Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Grad će osvojiti male šumske vile, pituri, čarobljaci

Autor: Vanja Mirčeta

09.02.2010. 23:00
Grad će osvojiti male šumske vile, pituri, čarobljaci

Foto: Tomislav JERAK



Iz “Sunca” će sudjelovati oko 270 djece iz šest područnih objekata. Djeca iz “Maslačka” će biti domina, iz “Jazina” šumske vile i vilenjaci, “Ciciban” će predstavljati pituri, iz “Duge” će nam doći Olive i Popajići, iz “Smiljevca” orkestar, dok će nam “V. Nazor” donijeti pahuljice


Karnevalić Radija 057 ove će godine zbog velikog interesa djece trajati puna tri dana. Ako im vremenske prilike budu sklone, od danas do 12. veljače u povorkama na potezu od Branimirove obale, preko Kalelarge pa sve u konačnici do Arsenala moći ćemo vidjeti oko tri tisuće mališana iz zadarskih i županijskih vrtića te zadarskih osnovnih škola. Karnevalić će ove godine prvi put ugostiti i djecu iz Bola na Braču te Ogulina, što nam ukazuje da se ovaj projekt polako širi i izvan granica Zadarske županije. Osim predstavljanja djece i njihovih maškaranih skupina, što će zasigurno zainteresirati većinu naših sugrađana koji se slažu da su najmlađi zapravo i onaj najslađi dio Karnevala, zanimljiva je i njihova višemjesečna priprema za maškarano doba. Kako se djeca zapravo pripremaju za sudjelovanje u Karnevaliću provjerili smo u Dječjim vrtićima “Sunce” te Dječjim vrtićima “Radost”, čije smo vile Zvončice i Petre Panove uhvatili za vrijeme priprema u Područnom vrtiću “Jadran”.
Maske iz mašte
Djeca u Dječjim vrtićima “Sunce” se za Karnevalić veoma ozbiljno pripremaju još od početka siječnja. U dogovoru djece i odgojitelja odlučuje se o izboru maski, dok se na radionicama s roditeljima zajedničkim snagama izrađuju kostimi, ali i pripremaju prigodni programi s kojima će se djeca predstaviti u Arsenalu.


 PROGRAM ZBOG KIŠE PREBAČEN U ARSENAL




Danas počinje trodnevni Karnevalić 057, no zbog kiše, neće biti najavljene povorke, a sva djeca su pozvana u Arsenal u 10.30.
Dakle, danas, prvoga dana Karnevalića 057, neće biti planirane povorke s Branimirove obale, već će organizator Radio 057 program realizirati u Arsenalu. Danas se predstavljaju skupine vrtića Radost.


