U Zadru strelovit rast cijena stanova (2.116 eura)

Slika korisnika mkvanja
Prema završnom, godišnjem istraživanju Njuškala
U Zadru je rast cijena posebno izražen, gotovo 13 posto, te je u ovom trenutku prosječna tražena cijena kvadrata stana 2.116 eura. Najveći rast cijena stanova u prošloj godini zabilježen je u Dubrovniku peko 16 posto, a cijena je 3.773 eura
Zadarsko područje sve zanimljivije po pitanju kupoprodaje nekretnina

Prema završnom, godišnjem, istraživanju Njuškala na uzorku većem od 150 tisuća nekretnina, ciejne nekretnina su u 2018. godini  bilježile srelovit rast. Cijene stanova u Republici Hrvatskoj prošle godine  su rasle za gotovo 8 posto, dok su cijene kuća bilježile rast od 4 i pol posto. Pogledamo li posljednje dvije godine, 2017. i 2018., možemo uočiti  da su cijene stanova rasle za čak 13 posto, dok je rast cijena kuća iznosio  više od 7 posto.

Cijene stanova najviše rasle u obalnim gradovima

Najveći rast cijena stanova u prošloj godini zabilježen je u Dubrovniku, gdje prosječna tražena cijena iznosi 3.773 eura i viša je za preko 16  posto u odnosu na 2017. godinu. Visok godišnji rast cijena prisutan je i u  Krapini. Tamo prosječna tražena cijena po kvadratu stana iznosi 1.068  eura, i za gotovo 13 posto je viša u odnosu na godinu prije. Generalno,  možemo zaključiti da su cijene stanova najviše rasle u gradovima na  obali, u Zagrebu i okolnim gradovima. U Samoboru su cijene stanova  porasle za 12 posto, dok je u Karlovcu taj skok nešto manje izražen, „tek“  8 posto. Pogledamo li veće gradove na obali, u Splitu prosječna tražena  cijena kvadrata stana iznosi 2.792 eura, što je više za 11 posto u odnosu  na isti mjesec 2017. godine. U Zadru je rast cijena još izraženiji, gotovo  13 posto, te je u ovom trenutku prosječna tražena cijena kvadrata stana  2.116 eura. Rijeka bilježi nešto manji skok, „tek“ 4 posto, i trenutno se  prosječne cijene kvadrata stanova tamo kreću nešto više od 1.520 eura.

Godišnji rast broja posjeta unutar Njuškalove kategorije nekretnine  sve je izraženiji. Tako je u 2018. godini zabilježeno čak 11 posto više posjeta u odnosu na 2017. godinu, a usporedimo li prošlu godinu s 2016.  zabilježen je rast posjeta od preko 20 posto.

Rast interesa iz inozemstva

Prisutan je trend rasta broja posjeta iz inozemstva i u prošloj godini  udio stranih posjetitelja unutar kategorije nekretnine bio je preko 12 posto. Najviše je posjeta iz Njemačke, BiH, Slovenije i Austrije.

Sve ovo ukazuje na sve veći interes za nekretninama, a posljedično tome i više cijene nekretnina. U gradu Zagrebu cijene stanova u prošloj godini bilježile su rast od 10 posto, dok su cijene kuća više za 2,5 posto. U  ovom trenutku prosječna cijena kvadrata stana u Zagrebu iznosi 1.961  euro, dok je prosječna cijena kvadrata kuće s dvorištem 1.296 eura. 

Iako su donedavno prosječne cijene stanova u većim gradovima na istoku Hrvatske stagnirale ili bilježile pad, kraj godine je donio i tamo rast  cijena. Prosječna cijena kvadrata stana u Osijeku iznosi 963 eura, i za 4  posto je viša u odnosu na 2017. godinu. Slavonski Brod bilježi rast cijena  stanova za 2 posto. Tamo je prosječna cijena kvadrata stana iznosila 802  eura.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)