Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Red ćakule, red klanja i Brad Pitt

09.02.2011. 23:00


FILM PRECIJENJEN, SKUP I GLUP
Postoji jedna vrsta ljudi koja jako voli gledati filmske hitove, osobito one skupe spektakle oko kojih se diže prašina. Oni idu u kino, nabavljaju piratske verzije na DVD-u, i poslije se hvale kako su to prvi gledali i čude se meni kojeg to ne zanima i koji čeka da za par godina taj isti film bude na redovnom tv-programu. Tipičan takav film je superspektakl “Troja” kojeg smo ovoga vikenda mogli gledati cijelu jednu večer, a gledali smo ga cijelu večer jer traje satima i satima. I što smo mogli vidjeti? Malo razgovora (mahom fraze i sentence) koji se vodi važnim, moćnim glasovima, a onda pola sata klanja i ubijanja. Pa malo predahnu i prodivane minutu-dvije, pa opet sječa glava, ekstremiteta i organa, unutarnjih i vanjskih. Cijeli se film, u stvari, sastoji od dvadesetak minuta konverzacije i nekoliko sati opisane rekreacije. Sve je to bez veze, a osobito je iritantan ljepuškasti Brad Pitt koji je u ulozi helenskog superjunaka ratnika uvjerljiv kao neke naše javne ličnosti kada govore o poštenju i domoljublju.
MJEŠAVINA JACKIEA CHANA I “LIJEPOM NAŠOM”
Neku večer sjedim ja tako u gostima kod svojih kumova, a iz druge sobe dopiru zvuci s upaljenog televizora. Čudni neki zvuci. Nikako nismo mogli pojmiti o čemu se radi. Čuju se udarci, škrgut zubi, batine i stenjanje, i jasno ti je da se netko nemilo mlati, a sve je to popraćeno ženskim glasovima koji podvriskuju i ijujuću otprilike onako kako to rade folkloraši iz Slavonije kojima je takvo dernjanje jedno od zaštitnih znakova. Kada smo pogledali o čemu se radi shvatili smo da se nisu potukle dvije slavonske folklorne skupine, nego je na HRT-u u repriznom programu išla simpatična akcijska serija “Xena – princeza ratnica” u kojem stasita divojka mlati sve odreda i pri tome ispušta strastvene krikove kao prava Slavonka. Baš lijepo.
PTICE UMIRU ZIJEVAJUĆI
Otvaranjem nova dva tv kanala dogodilo se ono što sam i očekivao. Samo se proširila satnica za emitiranje raznih budalaština za koje nije bilo dovoljno mjesta na već postojećim. Tipičan primjer je repriziranje stravično ljigave i dosadne prepotopske limunade “Ptice umiru pjevajući” s nevjerojatno iritantnim Richardom Chamberlaineom u ulozi oca Ralpha, koju možete gledati na Doma Tv. To je ono što ja zovem “sapunicom za falše intelektualce”. Kao, to je po književnom predlošku, ozbiljna je to produkcija, poznati su glumci…. Sama fabula u kojoj se katolički svećenik brine za djevojčicu koja ga kad odraste počne seksualno privlačiti u današnje vrijeme djeluje krajnje neumjesno, a osobito kada muški seks simbol glumi čovjek koji je cijeli život pred javnosti krio svoje sklonosti prema vlastitom spolu. Da se razumijemo, ja nisam homofob, nego samo želim pokazati koliko je ovo sve lažno.
MOLBA ČOVJEKA KOJEM NIŠTA NIJE JASNO
Ne sramim se priznati kada nešto ne znam. Dok sam prije neko večer s teleteksta prepisivao podatke o jednom filmu, na programu je krenula emisija “Dnevnik plavuše”. Nisam vidio sliku, ali sam ton sasvim dobro čuo. Neke ženske su rastežući, čudnim naglaskom koji bi trebao biti valjda urbano-zagrebački, pričale nekim jezikom koji ja uopće nisam mogao razumjeti. Na trenutke mi se činilo da je to hrvatski jezik, ali ništa nisam razumio. Što to one govore? Koji je smisao toga? Kako? Zašto? Zar se događa nešto što nisam primijetio, a djeluje pogubno na zdrav ljudski razum? Piše u programu da je ta emisija “pod pokroviteljstvom”. Koje su to tajne sile koje to financiraju? Otvoreno priznajem da mi ništa nije bilo jasno. Molim čitatelje za pomoć! Slijep sam kraj zdravih očiju. Gluh kraj zdravih ušiju. Samo da im ne dopadnem šaka! Upomoć!!!
[email protected]