Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Bijela kuga zahvatila Sukošan, rođeno 26 djece, umrlo 56 ljudi

11.01.2020. 12:45


»Bijele kuga« nije mimoišla ni Sukošan. Za 2019. godinu statistika je neumoljiva, daleko najgori podatci od Drugog svjetskog rata. U Župi sv. Kasijana (Sukošan, Debeljak), sakrament krštenja primilo je 26 djece, dok je pogreba bilo čak 56. Poražavajući demografski podaci, u Sukošanu i Debeljaku, koji imaju zajednički vrtić, školu i groblje, protekle godine se 2,2 puta češće umiralo nego rađalo, pa je tako zbog 26 rođenih u odnosu na 56 umrlih prirodni prirast stanovništva ili vitalni indeks negativan, tek 46,4.
– Protekle godine u župi smo imali 26 krštenja djece i 56 sprovoda te 12 vjenčanja, kazao je don Domagoj Kelava, župnik, na blagdan Tri kralja, 6. siječnja, kad se vjernički puk tradicionalno upoznaje o broju kršenja, pogreba, vjenčanja i dr.


Alarmantni statistički podatci
Iako će Državni zavod za statistiku prirodno kretanje stanovništva Republike Hrvatske u 2019., odnosno podatke o rođenim i umrlim osobama te o sklopljenim i razvedenim brakova, objaviti uobičajeno tek u srpnju, crkveni podatci o broju krštenja (rođenih) i pogreba (umrlih) gotovo se podudaraju s njihovim. Nema bitnih razlika.
Što nam sve alarmantno govore statistike. Šest godina za redom do 2017. godine Sukošan je imao pozitivni vitalni indeks preko 100, više se rodilo nego umrlo. Od 2017. godine u Župi sv. Kasijana – Sukošan i Debeljak započeo je negativni vitalni indeks, umrlo je 44 ljudi, a rodilo se 38 djece.
– U školskoj 2019./2020. godini u OŠ Sukošan i pripadajućoj PŠ Debeljak imamo 315 učenika dok ih je školsku godinu prije bilo četiri više ili 319, kazao je Branimir Peričić, ravnatelj škole te nastavlja:
– U prve razrede kao i prethodne školske godine krenulo je 40 učenika, u matičnu školu u Sukošanu 33, a u područnu školu u Debeljaku sedam učenika prvih razreda, reći će Peričić.


Sve besplatno, učenika manje
Učenici matične Osnovne škole Sukošan i područne škole u Debeljaku ove školske godine po prvi puta uopće u školu su došli s praznim torbama, bez udžbenika i pribora. Vlada RH im je omogućila besplatne udžbenike, dok je Općina Sukošan učenicima iz Sukošana i Debeljaka te iz Gorice i Glavice kupila radne bilježnice, školski pribor i kutije za likovni odgoj.
– Nažalost, ni Sukošan nije preskočila depopulizacija, prije 15-ak godina matičnu školu i područnu školu je pohađalo čak 384 učenika ili točno 65 više nego danas, reći će Peričić.
Općina je u ovogodišnjem proračunu za sufinanciranje Dječjeg vrtića Zlatna lučica Sukošan i područnih u Debeljaku i Gorici predvidjela čak 3.056.000 kuna. Za stipendije i školarinu 300.000 kuna, sufinanciranje školskog pribora 150.000 kuna, sufinanciranje prijevoza učenika 150.000 kuna te za novorođenu djecu također 150.000 kuna. I Zadarska županija daje potpore za novorođenu djecu.
– Demografska obnova jedan je od glavnih ciljeva koje smo zacrtali u Općini. Ulažemo velike napore za poboljšanje kvalitete života i razvoj zajednice. Komunalna i infrastrukturna izgradnja su preduvjeti za demografsku obnovu ovog Bogom danog kraja i u priobalju i zaobalju, kazao je Ante Martinac, načelnik.




Proritet mlade obitelji i djeca
Da je tzv. bijela kuga, odnosno pad nataliteta vrlo ozbiljno nacionalno, strateško i gospodarsko pitanje, govori podatak da je stopa prirodnog prirasta u 2018. u Republici Hrvatskoj bila negativna govori podatak da je u godinu dana nestao grad veličine 15.761 ljudi.
– Mlade obitelji i djeca su nam prioritet, pa smo i krenuli u projekte izgradnje dvaju vrtića u Gorici i Sukošanu te proširenju vrtića u Debeljeku za što je u posljednju godinu dana uloženo preko 15 milijuna kuna bez PDV-a, naglasio je Martinac.
Općina Sukošan (Sukošan, Debeljak, Gorica, Glavica) ima 4.600 stanovnika od toga oko 400 stanovnika do sedam godina. U Općini ima tri vrtićke zgrade, Dječji vrtić Zlatna lučica Sukošan i Područni vrtić Debeljak te novi Područni vrtić u Gorici koji je otvoren prije dva mjeseca. Gradi se i novi vrtić u Sukošanu.
– U Sukošanu boravi 95 djece i Debeljaku 46 djece od tri do sedam godina, a u Gorici 22 djece iz Gorice i Glavice, kazala je Milica Ćoso, ravnateljica DV Zlatna lučica Sukošan.


Do Tri kralja jedan sprovod, pa četverostruko krvoproliće
U prvih pet dana protekle godine na mjesnom groblju do Tri kralja je bio jedan pogreb, a onda se na navedeni blagdan, 6. siječnja 2019., u Sukošanu dogodilo nezapamćeno krvoproliće, trostruko ubojstvo i samoubojstvo. Nekoliko dana poslije stravičnog zločina pogreb 62-godišnjeg ubojice, te trostruki sprovod njegove 64-godišnje sestre, sestrinog 37-godišnjeg sina i 81-godišnje sestrine svekrve.