Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Zaborav nas vodi u zablude

Autor: Ante Mihić

09.02.2010. 23:00
Zaborav nas vodi u zablude


Župnik Sali don Filip Kucelin istaknuo je u svojoj homiliji kako je „bitno propovijedati istinu o Domovinskom ratu, ali ne kako bismo ikoga mrzili, jer nije mržnja, nego ljubav ambijent kršćanstva, kako bismo događaje razumjeli


I sedamnaest godina nakon pogibije u akciji Maslenica, živio je sjećanje u Salima na njihovoga Danijela Grbina. U Salima se o ovom dobrom momku uvijek govori s pietetom, sjećanje na njega uvijek je čežnja za ljudskom dobrotom i ljubavlju. To Saljani prepoznaju u Danijelu.
Tako je bilo i 9. veljače, kada su stari i mladi, djeca, Danijelovi roditelji, brat i sestra, nećaci Bartul i Jan, mnogobrojna rodbina, predstavnici Općine Sali, prijatelji iz Elektre, njegovi brojni suborci iz Otočkog bataljuna na čelu sa zapovjednikom Otočkog bataljuna Joškom Puljom i Joškom Merharom, zapovjednikom Druge satnije ispunili župnu crkvu u Salima. Skladno pjevavši saljski requiem, protkan pjesmama Isusu Kristu Uskrslomu, sa suzom u očima, braća i sestre kršćani molili su za svoga brata Danijela za kojeg vjeruju kako sada „jer dao je svoj život za prijatelje” gleda svoga Boga „licem u lice”. Župnik don Filip Kucelin istaknuo je u svojoj homiliji kako je „bitno propovijedati istinu o Domovinskom ratu, ali ne kako bismo ikoga mrzili, jer nije mržnja, nego ljubav ambijent kršćanstva, kako bismo događaje razumjeli”.
Na Danijelovom ovozemaljskom počivalištu na saljskom groblju prisutni su pjevali psalam “Iz dubine Tebi vapijem, Gospode”.
Nakon vjerničkog obreda slovo Danijelu Grbinu izrekao je zapovjednik Joško Pulja koji je zahvalio Saljanima na „divnom sjećanju, ne samo na Danijela, na kojega sam izuzetno ponosan, nego i na sve poginule borce Otočkog bataljuna i Domovinskog rata. Potrebno je govoriti o ovim momcima, potrebno je govoriti o Domovinskom ratu, jer zaborav nas vodi u zablude”.
Na kraju obilježavanja sedamnaeste godine pogibije dobroga Danijela Grbina nazočni kršćani, poštujući i one koji to nisu, zapjevali su uskrsnu pjesmu Kraljice neba “Raduj se, aleluja”, vjerujući kako život nema početak i kraj, nego kako život naprosto jest.