Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Potres prodrmao Benkovac

09.02.2011. 23:00
Potres prodrmao Benkovac


Do kasno poslijepodne nije prijavljena niti jedna veća materijalna šteta, potres je tek među žiteljima benkovačkog kraja izazvao nelagodu, a ponegdje i strah i paniku – benkovački dogradonačelnik Mirko Erstić


Jak potres u noći s utorka na srijedu, točnije jučer rano ujutro u 1,45 sati iza ponoći, magnitude 3,4 stupnjeva prema Richterovoj, odnosno 5 do 6 stupnjeva po Mercallijevoj ljestvici, tresao je nekoliko sekundi Benkovac i benkovačko područje. Prema podacima Seizmološke službe Republike Hrvatske u Zagrebu, epicentar je bio 15 kilometara istočno-jugoistočno od Benkovca.
U susjednoj Šibensko-kninskoj županiji osim Kistanja potres su najviše osjetili žitelji Bjeline, Đevrsaka, Varivoda, Nunića, Zečeva, Biovičinog Sela, Promine i drugi.
Osim što je dobrano prodrmao Benkovac najviše je uznemirio žitelje na istočno-jugoistočnom benkovačkom području – Rodaljice, Brgud, Brušku, Medviđu, Popoviće, Buković, Lisičić, Podgrađe, Kožlovac, Dobropoljce, Lišane Ostrovičke…
– Do kasno poslijepodne nije prijavljena niti jedna veća materijalna šteta, potres je tek među žiteljima benkovačkog kraja izazvao nelagodu, a ponegdje i strah i paniku, rekao nam je benkovački dogradonačelnik Mirko Erstić.
U gluho doba noći ulice u Benkovcu su u trenutku podrhtavanja tla bile prazne. Materijalna šteta nigdje nije bila vidljiva, osim na nekim trošnim kućama gdje su bili vidljivi znakovi potresa.
– Upravo sam uhvatio prvi san kada se osjetila snažna tutnjava koja je trajala 5,6 sekundi. U prvi mah sam pomislio da grmi. Lusteri su se ljuljali, a noćni ormarić mi se odmaknuo ispod ruku. Onako u šoku, tek kada sam izašao iz kuće od susjeda, sam doznao da je to bio potres. Gotovo cijelim Benkovcem u kućama i stanovima su se upalila noćna svjetla, priča nam Nikola Vrkić koji živi na brežuljku iznad centra Benkovca kod utvrde Kaštel Benković.
Kako nam je ispričala Kosa Kamber iz Rodaljica, potres je iznenadio i životinje pa se osim lajanja pasa moglo čuti neobično blejanje ovaca i kukurikanje pijetla.
– Već samo dva-tri sata lipo spavali kada nas je potres, blejanje ovaca, kukurikanje pivaca i lavež pasa jednostavno iz kreveta digao na noge. Srećom, nije bilo materijalne štete, kazala je Kamber.
U redakciju Zadarskog lista građani su se javili s različitih lokacija. Očito da im nije bilo ni najmanje ugodno. Jedan od komentara bio je dramatičan:
– Prva reakcija je bila da ne znam što sada? Sve se počelo tresti, buku su najviše pravili tanjuri, čaše, boce i pribor za jelo. Nisam znao trebam li istrčati ili ostati u kući. Dosad u svom životu nisam osjetio ovako jak potres, još u šoku ispričao nam je naš čitatelj iz zaseoka Zrilići u Bruškoj što nas je i odvelo na obilazak benkovačkog kraja.
Jutranje jako podrhtavanje tla u Benkovcu i njegovoj okolici izazvalo je dosta straha kod pučanstva, među kojima je bilo i onih što su izašli na ulice.
– Jutros sam obišla svu kuću i oko kuće, bila do susjeda, crkve Male Gospe i koliko su dale noge prošla selom, ne vidi da je nešto popucalo ili se ne daj Bože nešto porušilo, detaljno nas je upoznala 83-godišnja baka Nediljka Kutija iz Lisičića.


 POZHIVALI 112 I RADIO BENKOVAC




Prema riječima policajaca, građani su zbunjeno zvali policiju pitajući što se dogodilo, ali ni jedna intervencija nije zabilježena. Građani su nazivali i benkovačke vatrogasce i županijski Centar za obavještavanje 112 koji su zabrinuto nazivali i pitali što se događa jer, kako kažu, građani nisu znali kome se obratiti. Ujutro i prijepodne novinari Radio Benkovca jednostavno se nisu mogli obraniti od poziva. Potres je bio glavna vijest o kojoj se tijekom jučerašnjeg dana najviše razgovaralo i raspravljalo.
– Srećom, potrebe za intervencijama nije bilo, kazao je Ante Buljat, zapovjednik JVP Benkovac.