Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zajedništvo, življenje vjere, prijateljstvo i međusobno prihvaćanje

Autor: Marija Ćurko

09.02.2009. 23:00
Zajedništvo, življenje vjere, prijateljstvo i međusobno prihvaćanje

Foto: Ines GRBIĆ



U Zadru postoje dva bratstva, na Voštarnici i Sv. Ivanu na Relji, a postoji i bratstvo u osnutku kod sestara franjevki u Arbanasima
Na misnom slavlju u crkvi Sv. Ivana Krstitelja u Zadru na Relji koje je predvodio fra Kristijan Kuhar, okupila se Franjevačka mladež u povodu polaganja obećanja i primanja u bratstvo Frame (Franjevačke mladeži) devetero mladih. To su: Sabina Eškinja, Luka Jurjević, Antonija Šugar, Matea Biloglav, Anita Fantov, Marina Vrsaljko, Josip Jurjević, Vinko Grgić i Josip Baždarić. Obećanjima su svjedočili Lovro Sučić, predsjednik hrvatskog nacionalnog bratstva Franjevačke mladeži, Katarina Pećar, predsjednica područnog bratstva Franjevačke mladeži za zadarsko i šibensko područje i fra Kristijan Kuhar, duhovni asistent Franjevačke mladeži u Zadarskoj nadbiskupiji i duhovni asistent Nacionalnog hrvatskog bratstva.
Mladi su dali obećanje evanđeoskog života. Oni su izvjesno vrijeme proveli kao članovi bratstva Frame, a sada će kroz godinu dana odgovoriti na ljubav Isusa Krista, po primjeru svetoga Franje. Ovi mladi potaknuti primjerom svetoga Franje, posvećuju svoju mladost za izgradnju boljeg svijeta, u duhovnoj jakosti i velikodušnosti. Obred obećanja u Franjevačkoj mladeži obvezuje na posvećenje svoje mladosti Kristu, po primjeru Franje iz Assisia. U bratstvu Franjevačke mladeži ponovno se spoznaje krsna milost s većom zauzetošću u nasljedovanju Isusa Krista. Ovaj poziv i izabranje usmjereni su nasljedovanju Krista po primjeru svetog Franje. To traži ustrajno i pažljivo slušanje Božje Riječi, ustrajnost u osobnoj i zajedničkoj molitvi te sudjelovanje u Božjoj ljubavi u sakramentu pomirenja i euharistiji.
– Ovim činom postajete pravi svjedoci Isusa Krista, prolazite dio puta u formaciji ovog franjevačkog bratstva koje će obilježiti vašu mladost. Ne bojte se, na pravome ste putu na koji vas je Gospodin pozvao, kojim vas vodi, a vi mu na ovaj način odgovarate. Gospodin je s vama, naš Učitelj i Kapetan lađe našega života koji nam nudi sreću i blagoslov, ali prije svega križ života koji kao pravi krštenici i njegovi učenici, ljubljena djeca nebeskoga Oca moramo prihvatiti kao put. Vi ste oni maleni o kojima govori Isus u evanđelju, čulo se u propovijedi.
Zajedništvo, življenje vjere, prijateljstvo, međusobno prihvaćanje u ljubavi i poštivanju, upoznavanje evanđelja i nalaženje u njemu Isusa, molitva i prikazivanje Bogu sebe i svoje mladosti, djela ljubavi jedni prema drugima, bližnjima i potrebitima, zahvaljivanje Bogu za sva dobročinstva te osobna molitva koja je hrana kršćanskog života, vrednote su življenja u bratstvu Frame.
Sveta misa bila je na poseban način u znaku proslave 10. godišnjice postojanja Frame u župi na Relji, koja okuplja Franjevačku mladež mjesnog bratstva Sv. Ivana. Ujedno je i 10. obljetnica od polaganja prvih obećanja franjevačke mladeži u Zadru. U Zadru postoje dva bratstva, na Voštarnici i Sv. Ivanu na Relji, a postoji i bratstvo u osnutku kod sestara franjevki u Arbanasima.