Građanine, želiš li biti suvlasnik KK Zadar d.d.?

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Zvonko KUCELIN

Povjerenstvo u Ministarstvu znanosti dobilo je na stol elaborat preoblikovanja KK Zadar iz udruge građana u sportsko dioničko društvo. Elaborat je, dakako, bitan dokument u cijelom postupku jer po njemu (elaboratu) treba slijediti sve radnje da bi, napokon, KK Zadar prestao biti udruga građana, a postao - tvrtka. Elaborat je dosta dugo i studiozno osmišljavan i ispisivan, a najviše zato jer je revizija trajala cijelih 20 mjeseci. Ništa čudno, tih 20 mjeseci teškoga posla, jer su revizori pred sobom imali zamršeni koloplet relacija s brojnim pokazateljima, a ponekad je valjalo potrošiti dane i dane na raspetljavanje "tko je komu, kada, kako, zašto..." kad se radilo o imovini, novcima, ugovorima, kreditima, itd.

Četvrti krug za Građane

Klupsko je povjerenstvo za izradu elaborata (predsjednik Darko Kasap, inače zamjenik gradonačelnika) nekidan stavilo točku na "i". Poslije gotovo dvije godine intenzivnog rada došlo se do 17 točaka kao sadržaja elaborata u čemu je jedan od najzanimljivijih podataka da je temeljni kapital procijenjen na 41 milijun i 190 tisuća kuna. Kako predviđa elaborat, preoblikovanje bi se imalo dogoditi u pet krugova pri čemu je potrebno reći da će u prvom krugu Grad Zadar (zakonski i kao u primjeru NK Zadar) na poseban račun upisati milijun kuna gotovine. U drugom i u trećem krugu dionice će biti na raspolaganju vjerovnicima i članovima kluba. Onim vjerovnicima, logično, koji ne žele svoju tražbinu pretvoriti u dionice. I onim članovima kluba čiji su osobni podaci upisani u knjigu članova i ovjereni od ovlaštenog subjekta. Četvrti će krug biti otvoren svim pravnim i fizičkim osobama.

Četvrti krug, bit će sjajna prilika da Građanin (s velikim G, kao fizička osoba) postane suvlasnik buduće sportske tvrtke. Dobrim dijelom i zato da (i) oni koji se (neki i desetljećima) busaju u prsa i zaklinju na vjernost klubu - a takvih nije malo - na veoma jednostavan način postanu suvlasnici. I tako izravno sudjeluju u radu tvrtke. Jedna dionica stajat će, po elaboratu, 250 kuna. Onaj tko kupi samo i jednu, na simboličan će način dati potporu klubu (odnosno sportskoj tvrtki), a sebi neće predbacivati da ništa nije učinio za klub. Istina, novac za jednu dionicu nije velik, ali ako bi se za samo jednu - simboličnu - dionicu odlučilo, recimo, tisuću građana, to bi u svoti "živoga novca" bilo oko 250 tisuća. Nije previše, ali i nije - ništa! Iskreni navijač, a baš svi nisu valjda nestali, upisat će se u dioničare i u sedmoročlanom nadzornom odboru, jer tako nalaže dobar običaj, imati svoga predstavnika.

Ljubav pretočiti u djelo

I još, peti krug bit će za one vjerovnike koji tražbinu žele pretvoriti u dionice, pri čemu je jedan od takvih i Grad Zadar. Na ime komunalnoga doprinosa Grad ima tražbinu od 2,3 milijuna kuna, a elaborat je predvidio i da se klupski dug od 31 milijun kuna prema Poreznoj upravi, prema zakonskim odredbama, prebaci na lokalnu upravu. Tako će Grad Zadar biti većinski suvlasnik, ali s unaprijed donesenim stajalištem da to a priori ne znači i isključivu želju za upravljanjem tvrtkom. Prije svega, znači da je Grad bio stup - upornik u spašavanju kluba od - nestajanja.

Odobri li Ministarstvo znanosti elaborat, automatski će se moći otvoriti postupak preoblikovanja. Javnost će o svim mogućim pokazateljima i podacima biti informirana prigodnom publikacijom, a u klubu se nadaju da bi početkom ljeta KK Zadar mogao postati sportsko dioničko društvo. Očekuje se oko šest milijuna kuna svježega novca, što bi tvrtki dalo zamah, pri čemu - i na simboličnoj i na doslovnoj razini - nije nebitno koliko će Građana (s velikim G) kupiti dionice. Nije nebitno prije svega jer se desetljećima Građani hvale svojim klubom. E, pa nije moguće da sad, kad je prilika tu, Građani neće učiniti ništa da bi svoju ljubav s deklarativne razine pretočili u - djelo!

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno