Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Čačića nakon Mirele Holy napala čak i Vesna Pusić

09.02.2012. 23:00
Čačića nakon Mirele Holy napala čak i Vesna Pusić


Napad na prvog potpredsjednika Vlade govori da suradnja Milanovićevih ministara koji dolaze iz SDP-a i HNS-a nije najbolja, a još više sugerira da i u HNS-u “nešto škripi”


Sukobi koji tinjaju među ministrima u koalicijskoj Vladi Zorana Milanovića postaju javni, a u glavnoj je ulozi prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić. Na jučerašnjoj sjednici Vlade tako je na svjetlo dana isplivalo njegovo neslaganje s ministricom zaštite okoliša Mirelom Holy, o čemu se već tjednima neslužbeno spekulira u javnosti, pa je bilo samo pitanje dana kada će se njih dvoje sukobiti i javno. S druge strane javne kritike koje je na Čačićev račun uputila njegova stranačka kolegica i prva suradnica, ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić bile su potpuno neočekivane i puno bi zanimljivije bilo vidjeti što je poremetilo idilične odnose dvoje vodećih HNS-ovaca.
Sumnjivi odnosi
“Napad” dviju ministrica na prvog potpredsjednika Vlade i to na prijedlozima o kojima je uobičajeno raspravljati na koordinacijama, a ne na otvorenim sjednicama Vlade govore da suradnja među Milanovićevim ministrima koji dolaze iz različitih stranka, odnosno iz SDP-a i HNS-a, nije najbolja, ali i još više sugerira da u koalicijskom HNS-u nešto škripi.  Takav je dojam ostao i nakon što su premijer, prvi potpredsjednik i ministrica Holy nakon sjednice Vlade pokušali opovrgnuti postojanje bilo kakvog sukoba. Njihove tvrdnje nisu razbile sumnju da odnosi na relaciji Pusić – Čačić i Holy – Čačić nisu najbolji, te da neslaganje nisu mogli prikriti ni na sjednici na kojoj su u prvom planu trebale biti porezne novine.
Ministrica Holy jučer uspjela blokirati zakon koji je predlagao Čačić i kojim se osniva Agencija za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija. Holly je iznijela nekoliko primjedbi na račun Čačićeva prijedloga, pa je između ostaloga upozorila da se nadležnosti nove agencije preklapaju s nadležnostima Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA).
Zasmetalo joj je i to što agencija, koja će se osim poslovanjem energetskih kompanija baviti i nadziranjem svih investicija u zemlji, direktno odgovara Ministarstvu gospodarstva, a ne Vladi.
– Posebice je problematičan prevladavajući glas ministra gospodarstva u nadzornom odboru te nove agencije, zaključila je Holy. Prema Čačićevom prijedlogu u nadzornom odboru agencije bila bi dvojica ministara, financija i gospodarstva, koji bi odluke donosili usuglašavanjem, ali kad to ne bi bilo moguće odlučivao bi ministar gospodarstva, odnosno Čačić.
Ukor premijera
Uz primjedbu kako mu se njezine primjedbe čine logičnim, premijer Milanović je svojoj ministrici ipak zamjerio što je s  njima čekala otvorenu sjednicu Vlade, umjesto da ih iznese na koordinacijama koje i služe takvim stvarima.
– Takve stvari se rješavaju na radnim sastancima i koordinacijama. Na njima su bili ljudi iz vašega ministarstva. Gdje ste vi bili, ukorio je premijer ministricu Holy, jer mu se očito nije svidio otvoreni sukob na Vladi i to na sjednici na kojoj su u prvom planu trebale biti porezne novosti. Ona je odgovorila kako je njezino ministarstvo prekasno dobilo prijedlog jer je Ministarstvo gospodarstva prekršilo dogovor da se svi zakoni šalju kolegama na usuglašavanje već u četvrtak popodne. 
– Onda ste mogli tražiti da se povuče iz procedure. Najbolje je da ga sada povučemo na tjedan dana iz procedure, predložio je Milanović.
– Ne slažem se s tim. Smatram da je izuzetno važno da zakon ide u Sabor, nije se dao Čačić.
– Sada ja tražim za sebe tjedan dana. Moj prijedlog je da povučemo zakon na tjedan dana. Tko je za, prekinuo je svaku daljnju raspravu Milanović. Kao i ostali ministri i Čačić je digao ruku za to da se zakon povuče na tjedan dana.
Uz pečat MVP-a
Puno veće iznenađenje bio je istup ministrice Pusić nakon što je Čačić predložio izmjene zakona o stečaju, po kojem bi radnici uz tri plaće koje dobivaju iz fonda za radnička potraživanja, u slučaju otvaranja stečaja imali pravo na isplatu još tri plaće, odnosno ta bi njihova potraživanja ušla u nultu kategoriju za isplatu. Čačićeva stranačka kolegica ministrica Pusić upozorila je da novi zakon zadire u pravnu stečevinu EU-a, te je zatražila da se ubuduće takvi zakoni ne usvajaju bez blagoslova njezina ministarstva.
– Ovaj je zakon dio pravne stečevine i mora se usklađivati s Ministarstvom vanjskih poslova, a to nije bio slučaj. Molim da se ovo više ne ponavlja, zatražila je Pusić. Premijer Milanović dao joj je za pravo, ministrima je zaprijetio da zakonske prijedloge više ne šalju bez pečata MVP-a. Ovaj Čačićev prijedlog ipak je usvojen na Vladi, a na pitanje što se događa s HNS-ovom osovinom Čačić-Pusić pojedini naši sugovornici iz te stranke odgovaraju da nesuglasice traju već dulje, a pripisuju ih sukobu oko toga tko će biti glavni u stranci.
 
Milanović na strani prvog potpredsjednika
Premijer Zoran Milanović nakon sjednice Vlade nastojao je pokazati da sukoba nema, ali je otvoreno stao iza Čačićevog prijedloga o Agenciji za praćenje poslovanja energetskog sektora.
– Ministarstvo zaštite okoliša ima određeni prigovor, koji doduše nismo čuli na koordinaciji, pa sam kao moderator to na neki način odgodio na tjedan dana, kazao je Milanović i potvrdio da će Vlada ići s osnivanjem Agencije i da će Holy moći razgovarati o izmjeni detalja, ali ne i konceptu. Premijer tvrdi i to da s prvim potpredsjednikom nije imao nikakav nesporazum, a na pitanje je li ga Holy izvijestila o navodnom sukobu nje i Čačića prošloga tjedna, odgovara da se o tome se govori na vladinim koordinacijama.
– Koliko znam sukoba na koordinaciji nije bilo, rekao je Milanović.


 NEGIRAJU SUKOBE




Akteri jučerašnjih čarki trudili su se nakon sjednice objasniti kako sukoba među njima nema. Tvrde to i naši sugovornici iz Vlade koji ističu da je možda pomalo nespretno što je ministrica Holy svoje primjedbe iznijela na otvorenoj sjednici Vlade, ali da su ona i Čačić nakon sjednice odradili zajednički zadatak vezan uz slučaj Pliva.
Čačić tvrdi da nisu točni napisi da je na koordinaciji prošli tjedan uvrijedio Holy rekavši joj da ne zamara “svoju glavicu ekonomskim pitanjima”, a na pitanje jesu li se sukobili odgovara: “Ne mogu se ja sukobljavati s Holy”.
Mirela Holy o sukobu zbog zakona nije htjela puno govoriti samo je rekla da s Čačićem dobro surađuje i da nemaju problema.