Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Prijedlog i nacrt odluke o turističkom paušalu

10.01.2019. 14:28
Prijedlog i nacrt  odluke o turističkom  paušalu


Do kraja ovoga tjedna Grad Zadar, odnosno nadležni Upravni odjel za gospodarstvo, obrtništvo i razvitak otoka objavit će na e-savjetovanju prijedlog i nacrt odluke o turističkom paušalu.
 – Još uvijek nemamo točan iznos koliki će paušal biti, ali sigurno znam  da će se iznos razlikovati prema turističkim razredima. Ovaj petak ili najkasnije u ponedjeljak imat ćemo nacrt prijedloga s kojim ćemo izaći u  javnost putem e-savjetovanja te će naši sugrađani moći dati svoj primjedbe. Tada će biti poznate i visine paušala, rekao nam je jučer Ivica Katić, pročelnik nadležnog ureda. Istaknuo je kako je više definiranih kategorija turističkih razreda pa su tako u A kategoriji Zadar, Petrčane i Silba,  te će oni imati najvišu cijenu paušala. U B kategoriji su Ist, Molat, Veli i  Mali Iž i Kožino. C kategorija obuhvaća mjesta Olib, Brgulje, Zapuntel i  Premudu, a D kategorija Ravu i Crno te će oni plaćati najnižu cijenu  paušala.
 – Svi komentari i primjedbe koje primimo na e-savjetovanju bit će zabilježeni i dani gradskim vijećnicima na razmatranje. Na Gradskom vijeću, koje bi trebalo biti održano do kraja ovoga mjeseca, odlučit će se o  visini paušala te bi tada trebala biti usvojena ova odluka kako ne bi  paušal iznosio 750 kuna. Ipak, moramo reći kako je odluka o paušalu  uvedena prije 14 godina kada su i cijene bile dosta niže kao i popunjenost apartmana. U međuvremenu se dosta toga promijenilo, porasle su cijene smještaja, imamo i brojne avionske kompanije koje dovoze turiste i  koje moramo plaćati, pa je logično da raste i cijena paušala, ali s mjerom,  kako se ne bi preopteretili mali iznajmljivači, istaknuo je Katić. Naglasio  je kako Grad svake godine ulaže u turizam te bi se razlika u novcima dobivena iz paušala ulagala dalje u turizam.
 Na pitanje u što će uložiti novce koje dobiju povećanjem paušala rekao je kako će novce uložiti tamo gdje je potrebno za razvoj turizma, kao  što je, primjerice, uspostavljanje novih WI-FI točaka na zadarskim otocima.