Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Zadar još uvijek nije “zdravi grad”

Autor: Ivan Knežević

09.02.2009. 23:00
Zadar još uvijek nije “zdravi grad”

Foto: Zvonko KUCELIN



Kandidat za dogradonačelnika Zadra i nezavisni vijećnik Miro Morović predstavio je uime zadarskog SDP-a svoj projekt “Zadar zdravi grad”.
– Zdravstvena reforma koju provodi aktualna vlast nije reforma nego porez na bolest. Kad građani shvate da lijek koji im treba nije na listi suočavaju se s razinom koja je ispod granice ljudskog dostojanstva, kazala je saborska zastupnica i kandidatkinja za gradonačelnicu Zadra Ingrid Antičević-Marinović.
Međunarodna mreža zdravih gradova već je dugo godina prisutna i u Hrvatskoj. U nju je uključeno četrdesetak gradova, među njima i Zadar.
– U Zadru se, međutim, nije dogodio nikakav pomak. Sustav osiromašuje veliki broj ljudi koji plaćaju troškove. Nijedna reforma do sada nije evaluirana u pravom smislu riječi. Projekt koji predlažem apsolutno je nezavisan jer on takav mora biti. U EU fondovima je 500 milijuna eura za ovakve projekte, a mi od tog novca ništa nismo iskoristili – kazao je Morović predstavljajući projekt. Osvrnuo se i na ukupnu sliku grada, probleme mladih, ali i onih najstarijih članova zajednice.
– Gdje je trebao biti park sad je parkiralište, murve kod Konzuma trebale su biti sačuvane a sad ih više nema… Donijeli smo davno plan o zbrinjavanju bolničkog otpada koji je usvojen na Županijskom vijeću, no od tada se ništa nije pomaklo. Bolnički otpad tako je i danas na dispoziciji svoj djeci ovoga grada.
Miro Morović je čovjek koji se iz velikog kliničkog centra kao što je riječki KBC vratio u svoj grad, podigao kliniku, a očekujem da će svojim projektom za zdravlje grada još učiniti mnogo – kazao je saborski zastupnik Rajko Ostojić.