Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Put kao kamen spoticanja

Autor: Jelica Farkaš

09.02.2009. 23:00
Put kao kamen spoticanja


Izgradnja kanalizacije nije upitna i ja ne kočim nikakve radove na tom polju, kako se iz nekih medija dalo naslutiti. Poznato je, naime, da sam bio spreman besplatno ustupiti 150 četvornih metara zemlje, ali uz uvjet da se taj put izvede tako da ne obezvrijede moje druge parcele koje se nalaze s njegove obje strane, kaže Galešić


Već gotovo dvije godine, od samog početka radova na izgradnji biogradskog kanalizacijskog sustava čiji ispust u more na gradskom predjelu Kumenat jednim dijelom prolazi kroz moje parcele, za mene nema mira, kaže Joso Galešić.
Naime, nekoliko zemljišnih parcela na spomenutom gradskom predjelu koje su u vlasništvu Blaženke i Jose Galešića, nalaze se “na putu” radova na kanalizacijskom sustavu, ali i puta koji se treba izgraditi na potezu od Kumenta do mora.
Obezvrjeđenje parcela
 – Upravo taj put kamen je spoticanja jer previše zadire u vlasništvo, a postoje i druge mogućnosti njegove izgradnje s puno manje štete za vlasnika parcela, odnosno mene. I da odmah pojasnim da izgradnja kanalizacije nije upitna i da ja ne kočim nikakve radove na tom polju, kako se iz nekih medija dalo naslutiti. Poznato je, naime, da sam bio spreman besplatno ustupiti 150 četvornih metara zemlje, ali uz uvjet da se taj put izvede tako da ne obezvrijedi moje druge parcele koje se nalaze s njegove obje strane. Radi se o svega četiri četvorna metra od ukupnih 10.000 četvornih metara koliko ih imam na tom predjelu, ističe Galešić, dodajući da je prvotni dogovor bio da taj put ide usporedno s kanalizacijom te u njegovu drugom dijelu preko kanalizacije, točnije da je presijeca i produži ravno u more.
– U tom slučaju on ne bi bitnije narušio vrijednost mojih parcela i sve bio bilo u redu. No, unatoč tome što je ta trasa krenula ravno, ona kod mojih parcela najedanput skreće i prolazi kroz njih i obezvrjeđuje zemljište. Točnije, čak četiri parcele na taj su način obezvrijeđene jer je na njima upitna mogućnost eventualne gradnje i to prostornim planom dopuštenih objekata na tom području. Naime, kako prvotna varijanta mojih dogovora s Gradom o kupoprodaji toga dijela zemlje nije realizirana, gradske su vlasti išle na izvlaštenje za koje su dobile i suglasnost Vlade, u kojoj stoji da je rješenje privremeno pravomoćno. Međutim, kako u samom dokumentu nije definirano ni ono najosnovnije, primjerice, koja mi se parcela oduzima, na koliko dugo i kakva su u tom slučaju moja prava, smatrao sam da moram zaštititi svoje vlasništvo, naglašava Galešić, dodajući kako mu se čini da je rješenje tako i formulirano upravo zbog toga da se može raditi kako ih volja.
– Kada sam otišao na mjesto događaja, odnosno moju parcelu i od izvođača radova zatražio obrazloženje, da mi točno u papirima pokažu gdje mi se i koja parcela oduzima, oni su umjesto odgovora pozvali policiju koja me je privela u policijsku postaju pod izgovorom da ometam radove, priča Galešić, napomenuvši kako su ga nakon dvosatnog razgovora ipak pustili.
Upitna trasa puta
Ponovo je, kaže on, otišao na teren i vidio da su mu u međuvremenu posjekli desetak stabala, točnije šest maslina i nekoliko mladih brestova. Kada sam to otišao prijaviti u policiju kazali su mi da sam uhićen te da me mogu zatvoriti na 15 dana i zabraniti mi pristup parceli. Pa tko mi može zabraniti da dođem na moju parcelu, moje vlasništvo, pita se ogorčeno Galešić, naglasivši kako golim okom vidi da trasa puta ne odgovara onoj iz glavnog projekta, niti se poklapa s drugim dokumentima.
– Umjesto da mi se objasni, meni se prijeti zatvorom kao da sam neki kriminalac, a ja samo želim zaštititi svoju imovinu i znati što se to i zašto događa. Ne protivim se ja ničemu što je po zakonu, ali protivim se nezakonitim radnjama kada je u pitanju moja imovina. Sve mi je to dosta nejasno jer nema logike da trasa puta koji je i bio predviđen da ide ravno do mora najedanput skreće kroz moje parcele, razdvaja ih i obezvrjeđuje, ako to nije s nekom i nečijom namjerom. Stoga sam se žalio Gradu Biogradu, Županijskom sudu, inspekcijama, Ministarstvu pravosuđa i ne znam kome sve ne, no sve to predugo traje, a svakodnevni stresovi ostavljaju trag na meni, mome zdravlju i mojoj obitelji, zaključuje Galešić.
– Na skici je žutom bojom označena kanalizacija, crvenom put koji je trebao na jednom mjestu prijeći preko kanalizacije i nastaviti ravno do mora, no zašto skreće ne smijem pitati jer će me opet uhititi, zaključuje Galešić.
Na ostalim slikama Galešić pokazuje ravan put čitavom dužinom te mjesto gdje bezrazložno skreće kroz njegove parcele te u njegovu odsustvu srušena stabla masline.