Bez ginekologa je oko 25.000 Zadranki

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika martinazd
Petero županijskih ginekologa uputilo otvoreno pismo institucijama
Nedavnim odlaskom dvoje ginekologa bez primarne ginekološke skrbi ostalo je novih oko 13 tisuća upisanih žena, od kojih je oko 600 trudnica, navode u pismu
HZZO od zadarskih ginekologa u primarnoj zdravstvenoj zaštiti traže da upišu do 9.000 pacijentica

 

U povodu nedavnog odlaska dvoje ginekologa iz sustava primarne zdravstvene zaštite petero zadarskih ginekologa uputilo je otvoreno pismo Upravnom vijeću Doma zdravlja (DZ) Zadarske županije, regionalnom uredu i direkciji HZZO-a, Zadarskoj županiji, Ministarstvu zdravstva RH, Sekciji ginekologa koncesionara HUUGO Zagreb, Hrvatskoj liječničkoj komori i Hrvatskom liječničkom zboru.
Nedavni događaji s odlaskom dvoje ginekologa iz sustava PZZ narušili su ionako krhku i neodrživu Mrežu javne primarne zdravstvene zaštite žena u gradu Zadru i Zadarskoj županiji. Tako je bez primarne ginekološke skrbi ostalo još oko 13 tisuća upisanih žena, od kojih je oko 600 trudnica.

Nerješavanje problema

Negativni trend i nerješavanje uočenih stručnih i organizacijskih problema traje već dvadesetak godina. Zadnjih godina, iako se znalo kada i tko odlazi u mirovinu, ne stvaraju se novi specijalisti. Posljednje dvije specijalistice su došle u DZ prije šest, sedam godina, no otišle su, jedna ubrzo nakon dolaska, a druga, evo, ovih dana.
Neplansko i neodgovorno postupanje odgovornih osoba u DZ-u (koga ? - ravnateljice, upravnog vijeća, Županije?) odražava se i u nepravovremenom raspisivanju novih specijalizacija, nedostatku spremnosti na komunikaciju s nas još nekoliko »posljednjih Mohikanaca« što ostajemo u ovom nepravednom i neuređenom sustavu. Ne odgovara nam se na potrebe zanavljanja opreme - imamo neispravne CTG aparate, sterilizatore …, nameće nam se nova, visoka, cijena zakupa prostora u kojem gotovo sve popravke moramo raditi sami – svjetla, sanitarnu opremu, bojanje zidova, stolarske radove, nabavke kompjutera, pisača, stolica…, a ne bavimo se tržišnom djelatnošću, već javnom zdravstvenom zaštitom. Do sada su tijekom 23 godine na ime zakupnina/koncesija liječnici zakupci/koncesionari po ordinaciji uplatili domovima zdravlja i županijama više od 350 tisuća kuna.
Od ranije su poznati podaci HZZO-a, kao i statističkog ljetopisa ZZJZ Zadarske županije za 2018. godinu, kako u Zadru ima preko 11 tisuća žena starijih od 12 godina koje nisu upisane, tj. nemaju svog izabranog ginekologa. Dakle, negdje oko 25 tisuća žena je trenutačno bez svog izabranog ginekologa!

Prijetnja HZZO-a

HZZO je problem »riješio« davanjem usmenih uputa zainteresiranim i slanjem pismene okružnice osiguranicama u kojoj ih upućuje da se mogu upisati u gradu u naša četiri postojeća tima ginekologa koncesionara, u Biogradu u jedan, te u dvije ginekološke ambulante Doma zdravlja u Benkovcu i Pagu, te da smo ih mi dužni upisati jer nemamo popunjen tim. Nama je pak HZZO uputio usmeno i pismeno upozorenje (prijetnju) da smo dužni upisivati do maksimalnog broja od 9.000 »kako se Vaše postupanje ne bi ocijenilo povredom ugovorne obaveze te izbjegla primjena mjera…«
Na taj način nam se uz naše redovite i od prije naručene pacijentice, od kojih je veliki broj i trudnica, stvara dodatna dnevna gužva u čekaonicama. Sada imamo ne samo otežani rad, već i svakodnevno suočavanje s velikim opravdanim nezadovoljstvom žena praćenog ponekad i otvorenim prijetnjama. Rad u takvim uvjetima je vrlo stresan i rizičan, kako za onaj stručni kada skrbimo o zdravlju trudnice i nerođenog djeteta, ili o životu žena u postupcima ranog otkrivanja i praćenja malignih bolesti, tako i za zdravlje nas ginekologa koji ničim nismo odgovorni za novonastalo stanje, ali smo dostupna meta.
Takvi jednostrani postupci od strane HZZO su nedopustiv (i nažalost uobičajeni) način funkcioniranja sistema. Odnos osiguravajuće kuće i liječnika bi trebao biti partnerski, a ne izrabljujući - » Mi vas plaćamo i vi morate slušati »... »inače ćemo vas kazniti » … Imate u sistemu visokoobrazovane ljude koji savjesno obavljaju veliki posao, cijene njihovih postupaka su preniske, i unatoč tim preniskim cijenama rada liječnika, svaki mjesec ostajete im dužni tisuće kuna neplaćenih DTP-a (i do 400.000 kuna godišnje po ambulanti).

Uputili pet zahtjeva

Unatoč tome što već godinama ukazujemo da je nemoguće raditi s ovako velikim brojem pacijentica, problem se ne rješava, već nas se još i prisiljava da upisujemo do »maksimalnog broja« !? Ginekološka bi ordinacija trebala imati najviše 4.200 upisanih žena, što je i preporuka Povjerenstva za PZZ HLZ. Da bi neupućeni znali – broj od 4.200 upisanih znači da bi svaka žena mogla doći na pregled jedan puta godišnje jer prema vremenskim normativima ginekolog može obaviti oko 4.200 pregleda godišnje – no tu jednostavnu računicu narušava podatak da se u svakoj našoj ambulanti kontrolira godišnje po 200- 300 trudnica, svaka je trudnica oko 10 puta u trudnoći na kontroli, što znači oko 2.000 do 3.000 pregleda u trudnoći, što smanjuje broj slobodnih termina za pregled žena koje nisu trudne.
Imamo pet zahtjeva. Tražimo da se maksimalni broj upisanih smanji na 4.200 sukladno odluci Povjerenstva PZZ HLZ-a, potom da nam se plate svi odrađeni DTP-i da bi svatko od nas mogao platiti specijalizanta. Želimo i zakonsko reguliranje modela zapošljavanja primalja više stručne spreme koje po zakonu o primaljstvu imaju kompetencije samostalno pratiti uredne trudnoće, obavljati dio posla koji sad radi ginekolog te time olakšati rad nama i obogatiti sustav zdravstvene zaštite žena. Tražimo i stručno definiranje košarica usluga, kao i ono što je jako važno, ali mnogima očito nejasno – potreban je partnerski odnos – respekt i dogovaranje, a ne sila, zaključuje se u otvornom pismu koje potpisuju ginekolozi koncesionari doc. prim.dr.sc. Petar Lozo, dr. med. Suzana Perinčić, dr. med. Domagoj Krpina, dr. med. te ginekolozi DZ Zadar Hrvoje Tičić, dr. med i Ivica Žuvela, dr. med. 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno