Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Jučer stanovi ponovno hladni

09.02.2011. 23:00
Jučer stanovi ponovno hladni


Poseban problem u ovome naselju čine oni neodgovorni stanari koji imaju velike dugove, koji se griju na tuđi račun, neki godinama. Saznajemo da je jedan dužan više od stotinu tisuća kuna! Stanari su nam jučer kazali da ima dužnika i među onima koji se ubrajaju u imućnije Zadrane


Stanari zadarskoga naselja Maraska park 2 jučer su ponovo trpjeli hladnoću u svojim stanovima, jer su ostali bez centralnoga grijanja iz zajedničke kotlovnice. Nije im to bilo prvi put ove zime, koju inače ubrajaju u jednu od najgorih po grijanju od kada su uselili u ove stanove prije 28 godina. Kotlovničar je jučer na brojne pozive stanara odgovarao da nema goriva, a ustvari nema novca za kupnju goriva. Više je tome razloga, bez obzira što preko 90 posto stanara uredno plaća svoje obveze. Naime, lanjske godine su izvedeni skupi i opsežni radovi na kotlovnici, u vrijednosti od oko 450.000 kuna, što se nije radilo nikada prijašnjih godina, nije se to redovno održavalo, a sve je plaćeno novcem koji stanari plaćaju za grijanje. I ove je godine bilo kvarova na starim instalacijama, pa ne samo što nije bilo grijanja dok se popravljalo, nego su troškovi još i više narasli.
Nadalje, poseban problem u ovome naselju čine oni neodgovorni stanari koji imaju velike dugove, koji se griju na tuđi račun, neki godinama. Saznajemo da je jedan dužan više od stotinu tisuća kuna!
Stanari su nam jučer kazali da ima dužnika i među onima koji se ubrajaju u imućnije Zadrane, ali da ima i onih koji nemaju mogućnosti za plaćanje, iako stanuju u skupome stanu. Nedavno su u tome naselju počele i ovrhe nad dužnicima, a hoće li početi i nad velikim dužnicima, onima koji uporno drže velike i skupe stanove i griju se besplatno, nitko nam nije znao odgovoriti. Naime, o grijanju u tome naselju od više stotina stanova brinu se sami stanari, nekolicina njih to radi svojom voljom, volonterski.
Inače, stanari se žale da i u dane kada ima grijanja u stanovima nije dovoljno toplo, a tamo ima i starijih ljudi, male djece, bolesnih, kojima bi trebalo bolje grijanje i svi su vrlo nezadovoljni ovogodišnjim vrlo manjkavim grijanjem.
Osim svega grijanje im je od početka ove godine poskupjelo i sada ga plaćaju po 7 kuna po četvornome metru, a dotad je stajalo 5,80 kuna po metru stana. Plaćaju ga tijekom svih 12 mjeseci u godini, s tim da nemaju i toplu vodu, kako je to u drugim stambenim zgradama. Tako osim što struju troše na toplu vodu, ove zime je mnogi troše da bi dogrijavali svoje većinom nedovoljno tople stanove.