Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

KUP KREŠIMIRA ĆOSIĆA Bez velikih muka do završnice Kupa

10.01.2019. 08:54
KUP KREŠIMIRA ĆOSIĆA Bez velikih  muka do  završnice  Kupa


Osmina finala Kupa Krešimira Ćosića ponudila je gradski dvoboj abaligaša i lidera Prve lige, no osim sjajne atmosfere u hramu košarke kojeg  je za ovu prigodu pohodilo više od 2 tisuće ljudi na terenu se mogla vidjeti tek dominacija kluba s Višnjika koji s druge strane nije imao pravog  protivnika. Ako je uopće bilo ikakve sumnje da će Zadar na kraju osigurati plasman na završnicu Kupa Krešimira Ćosića ona je nestala praktički  na otvaranju utakmice.
Jasno je bilo i prije podbacivanja da će utakmica  biti više revijalnog tipa nego natjecateljskog i da će Zadar ostvariti želje  Tornada na istočnoj tribini koji ih je dočekao s parolom: Hoćemo pobjedu! Igrači Ante Nazora nisu se za nju ni trebali previše pomučiti jer su već  nakon prve četvrtine stigli do visoke prednosti od čak 18 poena razlike,  (9:27). I da su Jazine-Arbanasi bile u kompletnom sastavu s kojim su ostvarili osam pobjeda u Prvoj ligi renomirani abaligaš ne bi morao strepiti  za prolaz dalje, a ovako bez dva ponajbolja igrača, Mirze Sarajlije i Emilija Banića su te šanse žutih se mogle izmjeriti tek u promilima. Posebno  zbog činjenice da je nedostatak centimetara bio za njih nerješiva zagonetka kao ni previše siromašan kadar s kojim je raspolagao Luka Bujas za  ovu utakmicu.
Predvidio je taj scenarij i Nazor krenuvši s postavom koja nije nikad,  ali vjerojatno i neće startati u nekoj drugoj utakmici. Ipak je htio prvenstveno minutama nahraniti one kojima je to ove sezone najviše nedostajalo. Bašić, Marić i Vuković su ih dobivali na kapaljku dok su Dašić i Žorić  više od pola godine zapravo apstinirali od ozbiljne košarke. I takva jedna  čudna postava Zadra izdemolirala je na brzinu domaćine, a pogotovo se  to odnosilo na dvojac Vuković-Žorić koji je kombinirano u prvih 10 minuta igre ubacio 19 poena.
Kod domaćina su tek Španja i Bungei pokazivali znakove života dok je ostatak momčadi izuzev Gulama i Kaštropila  bio više nego počašćen samim nastupom protiv velikog gradskog rivala.  Stoga ne čudi eksponencijalni rast razlike u korist Zadra kako je utakmica išla svome kraju. Recimo, u četvrtoj minuti druge četvrtine na semaforu je svijetlilo 13:38 za Nazorove igrače. Little je ušavši kao zamjena za  ozlijeđenog Marića ubacio dvije trice, a nakon dugo vremena na parketu  se moglo vidjeti i Juru Planinića. S druge strane trener žutih Bujas je na  parketu cijelo vrijeme bez sekunde predaha držao svoj najiskusniji trojac: Bungei, Španja, Gulam što je im otežalo ionako tešku situaciju u ovoj  utakmici. Stoga su igrači Zadra bez većih problema dodatno napunili  koš domaćeg sastava u završnici prvog poluvremena koje je završilo s  čak 34 viška na njihovom kontu (20:54).
U nastavku su malo pustili plavi papučicu s gasa pa su i Jazine-Arbanasi uspjele popravili rezultatski dojam iako se teško može o tome  pričati ako se zaostatak konstantno kretao od 30 do 40 poena prednosti  za momčad s Višnjika. Ono s čim se mogu podičiti domaćini jest da su  osam minuta treće dionice odigrali s tek tri minusa (38:75), no u završnu  četvrtinu se Nazorovi igrači prebacili granicu od 40 poena prednosti  (38:79), a ono što je vjerojatno bilo u glavi stratega Zadra jest kako izbjeći  nekakve ozljede jer je trebalo sačuvati sve snage za nedjelju kad ih čeka  važan dvoboj protiv Mornara u Baru.
JAZINE-A. 54
ZADAR 116
(9:27, 11:27, 18:25, 16:37)
ZADAR – Dvorana Jazine. Gledatelja: 2000. Suci: Josip Jurčević, Roko Hordov i Danijela Čanković.
JAZINE-ARBANASI: Gulam 10, Škara, Franov, Šoba 2, Petković 2,  Kaštropil 6, Kovačević, Bajzek, Bungei 20, Španja 14. Trener: Luka Bujas.
ZADAR: Bašić 5, Marić 8, Žorić 15, Krajina 8, Dašić 9, Vuković 21, Brzoja 11, Špralja 3, Little 6, Božić 14, Planinić 16. Trener: Ante Nazor.
Šut za dva: Jazine-A. 18-38 (47%); Zadar 38-58 (65%).
Šut za tri: Jazine-A. 2-14 (14%); Zadar 10-20 (50%).
Slobodna bacanja: Jazine-A. 12-19 (63%); Zadar 10-14 (71%).
Skokovi: Jazine-A. 19 (13+6); Zadar 48 (29+19).