U SUBOTU U MAŠKOVIĆA HANU Tko će pobjediti: Vulin, general Gotovina ili netko treći?!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
II. Manifestacija mladih maslinovih ulja općine Pakoštane
Glavni cilj je poboljšati kvalitetu maslinovih ulja, kaže općinski načelnik Milivoj Kurtov. Na području Pakoštana, Draga, Vrane i Vrgade ima više od 100.000 stabala maslina. Generalu Gotovini lani „za dlaku“ izmakla titula šampiona
Tko će pobjediti Ante Vulin, general Ante Gotovina ili netko treći?!

Tko su najbolji uljari s područja općine Pakoštane otkrit će II. Manifestacija mladih maslinovih ulja. Ova zanimljiva priredba drugu godinu za redom održat će se u Maškovića hanu, u subotu 12. siječnja s početkom u 17 sati.

-Cilj je poboljšati kvalitetu maslinovih ulja, kaže Milivoj Kurtov, načelnik općine Pakoštane koja je u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Zadar, Turističkom zajednicom Općine Pakoštane, Uljarom PZ Pakoška i Javnom ustanovom Agencija han Vrana, glavni je organizator II. Manifestacije mladih maslinovih ulja. - Nastavljamo što smo lani uspješno započeli, kaže Kurtov.

On ističe da na području općine (Pakoštane, Drage, Vrana i Vrgada) ima više od 100.000 stabala maslina. Rijetko koja od ukupno 1.700 obitelji nema masline. U uzgoju je postignuta zadovoljavajuća razina, ali u preradi maslina u ulje još prevladava tradicionalni način, kaže Kurtov na krijući da podosta maslinara prije prerade drži ulje u moru, što negativno utječe na samu kakvoću ulja.

- Osim promicanja kvalitete maslinovog ulja ovime ujedno promoviramo i naš baštinski hotel Maškovića han, dodaje Kurtov.

Filip Erceg, voditelj Profesionalnog panela Zavoda za javno zdravstvo Zadar koji je obavio kemijsku i senzorsku analizu ulja pristiglih na ocjenjivanje ističe da su svi maslinari s područja općine Pakoštana zastupljeni sa uzorcima svojih ulja.

- Radi su o specifičnoj manifestaciji koja ima za cilj unaprijediti uzgoj, berbu i preradu maslina te čuvanje i skladištenje, a time i kakvoću maslinovih ulja, dodaje Benito Pucar,voditelj Službe za zdravstvenu ekologiju i zaštitu okoliša zadarskog Zavoda za javno zdravstvo.

Sa zanimanjem se očekuje i predavanje poznatog novigradsko-zadarskog maslinara dr. Ivice Vlatkovića koji će govoriti o utjecaju maslinovog ulja na zdravlje čovjeka. Potom slijedi večera i druženje uz dodjelu nagrada i priznanja za kvalitetu maslinovog ulja.

Tko će pobjediti Ante Vulin, general Ante Gotovina ili netko treći?!

Podsjetimo, na Prvoj manifestaciji mladih maslinovih ulja općine Pakoštane, prvo mjesto i titula šampiona pripala je Anti Vulinu, ispred generala Ante Gotovine, Nike Tute, Ljubomira Bungura, Zdravka Vulina, Jure Čudine i Roka Vujasina, koji su za svoja ulja dobili zlatne medalje. Tko će ove godine biti najbolji saznat će se u subotu, 12 siječnja u večernjim satima u restoranu Maškovića hana. Voditelj programa je Filip Erceg.

SUDIONICI

Maslinari i uljari, sudionici II. Manifestacijie mladih maslinovih ulja koji su uzorke svojih ulja dali na ocjenjivanje su: Željko Juričin, Roko Vujasin, Zdravko Vulin, Vinko Lalin, Danijela Lalin, Tomislav Čudina, OŠ Pakoštane, Luka Ivas, Tomislav Čudina, Perica Kazija, Sebastijan Adžić, Ivica Lokin, Miroslav Tokić, Šime Kurtov, Ante Vulin, Ivan Zelić, Lovre Vulin, Ante Gotovina, Boris Juričin, Doris Juričin Štimac, Mate Miočić, Marko Štimac, Tihomir Zelić, Martin Čudina, Mirko Bačkov, Damir Rašin, Mate Ivas, Frane Vulin, PZ Pakoška, Stipe Ivas, Jure Čudina, Mate Čudina, Slavo Stojanov, Milan Jurićin, Vjekoslav Vulin, Ante Šarić i Ankica Šarić.(Dani masline/N.J.)

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno