Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Policajac spasio sedam života na Velebitu

Autor:

09.02.2009. 23:00
Policajac spasio sedam života na Velebitu

Foto: Sebastian GOVORČIN



Kada je vidio lavinu koja ide u njihovom smjeru, okrenuo se i upozorio kolege koji su imali dovoljno vremena da se sklone na sigurno. Nažalost, njega je poklopila lavina, a nanosi snijega su ga nosili stotinjak metara između stabala pri čemu je slomio nogu u predjelu bedrene kosti, rekao je Ante Petković, djelatnik HMP Gospić
Na sjevernoj strani Velebita, na predjelu Visočica iznad mjesta Papuča u Ličko-senjskoj županiji, snježna lavina je ozljedila pripadnika Specijalne policije Split, Hrvoja Kamenjarina. Kako se nesreća dogodila daleko od pristupnih puteva, Hitnoj pomoći je trebalo više od dva sata da dođu po njega. U nesreći mu je slomljena noga, a lavina ga je nosila 100 metara kroz drveće. U OB Zadar među prvima je stigao i načelnik PU Zadarske Anton Dražina koji nam je rekao da je prema njegovim saznanjima policajac u stanju šoka, ali izvan životne opasnosti te ima prijelom bedrene kosti. Prema informacijama koje nam je dao djelatnik Hitne medicinske pomoći iz Gospića Ante Petković, Hrvoje Kamenjarin je – heroj.
– Prema vijestima koje sam dobio od njegovih kolega, Hrvoje je išao prvi, a iza njega je išlo sedam njegovih kolega. Kada je vidio lavinu koja ide u njihovom smjeru, okrenuo se i upozorio kolege koji su imali dovoljno vremena da se sklone na sigurno. Nažalost, njega je poklopila lavina, a nanosi snijega su ga nosili stotinjak metara između stabala, pri čemu je slomio nogu u predjelu bedrene kosti. On je heroj, rekao je Petković ističući da su najvažniji dio napravile njegove kolege koji su ga imobilizirali na licu mjesta.
Na mjesto nesreće nakon više od dva sata probijanja kroz vijavicu i mećavu stigli su pripadnici HMP Gospić predvođeni dr. Bojan Glažarom, koji je rekao da je već tri dana na terenu i da je avion pronađen te da su putnici nažalost mrtvi.
– Oko 14 sati dobili smo dojavu da je pripadnik Specijalne policije imao lom noge. Odmah smo pohitali gore do baznog logora te kroz vijavicu i mećavu hodali petnaestak kilometara, a isto toliko i natrag. Neki dijelovi puta su pod nagibom od 60 posto i jako teško je bilo doći do mjesta događaja, a put natrag nam je bio još teži. Ekspeditirali smo ga do baze u mjestu Papuča i dolje se sastali s ekipom iz Gospića, s kojom smo ga dopremili do Zadra, rekao je dr. Glažar dodajući da se radi o unutarnjem prijelomu bedrene kosti.
– Pacijent je cijelo vrijeme razgovarao s nama i bio je komunikativan, i što je važno, nije povraćao. Odmah je imobiliziran i dobio je sve potrebne lijekove. Najvjerojatnije će biti zbrinut u OB Zadar, jer još uvijek treba utvrditi stupanj prijeloma, rekao je dr. Glažar dodajući da se na prvi pogled čini da je na Velebitu lijepo vrijeme, no uvjeti su jako teški.
– Uvjeti su vrlo teški. Naime, sudionik sam Domovinskog rata i bio sam liječnik na ličkom području i mogu reći da ovu vrstu nevremena, mećave i vijavice još nisam vidio, rekao je dr. Glažar.
U OB Zadar treba stići i obitelj ozlijeđenog Specijalnog policajca Hrvoja Glažara, koji je prema navodima, svojom pravovremenom reakcijom spasio sedam kolega.