Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Tikulin: Na Hrvoja nije bilo pritužbi zbog mita, već zbog sporosti

Autor: Suzana Bandić

09.02.2009. 23:00
Tikulin: Na Hrvoja nije bilo pritužbi zbog mita, već zbog sporosti

Foto: Adam VIDAS



Prema Tikulinovim tvrdnjama, Hrvoje se najbrže i najkvalitetnije uklopio u posao, a na to radno mjesto došao je 2003. godine. Do 2006. godine na njega nije bilo nikakvih pritužbi


Na Županijskom sudu u Zadru jučer je nastavljeno suđenje Željku Mrdeži (37) i Hrvoju Ortiki (34), optuženima zbog uzimanja mita i krivotvorenja službenih isprava dok su radili na obnovi u ratu oštećenih kuća na području Obrovca i to Ortika kao referent Ureda za obnovu u Zadarskoj županiji, a Željko Mrdeža kao referent u šibenskom Uredu za obnovu.
Cijeli ovaj slučaj koji je kasnije preuzeo USKOK nadležnima je prijavio šef zadarskog ureda za obnovu, Zoran Tikulin, koji je otvorio žalbu i prijavu Branka Švonje naslovljenu na referenta Hrvoja Ortiku, a u kojoj je ovaj naveo da su mu optuženi za ubrzavanje postupka i pozitivno riješavanje obnove njegove obiteljske kuće u Žegaru tražili 800 eura.
Inače, Švonji je kuća u cijelosti uništena i zapaljena tijekom Domovinskog rata, a prvotnim rješenjem određena mu je za jedan objekt treća, a za drugi peta kategorija. Prvi objekt je donacijom IRC tvrtke obnovljen, odnosno uređene su dvije prostorije od 16 kvadrata na koje je naknadno nadograđeno potkrovlje, no drugi objekt, usprkos rješenju nije bio napravljen.
Na jučerašnjoj raspravi pred sucem Borisom Radmanom svoj su iskaz iznijeli Nikola (84)i Petar Kuridža (60) iz Bilišana kod Obrovca kod kojih su optuženi obavljali procjenu isti dan kada i kod oštećenog Branka Švonje. I jedan i drugi posvjedočili su kako su Mrdeža i Ortika poslikali njihovu kuću, izmjerili i napravili nekakav zapisnik, no da nikada nisu zatražili od njih novac.
U nastavku rasprave svoj je iskaz iznio i Zoran Tikulin (60), šef zadarskog ureda za obnovu koji je istaknuo kako je Ortika bio jedan od najboljih referenata u zadarskom uredu obnove.
– Hrvoje se najbrže i najkvalitetnije uklopio u posao, a na to radno mjesto došao je 2003. godine. Upravni mu je postupak prilično dobro išao, a uspješno je rješavao i kompliciranije predmete. Do 2006. godine na njega nije bilo nikakvih pritužbi, no moram napomenuti da u posljednjih godinu dana jest – rekao je Tikulin, pojašnjavajući kako su se te optužbe odnosile na sporost rješavanja, a nikada na mito.
– Prva i jedina pritužba na uzimanje mita bila je ta koju je na naš Ured uputio Branko Švonja. Kako me je to njegovo pismo dočekalo na stolu, ja sam ga pročitao i kada sam vidio o čemu je riječ odmah sam o tome obavijestio Ivu Gregova. On mi je naložio da od Švonje zatražim pismeno očitovanje o navodima što sam ja i učinio. Kako je on imao zdravstvenih problema u moj je ured par dana kasnije došao njegov sin Radomir koji je umjestio njega ispisao izvješće u svezi 800 eura mita. To sam izvješće proslijedio Ivi Gregovu, a on Dragi Petričić, tadašnjoj predstojnici Ureda državne uprave. Nekoliko mjeseci kasnije u moj ured jsu došli krim policajci koji su mi tražili sve spise vezane za slučaj Ortike, a potom su me pozvali na Županijski sud u Splitu da dam svoj iskaz što sam i učinio. Tek tada sam shvatio da se protiv njih vodi istraga, ali ni dan danas ne znam za koja kaznena djela. Nedugo potom dobio sam rješenje o suspenziji za Hrvoja Ortiku i to su sva moja saznanja – zaključio je Tikulin naglašavajući još jedanput kako o samom slučaju eventualnog uzimanja mita on ništa ne zna te da o Ortiki može govoriti samo kao o dobrom djelatniku.
Podsjećamo, na prošloj je raspravi svjedočio Radomir Švonja koji je pojasnio kako mu je Mrdeža tom prilikom rekao kako taj objekt, da bi se radio, vrijedi 800 eura, a na što mu je on odgovorio da je to nemoguće jer je to prevelika cifra.
Dodao je kako Mrdeža ipak nije tražio na silu novce niti je rekao kome bi ih on trebao dati već da je samo prokomentirao da će se kuća raditi ako se da tih 800 eura i da će se dokumenti potpisati, a ako ne da ništa od obnove.
Suđenje se nastavlja danas kad će se saslušati i ostali svjedoci.