Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

TRIPADVISOR Na forumima posvećenim Zadarskoj županiji zavladala je neugodna tišina

10.01.2021. 10:44


Nema toga životnog i poslovnog područja u kojemu globalna pandemija koronavirusa koja je obilježila upravo okončanu 2020. godinu nije ostavila svoj trag i to, skoro bez iznmke, s lošim i teškim posljedicama. No, kako se bliži njena prva godišnjica trajanja u Hrvatskoj može se bez pretjerivanja kazati da je sektor koji je ovime ponajviše pogođen, dotle da mu je ugorožen i opstanak, svakako turizam i uz njega povezane industrije i djelatnosti. Vidi se to posvuda u svakodnevnom životu, no ne samo tamo. Teško stanje koje pratimo u realnom svijetu, ima podjednako svoj pandan i u onom virtualnom. Pogled na turističkom prometu posvećene web stranice i forume otkriva pustoš jednaku onoj koju vidimo kad prošećemo ulicama i trgovima turističkih odredišta Zadarske županije.


Još od kraja kolovoza
Ponajbolji primjer za to je najveća globalna mrežna stranica i servis posvećena suvremenim nomadima, TripAdvisor. Kada se virtualno prošeće po brojnim forumima na kojima posjetitelji i korisnici najrazličitijih turističkih usluga ostavljaju svoja mišljenja, ocjene i komentare, nemoguće je ne primijetiti koliko je promet na njima skoro pa totalno zamro i sasvim prestao.
Tako na forumu posvećenom Zadarskoj županiji i njezinim znamenitostima na vrhu se nalazi unos o "zadivljujućoj priči o zadarskoj Sfingi" autora zadarfana iz Pertha u Australiji koji ima i titulu destinacijskog eksperta za Zadar i koji otkriva kako je svaki puta kada se vozio autobusom iz Dikla za grad promatrao čudesnu sfingu te da mu je jako žao što nikad nije sišao i promotrio je izbliza te da će to svakako učiniti, "kada idući puta dođe u Zadar." O tome su na istom mjestu još pisali i korisnici iz Sarajeva, Zagreba i Rige u Latviji, od kojih su neki bili i upućeni da se sprema obnova i restauracija tog atraktivnog bisera našeg grada. No, problem je u svemu tome što je ta komunikacija zamrla još zadnjeg dana kolovoza prošle godine.
Iz rujna je tek obavijest da je Njemačka tada bila stavila Zadarsku županiju na crvenu listu. Najsvježija je tako rasprava koja se razvila u studenome u kojoj su nautičari iz Aucklanda na Novom Zelandu te Rijeke i Zagreba iznijeli svoje prigovore na usluge tvrktke Adventure Charter te odgovor kompanije koja je iznijela svoje viđenje događaja. Nakon toga, a to znači već puna dva mjeseca na forumu posvećenom Zadarskoj županiji zavladala je neugodna tišina.


Godina bez unosa
Još je gora situacija s forumima posvećenima drugim županijskim središtima pa tako Nin i Biograd i Pag nemaju unosa još od kraja 2019. godine.
U takvoj konkurenciji kao utjeha dođe podatak da se o Morskim orguljama i Pozdravu Suncu, Kopnenim vratima i plovidbi Zadarskim arhipelagom komentiralo na forumu o zadarskim znamenitostima još u listopadu 2020.
Možemo se i trebamo jedino nadati da će i ove nevolje proći i to radije prije, a ne kasnije i da će se virtualno brbljanje vratiti na forume zajedno s veselom vevom i gužvom po ulicama i trgovima naših gradova i gradića te da će se naša turistička industrija oporaviti i iz ovog tamnog razdoblja izići još bolja i privlačnija brojnim posjetiteljima iz cijelog svijeta koji sada i u svojim zemljama proživljavaju teške dane globalne pandemije.