Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Pažani “diplomirali” mljekarstvo i sirarstvo

Autor: Alenka Festini

09.02.2010. 23:00
Pažani “diplomirali” mljekarstvo i sirarstvo

Foto: Alenka FESTINI



Proizvodi paške ovce brend su u svijetu i mi ćemo putem udruge pomoći našim uzgajivačima da se prilagode novim vremenima ispred nas, kako bi stoljetni način uzgoja i proizvodnje ostao nepromijenjen, a da proizvodi ipak budu konkurentni na tržištu, ističe Čemeljić


Diplome za zanimanje mljekar-sirar prof. Damir Jakišić, ravnatelj Prirodoslovne škole iz Karlovca, uručio je četrdeset sedmorici Pažana.
Naime, u listopadu prošle godine u Pagu je krenuo tečaj za zvanje uzgajivač ovce – mljekar – sirar, prilagođen ovčarima i sirarima s otoka Paga. Ovaj edukacijski ciklus održao se u suradnji s Prirodoslovnom školom iz Karlovca, a predavači su profesori, stručnjaci s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, iz HZPSS-a i slično. Tijekom tečaja polaznici su od stručnjaka doznali i naučili puno toga važnog za ovčarstvo, poput hranidbe ovaca, reprodukcije i zoohigijene, mužnje te održavanja opreme za mužnju, kao i još puno toga vezanog uz proizvodnju sira, održavanje tehnologije za sirenje pa sve do same prodaje sireva na tržištu. Po uspješnom završetku ovog tečaja polaznici su dobili diplome za zanimanje uzgajivač ovce – mljekar – sirar koje mogu upisati u radnu knjižicu.
Ante Čemeljić, tajnik Udruge ovčara “Rogujica” iz Paga, istaknuo je zadovoljstvo što je veliki broj uzgajivača iz Paga uspješno završio tečaj i tako pokazao da u Pagu još uvijek ima ljudi koji će nastaviti sa stoljetnom tradicijom uzgoja ovaca i proizvodnjom sira.
– Proizvodi paške ovce brend su u svijetu i mi ćemo putem udruge pomoći našim uzgajivačima da se prilagode novim vremenima ispred nas, kako bi stoljetni način uzgoja i proizvodnje ostao nepromijenjen, a da proizvodi ipak budu konkurentni na tržištu, ističe Čemeljić.
Naime, danas se na Pagu oko 550 domaćinstava bavi uzgojem ovaca, od toga se oko 400 njih bavi mužnjom. Jedan dio njih sir proizvodi na svojem gospodarstvu, dok dio ovčara mlijeko paške ovce prodaje jednoj od četiri paške sirane. Gotovo 150 domaćinstava na Pagu bavi se ovčarstvom isključivo zbog proizvodnje janjadi, a oko 250 domaćinstava proizvodi paški sir.
Veliki dio ovčara na Pagu djeluje u sklopu Udruge ovčara i proizvođača paškog sira, kojih je na otoku četiri i to iz Kolana, Novalje te dvije iz grada Paga. Inače, udruge i ovčari na otoku Pagu surađuju oko organizacije raznih edukacijskih tečaja važnih za ovčarstvo pa tako i vezano za ovaj tečaj za zvanje mljekar-sirar. Kako smo doznali, u Udruzi “Rogujica” ovaj tečaj najvjerojatnije će se ponovno organizirati na jesen, budući da je veliki broj ovčara pokazao zanimanje.