Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

KUP “KREŠIMIR ĆOSIĆ Bez šuta i skoka Puntamičani zaleđeni na minus 40

10.01.2019. 21:42
KUP “KREŠIMIR ĆOSIĆ  Bez šuta i  skoka  Puntamičani  zaleđeni na  minus 40


Po sličnom scenariju koji se odigrao dan prije na istom mjestu kad je Zadar deklasirao Jazine-Arbanasi zagrebačka Cibona je odradila svoju zadaću u osmini finala Kupa Krešimira Ćosića visokom pobjedom nad Sonik-Puntamikom. Suparnik je to koji je tradicionalno neugodan po Cibose, ali ovog puta se pokazao dostojnim tek za malo jači trening.
No, da ne bi bilo zabune, definitivno krivica za to ne pada na dušu domaćeg sastava već je razlog vrlo ozbiljna predstava gostiju koji su od prve minute odigrali na pravi način i tako spriječili svaki pokušaj Puntamičana da im zakompliciraju život.
Sami ulaz u utakmicu pokazao je u kojem smjeru će se odvijati događanja na parketu, jer su Cibosi pogodili prva četiri šuta od čega je tri stavio Fran Pilepić dok su domaći košarkaši na prvi poen morali čekati duge tri minute kad je Jurjević zabio za 2:8. U petoj minuti Cibona bježi na 10 viška (2:12), a Puntamičani su primjenom zonskog presinga kao i velikom požrtvovnošću uspjeli do kraja prve dionice donekle nadomjestiti čak 10 skokova manje od Zagrepčana.
Tako su sa tek šest minusa (17:23) ušli u drugu četvrtinu u kojoj je Cibona brzom adaptacijom na zonsku obranu domaćina prelomila pitanje pobjednika. Zonu su uspješno gosti razbili preciznim šutom izvan perimetra, a u tome su prednjačili rasni strijelci Novačić i Pilepić što je do sredine druge dionice Ciboni donijelo kapitalnih 17 viška (21:38).
Već je tada bilo jasno da od eventualnog iznenađenja neće biti ništa, a pogled na svoju klupu za domaćeg trenera Šimu Kraljevića u trenutku povlačenja s parketa svojih ponajboljih igrača bio je i njegov susret s realnošću. Alternacije su ipak bile nedostojne onima s kojima je raspolagao kolega mu Velić na suprotnoj strani. Stoga ne čudi da je rezultatski jaz za bijelo-zelene produbljen do 21 minusa završetkom poluvremena (30:51). Osim bitke u skoku koju je očekivano dobila Cibona, ni šut nije mazio Puntamičane. Stoga s tek tri pogođene trice iz 17 pokušaja u prvom poluvremenu nisu ni mogli očekivati bolji rezultat, a do kraja utakmice upisali su čak 25 promašaja za tri i 23 skoka manje od svojih protivnika.
Povratkom iz svlačionica domaći košarkaši su popustili i u onoj jedinoj dobroj stvari što su odrađivali kroz prvih 20 minuta, borbenosti. Kao da su se predali bez obzira na veliki zaostatak te je takav mlaki pristup samo doprinio činjenici da je Cibona nakon pet minuta treće dionice uskladištila čak 32 poena prednosti na svoj konto (36:68).
Potakao je taj poražavajući razvoj događaja Kraljevića na davanje prilike rezervistima, pa je tako vrijedne minute protiv Cibone dobio 19-godišnji Ivan Bašić čiji je prvi ubačaj razbudio publiku. Uz Bašića u petorci su uz iskusnije Palčića i Jurjevića, veliki prostor dobili Lovre Paleka te Filip Jošić kojima će ovakvo iskustvo biti od velike koristi u daljnem košarkaškom razvoju.
S druge strane Velić je u istom trenutku na terenu držao veterane poput Rozića i Marića dok je recimo velika nada hrvatske košarke Roko Prkačin u prve tri četvrtine dobio tek tri minute na terenu, a pitanje pobjednika je bilo riješeno praktički nakon 15 minuta igre. Zaslužio je Prkačin nastup u posljednjoj četvrtini u kojoj je bljesnuo s nekoliko lijepih poteza, a Puntamičani su uspjeli tek zadržati propadanje do konačnih minus 40.
Šime Kraljević, trener Sonik-Puntamike
– Napravili smo pripremu za utakmicu, no Cibona je ne jedan već dva-tri ranga iznad nas. Nemojmo se zavaravati da bismo bili u egalu čitavu utakmicu čak i da su nam šutevi ulazili. Išli smo minutu po minutu i željeli smo izgledati što je moguće bolje i mislim da smo uspjeli do 25 minute. Rezultatski to možda i nije tako izgledalo, no ono što smo se dogovorili i što smo isplanirali smo i napravili u prvih 25 minuta – rekao je domaći trener Šime Kraljević.
SONIK-P. 55
CIBONA 95
(17:23, 13:28, 13:24, 12:20)
ZADAR – Dvorana Jazine. Gledatelja: 500. Suci: Luka Kardum, Gordan Terlević i Karlo Mirčeta.
SONIK-PUNTAMIKA: Jošić 8, Paleka 4, Palčić 9, Ceranja, Atelj 10, Bučaj 3, Jurjević 10, Erslan, Perić, Grbić, Bašić 7, Petani 4. Trener: Šime Kraljević.
CIBONA: Bilinovac 11, Rogić 11, Marić 6, Bundović 2, Gilbert 4, Novačić 14, Prkačin 5, Rozić 2, Ljubičić 7, Pilepić 22, Markota 10. Trener: Ivan Velić.
Šut za dva: Sonik-P. 16-34 (47%); Cibona 25-33 (75%).
Šut za tri: Sonik-P. 6-31 (19%); Cibona 11-28 (39%).
Slobodna bacanja: Sonik-P. 5-11 (45%); Cibona 12-18 (66%).
Skokovi: Sonik-P. 26 (18+8); Cibona 49 (39+10).
Osobne pogreške: Sonik-P. 18; Cibona 18.