Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Stambeno zbrinjavanje pri kraju, sada se pobrinuti za život

Autor: Velimir Brkić

09.02.2010. 23:00
Stambeno zbrinjavanje pri kraju, sada se pobrinuti za život

Foto: Filip BRALA



U sklopu programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj direktorica UN-ova fonda za ostvarivanje Milenijskih ciljeva razvoja (MDG-F) Sophie de Caen tijekom svog prvog, dvodnevnog posjeta Hrvatskoj obišla je Poljoprivrednu zadruga “Višnja” u Kašiću, jedan o trenutno četiri UN-ova projekta (Sisak, Dvor, Knin, Kašić) financirana novcem tog fonda.
–  Poljoprivredna zadruga “Višnja” u Kašiću je osnovana prije dvije godine i broji osam članova. UN-ov fond nam je za potrebe Zadruge prije nekoliko mjeseci donirao traktor bez priključka, rekao je Nikola Alavanja, direktor PZ “Višnja” dodajući kako je najavljena i daljnja pomoć MDG-Fonda, poglavito donacija traktorskih priključaka.
– Poljoprivredne zemlje za proizvodnju kvalitetne i zdrave hrane imamo. Potrebno je udruživanje postojećih zadruga na području Grada Benkovca za što bolji i učinkovitiji plasman proizvoda. U tom hvalevrijednom pravcu visoki predstavnici UN-og fond za ostvarivanje Milenijskih ciljeva razvoja obećali su nam svekoliku pomoć, istaknuo je Alavanja dodajući kako se pristup gospodarskom lokalnom razvoju temelji, uz poticanje stranih i domaćih ulaganja, i na osmišljavanju aktivnosti za korištenje raspoloživih sredstava na lokalnoj i nacionalnoj razini te EU fondova.
U sklopu MDG-F-a, u Hrvatskoj je u svibnju 2009. godine pokrenut program “Socijalna uključenost i prevencija sukoba u ratom pogođenim krajevima” vrijedan tri milijuna američkih dolara. Program se provodi u područjima od posebne državne skrbi (Vukovarsko-srijemska, Sisačko-moslavačka, Karlovačka, Ličko-senjska,  Šibensko-kninska i Zadarska županija) a provode ga četiri UN-ove agencije: Agencija za izbjeglice (UNHCR), Fond za djecu (UNICEF), Program za razvoj (UNDP) i Međunarodna organizacija za migracije (IOM), u suradnji s hrvatskom vladom te uz potporu španjolske vlade kao osnivača tog fonda. U sklopu programa proteklog ljeta 26 polaznika s područja Zadarske županije završilo je izobrazbu za zvanje mljekar-sirar.
– MDG-F program podupire projekte kojima je cilj zbližavanje zajednica nakon Domovinskog rata, premošćivanje socijalnog jaza i ekonomske osiromašenosti manje razvijenih područja u Hrvatskoj i onih bolje stojećih. Glavni korisnici aktivnosti Programa su grupe s najvećim rizikom od socijalnog isključivanja: žene, povratnici, branitelji, djeca i mladi koji su suočeni s rizikom nasilja. Programske aktivnosti trajat će dvije godine, do travnja 2011., istaknula je Sophie de Caen.
– Kroz usmjeravanje sredstava do onih kojima su najviše potrebna, agencije UN-a pomažu Hrvatskoj da se uhvati u koštac s regionalnim nejednakostima i ubrza napredak prema postizanju nacionalnih Milenijskih ciljeva razvoja, pogotovo u vrijeme ekonomske krize i sve manje podrške donatora, rekla je de Caen naglasivši dosadašnju uspješnu suradnju Ureda potpredsjednika Vlade s Uredima UN-a na projektima pomoći usmjerenim na najosjetljivije skupine koje žive na ratu zahvaćenim područjima.
Na radnom sastanku u Kašiću u obiteljskoj kući Nikole Alavanje nazočilli su i Hans Risser, viši savjetnik i voditelj programa za Hrvatsku, Tanja Kale, voditeljica ureda UNHCR-a u Kninu, Tomo Aračić, predsjednik Zajednice udruga naseljenika Hrvatske, Denis Bićanić iz UNPD- ovog Područnog ureda u Zadru i drugi predstavnici UNHCR-a, UNICEF-a, IOM-a i UNDP-a. Zbog loših vremenskih uvjeta kroz Gorski kotar i Liku na radnom sastanku u Kašiću a potom i u Kninu nije nazočio najavljeni španjolski veleposlanik u Hrvatskoj Manuel Salazar u pratnji voditelja UN-ovih agencija u Hrvatskoj.
– Projekt stalnog stambenog zbrinjavanja je pri kraju. Sad je gorući problem kako živjeti, kako zadržati mlade ljude na ovim prostorima u zadarskom zaleđu. Primjerice, na području Bogom danih Ravnih kotara može se proizvesti dovoljna količina hrane koja se ljeti može plasirati i na području Karinskog i Jadranskog mora, naglasio je Aračić.
Nakon PZ “Višnja” u Kašiću direktorica de Caen s pratnjom posjetila je Osnovnu školu Domovinske zahvalnosti u Kninu, čije je dječje igralište pomogao obnoviti UNDP u sklopu projekta “Sigurnost u zajednici”.