Dva mjeseca radile bez slobodnog dana i više od 50 sati tjedno

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
NEMA ODMORA DOK TRAJE SEZONA
Na temelju Prekršajnog zakona sutkinja Prekršajnog suda u Zadru Dubravka Škalabrin-Šarić izrekla je ovoj tvrtki ukupnu novčanu kaznu u iznosu od 32 tisuće kuna, a odgovornoj osobi ove tvrtke novčanu kaznu u iznosu od 1800 kuna
Vedran SITNICA
Radnice su svjedočile kako su pristale na takav radni odnos i da se nisu žalile

Prekršajni sud u Zadru, po sucu toga suda Dubravki Škalabrin-Šarić, donio je presudu protiv tvrtke iz Povljane na otoku Pagu, čiji je osnivač jedan državljanin Češke i odgovorne osobe ove tvrtke, mještanke Novalje u dobi od 50 godina. Proglasio ih je krivima što su pri radu njihove tri sezonske zaposlenice u kuhinji jednoga pansiona u Biogradu prekršili brojne odredbe Zakona o radu. Ova kršenja Zakona utvrđena su za inspekcijskog nadzora inspektorice rada 10. kolovoza 2016. godine, nakon čega je Inspektorat rada podnio optužni prijedlog protiv ove tvrtke i odgovorne osobe.

Sud je utvrdio kako su krivi zbog toga što radnicama nisu omogućili korištenje tjednog odmora, budući da im puno radno vrijeme iznosi 40 sati tjedno. Zakon određuje da je najdulje trajanje takvog prekovremenog rada 50 sati tjedno, a one su radile i više od 50 sati tjedno od početka njihova rada. Obračun plaće o ostvarenim satima rada za svibanj i lipanj 2016., koje sačinjava odgovorna osoba tvrtke, ne sadrže podatke o ostvarenim satima rada, a također nije na propisan način vođena evidencija o prisutnosti na radu za svibanj, lipanj, srpanj i kolovoz 2016.

Na temelju Prekršajnog zakona sutkinja Škalabrin-Šarić izrekla je ovoj tvrtki ukupnu novčanu kaznu u iznosu od 32 tisuće kuna, a odgovornoj osobi ove tvrtke novčanu kaznu u iznosu od 1800 kuna.

U obrazloženju presude navodi se kako je na glavnoj i javnoj raspravi odgovorna osoba ove tvrtke i jedina članica Uprave, mještanka Povljane, u svojoj obrani kazala kako radnice nisu tijekom srpnja i kolovoza 2016. koristile tjedni odmor zbog povećanog obima posla.

- Međutim, s njima sam se dogovorila da ću im nakon sezone produljiti radni odnos za onoliko dana koliko im pripada po osnovi tjednog odmora, dakle bilo im je plaćeno, iako nisu dolazile na posao nakon sezone. Radnice su u lipnju i rujnu mogle koristiti tjedni odmor i to su obično činile na način da bi ga u dogovoru s glavnom kuharicom koristile u dane kada je manji obim poslova. Radile su dvokratno i to jutarnju smjenu od 7- 13 sati i popodnevnu od 17- 20 sati. Radnice su na ovakav način radile svaki dan dvokratno svih sedam dana u tjednu u srpnju i kolovozu, dok su u lipnju i rujnu radile daleko manje jer je manji obim posla, izjavila je ova Novaljka dodajući kako je u evidenciju o radnom vremenu uredno evidentirala sate ostvarenog rada za radnice, međutim misli kako je plaću obračunavala kao da rade 40 sati tjedno, iz razloga što su unaprijed dogovorili plaću i tako im je isplaćivala. Istaknula je kako nije posebno evidentirala prekovremene sate rada, a na upit branitelja odgovorila je kako joj se radnici nisu nikad požalili da su zakinuti.

U dokaznom postupku svjedokinja, inspektorica rada iskazala je kako se sjeća da je obavila inspekcijski nadzor u bistrou gdje je zatekla radnice te joj je dostavljena radnopravna dokumentacija. Na upit branitelja postoji li mogućnost da zbog povećanog obima posla radnik koristi i kraći tjedni odmor od 24 sata, izjavila je kako to predviđa primjerice Kolektivni ugovor o ugostiteljstvu, međutim okrivljenica se nije pozivala da koristi Kolektivni ugovor.

- Kod okrivljenice nije postojala više sila ili neki opravdani razlog zbog kojeg radnice ne bi trebale koristiti tjedni odmor, već je to način rada poslodavca, kazala je inspektorica rada.

Svjedokinja, jedna od tri radnice, navela je kako je svjesna da u uvjetima povećanog obima posla mora raditi i da ne može koristiti slobodne dane kao i u državnoj službi.

- Nisam se na to žalila, sve sam to svojom voljom prihvatila. Koliko ja znam nisu se žalili ni drugi radnici. Nisam se osjećala izrabljeno jer za ono što sam radila bila sam plaćena. Ne bih radila tri godine da se osjećam da me netko izrabljuje, rekla je ova kuharica, a slično su o broju radnih dana u tjednu i obračunavanju prekovremenog rada iskazivale i njezine dvije kolegice.

Sutkinja Škalabrin-Šarić je navela kako nalazi nedvojbeno dokazanim i utvrđenim da su okrivljenici počinili ova prekršajna djela.

- Ova tvrtka i njena odgovorna osoba nisu ekskulpirane od odgovornosti jer je po prirodi svog posla poslodavac taj koji organizira posao i odgovara za zakonito poslovanje i dužan je radnicima omogućiti tjedni odmor u skladu s pozitivnim propisima, a to ne može biti stvar dogovora između radnika i poslodavca, zaključila je sutkinja koja je rekla kako im izriče ublažene kazne smatrajući da će u dovoljnoj mjeri utjecati na buduće ponašanje okrivljenika, kao i da će ista kazna djelovati preventivno na sve druge da ne čine slične prekršaje.

Protiv ove presude dopuštena je žalba Visokom prekršajnom sudu u Zagrebu u roku od osam dana.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno