Razminiranje Jurjevca još 14 dana

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Siniša KLARICA
Mladi pirotehničar Goran Poštić razminirava područje uz cestu D-8

Pirotehničari tvrtke „Tehnoelektro-podružnice 001 Oriovac" ovih dana razminiraju pojas uz državnu cestu D-8 u općini Posedarje. Točnije, razminirava se pojas kod lokaliteta Jurjevac nedaleko od kojeg se sve tamo do akcije Maslenica, prostirala crta razdvajanja zaraćenih snaga. Međutim, nedavno su u medijima okolni mještani uputili otvoreno pitanje:"Zašto se cijelo područje četvrti put razminirava?" Prema Hrvatskom centru za razminiranje na istom području, ne računajući ratna razminiranja, zaista su se do sada provodila tri projekta razminiranja.

- Specijalna policija najprije je razminirala sa svake strane magistrale pojas u širini dva metra. U kasnijem projektu razminirao se pojas do 12 metara sa svake strane magistrale, a dodatno je, kod samog raskrižja Jurjevac, razminiran teren uz cestu prema Novigradu. Razmiranje minski sumnjivog područja realizira se u skladu s planom razminiranja i raspoloživim sredstvima, ali nije istina da se jedan te isti teren razminirao više puta, rekao je voditelj Odsjeka za izvid HCR-ove podružnice Zadar Igor Rebac.

Teški zemljišni uvjeti

Voditelj radilišta Omer Havić kaže da je ovim projektom obuhvaćeno ukupno 285.000 metara četvornih. U 60 radnih dana mora se razminirati područje 100 metara u dubinu terena od već spomenute granice 12 metara od ruba ceste, dakle od granice pojasa koji je već razminiran.

- Teren spada u teže zemljišne uvjete za razminiranje i prilično je zagađen metalnim otpadom što onemogućava rad detektorom. Pronađeni su mnogi ostaci uništenih minsko-eksplozivnih sredstava, što svjedoči o vrlo intenzivnim ratnim djelovanjima na ovom području. Većinom su to dna od odskočnih mina PROM-1 i upaljači od mine PMR-2 popularno nazvane „kukuruz". Kada smo dolazili na teren, raspitivajući se kod mještana doznali smo da su se mine iz ovog područja doslovce izvlačile „kariolama", rekao je Havić naglašavajući da im u poslu značajno pomaže stroj za razminiranje Božena-4.

Sjeverno od mjesta gdje su Havić i njegovi pirotehničari razminirali teren, prije nekoliko godina dogodio se incident kada je jedan čovjek ranjen od mine PRM-2. Njegov prijatelj u istom je trenu nagazio na drugu minu, ali na sreću, nije ju aktivirao. Policija je prije nekoliko godina također pronašla „promovku" odmah iza spomenika poginulim braniteljima što sve skupa svjedoči o vrlo opravdanoj sumnji u minsku zagađenost cijelog područja.

Širenje dezinformacija

Međutim, istina je da je za jedan dio terena, onaj bliži Zelenom Hrastu, prije desetak godina certifikat o razminiravanju uručio tadašnji predsjednik Savjeta HCR-a Dražen Budiša iako je na njemu pronađeno tek nekoliko zaostalih minobacačkih granata i nešto streljiva. Zbog svega toga je razumljivo da se ljudi pitaju kada će konačno završiti s razminiranjem. Sadašnji projekt razminiranja Jurjevca posljedica je dogovora HCR-a i Općine Posedarje kako bi se s Jadranske magistrale izmjestile table koje upozoravaju na mine, ali koje istovremeno, 16 godina nakon rata, nisu baš najbolja reklama za hrvatski turizam.

- Shvaćamo ljude koji su malo ogorčeni zbog zatvaranja ceste i možda načina razminiranja koje moraju pratiti strogi propisi humanitarnog razminiranja. Koliko i je li je neki minski sumnjiv teren razminiran, vrlo je lako provjeriti u našoj bazi podataka stoga mislim da nema razloga širenju nekih dezinformacija, rekao je Igor Rebac.

Razminiravanje Jurjevca potrajat će još 14 dana s povremenim prekidima prometa na Jadranskoj magistrali.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno