Petak, 10. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Solarna centrala čeka odluku Vlade

09.02.2011. 23:00
Solarna centrala čeka odluku Vlade


Kada je riječ o financiranju dobili smo očitovanje Zadarske županije koja nam je spremna pomoći, ali planirana sredstva može aktivirati tek nakon Odluke Vlade RH, kazao je Tihomir Tomčić, pojasnivši da tek nakon ove odluke škola može nastaviti s raspisivanjem natječaja za izgradnju solarne centrale


Za prvi hrvatski Centar za solarnu energiju, koji je prije gotovo dvije godine otvoren u zadarskoj Strukovnoj školi Vice Vlatkovića, još se nastoji organizirati solarna centrala. Poznato je, naime, da je nakon solarnog centra ova škola za cilj postavila proizvodnju struje jačine do 10 kilovata koju će prodavati državi, a za što je potrebna solarna centrala. Kako je planirano, struja koju ova škola proizvodi trebala bi biti priključena na distribucijsku mrežu Elektre, a riječ je o projektu vrijednom 40 tisuća eura koji financira Fond za zaštitu okoliša, dok će se jedan dio financirati i iz lokalnih sredina. U tom je smislu škola već neko vrijeme u pregovorima s Elektrom i Ministarstvom gospodarstva.
– Projektanti su izradili glavni elektroinstalacijski projekt za solarnu centralu i građevinski projekt, odnosno statički proračun. Tako da sada imamo podlogu za raspisivanje natječaja za izgradnju solarne centrale. No kada je riječ o financiranju dobili smo očitovanje Zadarske županije koja nam je spremna pomoći, ali planirana sredstva može aktivirati tek nakon Odluke Vlade RH o kriterijima i mjerilima za financiranje minimalnog financijskog standarda javnih potreba srednjih škola i učeničkih domova, kazao je Tihomir Tomčić, ravnatelj Strukovne škole Vice Vlatkovića, pojasnivši da tek nakon ove odluke škola može nastaviti s raspisivanjem natječaja.
Poznato je da je ovaj projekt zapravo još jedan korak bliže tome da škola bude partner gospodarstvu kako bi se unaprijedio školski sustav, ali i gospodarstvo. Tako se u Centru za solarnu energiju obrazuju učenici, ali on je namijenjen i permanentnom usavršavanju poduzetnika i svih kojima su potrebne nove tehnologije u primjeni sunčeve energije, kako bi bili spremni za globalizacijsko tržište rada. Poznato je i to da je solarni centar postavljen u dijelu škole u Ulici Put Murvice, gdje su u dvije učionice postavljeni uređaji koji sve ovo vrijeme služe za seminare i edukaciju.
– Solarna centrala će imati i edukativni karakter, a osim toga, ona je promocija zaštite okoliša. Također, promotivna je i za sve one koji žele sunčevu energiju koristiti za električnu energiju, kazao je Tomčić, naglasivši da pojedinci koji privatno u svojim objektima žele postaviti solarne panele sve češće posjećuju školu što znači da svijest o važnosti obnovljivih izvora energije napreduje.
Razlog svemu ovome je to što je, dugoročno gledajući, Zadarska županija idealna za proizvodnju nove solarne nanotehnologije, što podrazumijeva otvaranje novih radnih mjesta, koriste se obnovljivi izvori energije, a sve kako bi se postigao visoki rang energetske samoodrživost.