Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Ove godine napokon preseljenje Prve policijske postaje u Ulicu Stjepana Radića?

10.01.2019. 14:40
Ove godine  napokon  preseljenje  Prve policijske  postaje u Ulicu  Stjepana  Radića?


Koliko dugo je aktualno preseljenje Prve policijske postaje  iz žute zgrade suda u centru grada u Ulici Borelli, vjerojatno se ne  sjećaju ni sami policajci koji tamo rade, ali ostaje činjenicom da je još  krajem rujna 2002. godine Povjerenstvo Vlade za upravljanje imovinom  RH, dodjelilo MUP-u prostor odnosno, zgradu u Ulici Stjepana Radića  u neposrednoj blizini zadarske Gradske knjižnice te je zgrada i  uređena, a onda je opet sve stalo i tako opet, nekoliko godina…
Naime, i u rujnu prošle godine, prilikom svog posjeta Zadarskoj  županiji, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, župan Zadarske  županije Božidar Longin i gradonačelnik grada Zadra Branko Dukić  potpisali su Sporazum o sufinanciranju uređivanja poslovnog prostora  u Zadru, u Ulici Stjepana Radića koji će koristiti policija.
– Ministarstvo unutarnjih poslova i stručne službe u posljednjih godinu dana rade na obnovi prostora za policijske službenike jer je to dio  na kojem se dugo nije radilo. Nakon 16 godina intenzivirali su se razgovori na ovu temu, a sve u svrhu stvaranja povoljnih uvjeta rada – naglasio je tada ministar Božinović.
Ako je vjerovati odgovoru kojeg smo dobili jučer putem elektroničke  pošte iz MUP-a, preseljnje bi se konačno, doista trebalo dogoditi do  kraja ove godine.


Čeka se opremanje i adaptacija unutrašnjosti
– Temeljem potpisanog Sporazuma o sufinanciranju uređenja poslovnog prostora u Zadru, I. Policijska postaja Zadar bit će preseljena u  bivši vojni kompleks Stjepana Radića nakon potpune adaptacije zgrade. Ministarstvo unutarnjih poslova sada pristupa adaptaciji prizemlja  glavne zgrade za smještaj I. Policijske postaje Zadar, bruto zatvorene  površine 1.864 m2 u procijenjenoj vrijednosti radova od 6.000.000 kn  (bez PDV-a). Otvoreni postupak javne nabave objavljen je 18. prosinca  2018. godine u Elektroničkom oglasniku javne nabave RH, a prikupljanje ponuda trajat će do 17. siječnja ove godine. Završetak radova i  preseljenje I. Policijske postaje Zadar u adaptirane prostore očekuje se krajem 2019. godine – stoji u odgovoru iz resornog Ministarstva.
Inače, zadarska Prva policijska postaja obuhvaća dio područja grada  Zadra gdje na istočnom dijelu graniči s Drugom policijskom postajom i  to od pomorskog dijela na Kolovarima, pa Ulicom Vlahe Paljetka, Ante  Starčevića, Ulicom dr. Franje Tuđmana, uz ogradni zid policijskog centra Franka Lisice, Splitskom ulicom, te sjevernim dijelom ŠC Višnjika,  Kožinskim prilazom, Putom Plovanije te makadamskim putem do vidilice poprečnog puta koji vodi od Crnog do crpilišta na Bokanjacu. Prvoj  policijskoj postaji administrativno pripadaju i mjesta Poljica i Vrsi koji  graniče s mjestom Ljubač te područje grada Nina, općina Privlaka, Vrsi,  Vir, općina Kali, Preko, Kukljica na otoku Ugljanu, općina Sali na Dugom otoku te naseljene otoke Molat, Zverinac, Veli Iž, Mali Iž, Rava, Silba, Olib, Ist, Rivanj, Sestrunj i Premuda.


Jedna od najvećih policijskih postaja
U pomorskom dijelu Prva policijska postaja graniči s Policijskom postajom Biograd kod mosta Ždrelac, jugozapadnim akvatorijem koji  omeđuje područje zadarskih otoka koji graniče s PP Pagom i područjem koje spaja PU Ličko-senjsku i PU Zadarsku. Područje Prve policijske postaje prostire se na površini od oko 212,85 kilometara kvadratnih i to bez otoka, a nastanjeno je sa oko 70 tisuća stanovnika.
Na području Prve policijske postaje Zadar nalazi se i administrativni  centar Zadarske županije, kao i grada Zadra, Općinski i Županijski sud,  Općinsko i Županijsko državno odvjetništvo te zadarski zatvor.
Da je Prva policijska postaje jedna od najvećih i najvažnijih govori i  činjenica da se pod njezinim okriljem nalazi i putničko brodsko pristanište, zadarska Opća bolnica, niz bankarskih i novčarskih ustanova,  ugostiteljskih objekata kao i niz odgojno-obrazovnih ustanova od vrtića, osnovnih i srednjih škola do fakulteta.