invalide, nepokretne i teško pokretne osobe, a njih je u županiji oko 160, rekao je Kasipović, dodavši kako je procijenjeno da bi Županiju ovaj pilot projekt na godišnjoj razini koštao oko milijun kuna.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno