Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Pobjednici Lidrana putuju u Šibenik

Autor: Anita Ćustić

09.02.2010. 23:00
Pobjednici Lidrana putuju u Šibenik

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Na smotri radova učenika srednjih škola Zadarske županije “Lidrano 2010.”, koja se jučer održavala u Benkovcu, između 45 natjecatelja iz 12 srednjih škola odabrani su najbolji učenički radovi literarnog, dramskog i novinarskog izričaja koji će se natjecati na državnom Lidranu u Šibeniku.
Na otvorenju smotre okupljene je pozdravio Josip Peran, ravnatelj Srednje škola kneza Branimira u Benkovcu koja je, uz Županiju kao pokrovitelja, već petu godinu zaredom suorganizator županijskog Lidrana.
– Lidrano je najmasovnija smotra učeničkih radova u našoj zemlji koja već dvadeset godina potiče govorno i pisano stvaralaštvo, čuva hrvatski identitet, kulturu i jezik, pritom otkrivajući sposobnost i kreativnost učenika, rekao je Peran. Otvorenje su uveličali nastupi benkovačke klape Aseria i Zbora Srednje škole kneza Branimira te recitacija učenice Marine Kapitanović.
Nakon prezentacije radova i okruglih stolova prosudbena povjerenstva su izabrala i proglasila najbolje radove.
U konkurenciji od 19 radova u literarnom izričaju povjerenstvo, kojeg su činile književnica Mimi Simić i profesorica hrvatskog jezika Zrinka Dobra Opačić, odabralo je dvije pjesme – “Povi mi, školju moj” Roberta Špralje, učenika četvrtog razreda Gimnazije Vladimira Nazora u Zadru i “I to će proći” Ivana A. Stančika, učenika četvrtog razreda Gimnazije Franje Petrića u Zadru te dva prozna djela – “Bus” Josipa Kresovića iz četvrtog razreda Gimnazije Vladimira Nazora i “Oči” Andree Soldan iz prvog razreda Gimnazije Franje Petrića.
Što se tiče novinarskog stvaralaštva, bila su prijavljena četiri pojedinačna rada, jedan školski list i jedna radijska emisija, svi iz Srednje škole kneza Branimira u Benkovcu. U povjerenstvu su sjedili novinari Ivica Nevešćanin, Žana Morović Rudić i Katina Baždarić, a među pojedinačnim radovima su odabrali intervju “Nas i Nijemaca 65 milijuna” Marijane Kardum, učenice četvrtog razreda, komentar “Stari, ne pitaj” Danijele Čuić, učenice četvrtog razreda i “Zimske radosti (a nisu praznici)” Marka Bačića, učenika prvog razreda. Na državno natjecanje ide i školski list Srednje škole kneza Branimira “Grafiti” i radijska emisija “Just Face” Lucije Justić i Ive Žutelije, učenica trećeg razreda iste škole.
U prosudbenom povjerenstvu za dramski izričaj bili su dramska producentica Jadranka Svaguša, glumica Anđela Petković, glumac Jure Aras i sveučilišna profesorica Teodora Vigato. Imali su zadaću izabrati dva izričaja pojedinaca između četrnaest nastupa i jedan skupni između tri nastupa, s tim da su s njima još u konkurenciji i natjecatelji za dramski izričaj iz Šibensko-kninske županije. U Zadarskoj županiji članovi povjerenstva su odabrali dvije pojedinačne izvedbe i to Luciju Matković, učenicu drugog razreda Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole u Zadru, koja je izvela monolog iz djela “Tramvaj zvan čežnja” Tennessee Williamsa i Blaža Hrgotu, učenika Pomorske škole u Zadru, koji je recitirao pjesmu “Molitva” A.B. Šimića. U skupnom izričaju nije odabrana nijedna izvedba.
Nakon proglašenja pobjednika županijske smotre, Marin Radica, predsjednik provedbenog povjerenstva, je uručio pohvalnice svim školama koje su sudjelovale na natjecanju i zahvalnice mentorima i članovima povjerenstava.


Dan ranije u Obrovcu je održana Županijska smotra Lidrano 2010. učenika osnovnih škola. Prosudbeno povjerenstvo je tako u kategoriji literarnog izričaja, odlučilo da na državnu razinu odlaze radovi “Sajam u Benkovcu”, “Opasno zaljubljen”, “Okom naokolo”, “Moj snijeg” i “Riči materine”.
U kategoriji samostalnih novinarskih radova Zadarsku će županiju na državnoj razini predstavljati “Dupin u Benkovcu”, “O Kini od A do Ž”, “Najvažnije je postati (sretan) čovjek” i “Facebook-nova vrsta ovisnosti”.
Kako je odlučeno, radijske emisije kojima će se učenici i škole zadarskog područja predstaviti na državnom natjecanju su “Tragom kinopredstave u Benkovcu”, učenika OŠ Benkovac i “Zvuci baštine”, učenika OŠ Vladimira Nazora, dok će se učenici OŠ Stanovi predstaviti s televizijskom emisijom “Iznenadna radost”.
U kategoriji školskih listova, priliku za plasman na državnom natjecanju dobili su učenici OŠ Šime Budinića s radom “Čehuljica”, rad “Dite zadarsko” učenika OŠ Šimuna Kožičića Benje, list “Fontana” učenika OŠ Krune Krstića i “Ličke vrleti”, OŠ Nikole Tesle iz Gračaca.
Pojedinačni nastupi u kategoriji dramsko-scenskog izraza, koji su zaslužili plasman na najvišu razinu Lidrana su Miro Gavran: “Kako sam postao brat”, monolog-izvođač: Luka Gospić iz OŠ braće Radić iz Pridrage te Ratko Bjelčić: “Prvi poljubac”, monolog-izvođač: Dominik Čolak iz OŠ Šimuna Kožičića Benje.
Skupni nastupi u kategoriji dramsko-scenskog izraza koji će se predstaviti i na državnoj razini su Nada Iveljić: “Dolazak Nove godine”, dramsko-scenska igra učenika OŠ Zadarski otoci te Hrvoje Dukić: “Koji glupi san”, dramsko-scenska igra učenika OŠ Poličnik iz Poličnika. Što se tiče videofilmskog stvaralaštva, povjerenstvo je odlučilo da na državnu razinu Lidrana ide kratka igrana forma “Nikad više”, učenika OŠ Nikole Tesle iz Gračaca.
Preostala je još i kategorija dramsko-scenskog izraza, no kako pojašnjava Željko Modrić, ravnatelj OŠ Obrovac, s obzirom da Zadarska i Šibensko-kninska županija čine jedno izborno područje, izbornik će tek nakon što odgleda sve radove u obje županije državnom povjerenstvu predložiti koga će pozvati.