Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Do sretnog braka s plišanim medom i vožnjom balonom

Autor: Novi list

09.02.2010. 23:00
Do sretnog braka s plišanim medom i vožnjom balonom


Jedan od prijedloga je da se suprugu proveze u kabriju uz more i kupi joj se bijeli šal od kašmira i sunčane naočale


Ured Hrvatske biskupske konferencije (HBK) za obitelj pripremio je i ove godine posebne publikacije za Svjetski dan braka, koji se obilježava druge nedjelje u veljači. Bračnim parovima tako, među ostalim, na svojim internetskim stranicama nude sasvim neobičan “vodič”: 101 romantičnu ideju za supružnike. Riječ je, kako navode, o prijevodu elektronske knjižice koju je izvorno napisao Michael Webb, Amerikanac koji je autor niza knjiga o romantici i koji je, zahvaljujući tome, gostovao u brojnim emisijama na američkim televizijskim postajama, među ostalim i u “Oprah showu”.
Verzija njegovog “vodiča”, dostupna na stranicama Ureda HBK za obitelj, prilagođena je, kažu u Uredu, hrvatskoj stvarnosti. “Za neke ideje potrebno je imati određena novčana sredstva, a za druge tek dobru volju i ljubav za svoga supružnika”, pišu na svojim internetskim stranicama dodajući da se nadaju da će “svatko pronaći nekoliko ideja koje će moći provesti u djelo na radost svoje/ga supruge/a”.
Ideje koje se nude doista su raznolike. Prva ideja na popisu zvuči ovako: “Ako tvoj/a suprug/a odlazi od kuće na nekoliko dana, reci mu/joj da si zbog brige za njegovu/njenu sigurnost organizirala/o tjelesnu stražu da ga prati. Potom mu/joj daj malog plišanog medvjedića”.
Slijede još stotinu drugih, primjerice, da supružnik kupi internetsku domenu s imenom svoje supruge, odnosno supruga ili da kupi stilizirano džepno ogledalo i supruzi u poruci napiše da će u tom ogledalo vidjeti sliku najljepše žene na svijetu. Jedna od ideja jest da nauči napamet neku Shakespearovu ljubavnu pjesmu i izrecitira je bračnom partneru u nekom romantičnom okruženju kao što je botanički vrt.
Voditelj Ureda HBK za obitelj Petar-Krešimir Hodžić smatra da su sve predložene ideje dobre, iako su neke prijedloge morali prilagoditi hrvatskim prilikama.
– Jedna od ideja je bila da suprug ili supruga dok vozi drži svog bračnog partnera za ruku. To je moguće ako imate automatski mjenjač, no kod nas bi to bio poziv na neodgovornost, kazao nam je Hodžić, koji vjeruje da među sto i jednom idejom svatko može naći barem nekoliko ideja za sebe.
– Ni meni sve ideje ne odgovaraju, daleko od toga, ali odabrat ću one koje su meni bliske, istaknuo je naš sugovornik, dodavši da treba imati na umu da postoje bračni parovi različitih dobi koji će onda prema tome i birati sebi bliske prijedloge.
U neke ideje ipak treba uložiti malo više novca. Primjerice, za organizaciju putovanja balonom na helij prije kojeg će supružnici ispiti čašu pjenušca, uz odluku da će odbaciti sve terete njihovog braka. Ili, pak, ideja da bračni par, koji si to može priuštiti, unajmi sportski automobil za vikend. “Dođi po suprugu i daj joj da stavi dugački bijeli šal od kašmira i sunčane naočale. Otiđite na vožnju uz more, sa spuštenim krovom automobila”, pojašnjava autor.
Na popisu je i niz drugih prijedloga, od naručivanja cvijeća, preko odlaska na maskenbal, puštanja zmajeva, kampiranja, pa do naručivanja pizze u obliku srca ili gađanja jastucima.


 POZIV VJERNICIMA DA ŠALJU JOŠ ROMANTIČNIH IDEJA




Ured HBK za obitelj pozvao je hrvatske vjernike da im pošalju i svoju  “isprobanu romantičnu ideju koju bi rado podijelili s drugima”.
– Umjesto da prilagođavamo američke stvari, zašto ne bismo sljedeće  godine imali zbirku naših izvornih hrvatskih romantičnih ideja, kazao nam je  voditelj Ureda Petar-Krešimir Hodžić.
Svjetski dan braka se ove godine po drugi put obilježava u Hrvatskoj, a  prema riječima našeg sugovornika, “cilj je da se obilježi u što većem broju  župa i zajednica”.
– Lanjska iskustva pokazala su da je to bilo nešto prekrasno, ukazalo nam  koliko je važno da brak stavimo na mjesto ljepote, uvažavanja radosti, a ne  da o njemu negativno pričamo, istaknuo je Hodžić.


 NEKE OD ROMANTIČNIH IDEJA


– darujte supružniku koji odlazi na put malog plišanog medvjedića da ga  čuva
– naručite pizzu u obliku srca za razbuktavanje bračne ljubavi
– supruzi darujte ogledalo s natpisom da će u njemu vidjeti najljepšu ženu na svijetu
– kupite internetsku domenu s imenom svoje supruge, odnosno supruga
– naučite neku ljubavnu pjesmu i izrecitirajte je bračnom partneru u nekom romantičnom okruženju
– organizirajte putovanje balonom na helij prije kojeg ispijte čašu  pjenušca
– držite bračnog partnera za ruku dok vozi