– Karneval i maskiranje djecu uvijek vesele. Tada dolaze do izražaja njihove maštarije, njihovo planiranje što bi oni željeli biti. Svake godine ih u suradnji s Radijom 057 vodimo na Karnevalić. U dogovoru s njima pokušavamo svake godine popraviti i poboljšati taj projekt, a sve u cilju dobrobiti djece. Loše je što nas svake godine prati loše vrijeme, a kišu najavljuju i ove godine. Iz tog razloga pretpostavljam da bi onda povorka izostala te da bi se direktno išlo u Arsenal. Cilj cijelog projekta je da se djeca vesele i dobro zabave. Predstavljanje organiziramo s najstarijom djecom, jer su oni najzreliji i najspremniji za izići na cestu u gužvu. Oni se jako vesele i druženju s drugom djecom i uspoređivanju maski. To je za njih jedan neponovljivi, veliki doživljaj kada se osjećaju iznimno važnima i žele pokazati sve što su u ova posljednja dva mjeseca sa svojim tetama pripremali. Iz “Sunca” će sudjelovati oko 270 djece iz šest područnih objekata. Djeca iz “Maslačka” će biti domina, iz “Jazina” šumske vile i vilenjaci, “Ciciban” će predstavljati pituri, iz “Duge” će nam doći Olive i Popajići, iz “Smiljevca” orkestar, dok će nam “V. Nazor” donijeti pahuljice. Cijelo vrijeme nakon dočeka Nove godine odgojitelji rade određene radionice uz sudjelovanje roditelja koji se tada uključuju u izradu kostima za svoju djecu. U kupnju gotovih kostima ne idemo jer je samo karnevalsko vrijeme jedan proces koji se događa u vrtiću i koji uistinu polazi od djeteta, dakle, dopušta im se tih dana da budu ono što ih veseli i što oni hoće biti. Predstave, igrokazi pa sve do radionica s njihovim roditeljima zapravo su proces koji upotpunjuje sliku priprema za karneval, naglasila je Ana Dunatov,  ravnateljica Dječjih vrtića “Sunce”.
Radost u “Radosti”
Osim djece iz “Sunca” na Karnevaliću će ravnopravno sudjelovati i djeca iz Dječjih vrtića “Radost”. Djeci sudjelovanje na Karnevaliću mnogo znači. Stoga su programi u vrtićima prilagođeni cijelom tom događanju na način da se od početka siječnja djeca danima presvlače, maskiraju, šminkaju. To je onaj dio koji djecu zapravo veseli. Njihova mašta je toliko razigrana da su u jednom trenutku princeze i prinčevi, a u drugom trenutku već sasvim nešto suprotno, vještice, vilenjaci, super junaci. To je sastavni dio njihove igre, a u tome im tete po pedagoškom programu umnogome pomažu. Dolazeći u Dječji vrtić “Radost”, Područni vrtić “Jadran”, naišli smo na vile Zvončice kojima tete daruju krila, Petra Pana koji ne želi odrasti, te odijelo zločestog kapetana Kuke, koji se ovom prigodom negdje izgubio. Baš kao što priliči, kao u bajci, vrijedne ruke teta, šivale su, sastavljale, namještale, popravljale haljinice, šeširiće, krila, kapice, uši i papučice, dok su djeca strpljivo sudjelovala u svojoj priči koju će za koji dan htjeti pokazati, predstaviti i ispričati prvenstveno svojim roditeljima i drugoj dječici, a onda i ostalima. Djeca su se cijelo vrijeme dobro zabavljala uz pjesmu i zgodne priče, probala svoje izrazito lijepe kostimiće te se kroz igru s tetama pripremali za svoj dan. 
– U karnevalskoj povorci Dječjih vrtića “Radost” sudjelovat će oko 420 djece iz osam područnih objekata, što uključuje starije skupine, predškolu i malu školu. Djeca iz “Jadrana” predstavljat će čarobni svijet Petra Pana i vila Zvončica, “Bokanjac” će dovesti čarobnjake i čarobnice, dok će leptirići doletjeti iz “Vruljice”, kravate će nam predstaviti “Grigor Vitez”, mala farma će stići iz “Voštarnice”, “Galeb” će organizirati rođendansko slavlje dok će iz “Pčelice” doći prave super djevojčice i super dječaci, a na kraju sukladno vremenskim prilikama “Bili brig” će donijeti kišu. Naša djeca se u suradnji s odgojiteljima te roditeljima za ovo doba karnevala pripremaju već 20-ak dana. Od kada su tete i djeca odredili temu, vrijedno se radi na izradi kostima i prigodnog programa, odnosno predstavljanja djece. Priprema za Karnevalić Radija 057 samo je nastavak našeg svakodnevnog rada i programa pripremljenog za djecu, a sada su maškare aktualne te se shodno tomu i odvija svakodnevica u vrtićima. Djeca se presvlače i oblače, zamišljaju da su netko drugi. Ovo je jedna zajednička manifestacija u kojoj uživaju i tete i djeca, ali njihovi roditelji. Želim da ovo sudjelovanje na Karnevaliću bude prvenstveno radost, veselje i zabava za naše najmlađe jer su zaista vrijedno sudjelovali u izradi kostima i slaganja programa. Ova povorka je zapravo kulminacija veselja koje traje još od siječnja u našim vrtićima, zaključila je Biserka Belić, ravnateljica Dječjih vrtića “Radost”.