Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Glavata želva Bumbo napustila dom Bolićevih u Posedarju

09.02.2012. 23:00
Glavata želva Bumbo napustila dom Bolićevih u Posedarju


– Moj Bumbo i ja smo se rastali oko 15.30 nakon cjelodnevnog i gotovo cjelonoćnog druženja. Malo sam umorna i neispavana, ali ne žalim. Bitno da je preživio – rekla je Brankica Bolić nakon što je kornjaču predala u ruke zadarskom veterinaru


Zaštićena morska kornjača, glavata želva Bumbo, koju su jučer ujutro s posedarske obale spasili Marin Bolić Bumbo, Ive Šimurina i Miro Bratović, jučer je napustila privremeni dom u piceriji Bolić zamijenivši ga drugom privremenom adresom u veterinarskoj ambulanti dr. Marina Mirčete na zadarskoj Puntamici. Dvadesetak kilograma hladnoćom omamljenu tešku želvu jaka bura je izbacila na obalu nedaleko crkvice Sv. Duha u Posedarju gdje su je u potrazi za ribom, koja je doživjela istu sudbinu, pronašla dvojica Posedaraca i njihov prijatelj iz Paljuva.
Kako bi nesretnu životinju spasili od smrzavanja, u pomoć ribarima priskočili su Brankica i Dragan Bolić primivši nesvakidašnju gošću u prostor svoje picerije. Dobri domaćini tamo su o kornjači, nazvanoj po nadimku nalaznika Bumbo, brinuli više od 24 sata nakon čega su je živu i zdravu predali u ruke stručnjacima.
– Moj Bumbo i ja smo se rastali danas oko 15.30 nakon cjelodnevnog i gotovo cjelonoćnog druženja. Malo sam umorna i neispavana, ali ne žalim. Bitno da je Bumbo preživio i da je s njim ili njom sve u redu – rekla je Brankica Bolić. Vesela i svestrana privremena dadilja rijetke vrste kornjače zalutale u posedarskom moru, ispričala je kako je, nakon cjelodnevne gužve u piceriji zbog nove atrakcije, u večernjim satima ostala sama s kornjačom. Po naputku djelatnice iz pulskog instituta svakih sat vremena Bumbu je dolijevala toplu morsku vodu u posudu, a cilj je bio postupno podići temperaturu vode na 17 stupnjeva. To joj je, ispričala je, uspjelo oko dva sata u noći nakon čega je otišla na spavanje, a nakon ustajanja u šest ritual grijanja vode nastavila je sve do poslijepodnevnih sati kada je veterinar Marino Mirčeta Bumba preuzeo.
– Da bi uopće mogao na put najprije su mu ispraznili vodu iz posude, a onda ga umotali u ručnike namočene u mlaku morsku vodu i ponovno vratili u plastičnu posudu koju su zatim ukrcali u automobil. Veterinar mi je rekao da će par dana biti kod njega u ambulanti, a kad vremenski uvjeti dozvole da će po njega doći stručnjaci iz Oceanografskog instituta u Puli – ispričala je Brankica koja se već pobrinula da ubuduće iz instituta redovito bude obaviještena o Bumbovom stanju. To joj je, kaže, obećala jedna zaposlenica s kojom je razmijenila telefonski broj.