Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Hrvatskoj ostala nada u broncu

09.02.2012. 23:00
Hrvatskoj ostala nada u broncu


Izabranici izbornika Mate Stankovića nisu mogli parirati moćnoj Rusiji, pojačanoj s trojicom Brazilaca. Hrvatskoj sada ostaje još jedan san, onaj koji uključuje osvajanje brončane medalje u subotnjoj utakmici za treće mjesto


Malonogometni san o plasmanu Hrvatske u finale Europskog prvenstva u četvrtak se razbio o hridi realnosti. Unatoč euforiji, glasnoj podršci s tribina i odličnom drugom poluvremenu, izabranici izbornika Mate Stankovića nisu mogli parirati moćnoj Rusiji, pojačanoj s trojicom Brazilaca. Hrvatskoj sada ostaje još jedan san, onaj koji uključuje osvajanje brončane medalje u subotnjoj utakmici za treće mjesto.
Hladan tuš
Na žalost domaćih navijača, Rusija je povela iz prvog ozbiljnog napada. Pokušaj pressinga u hrvatskoj izvedbi okončan je dugom loptom Sergeja Abramova na Dimitrija Prudnikova, koji je pobjegao Tihomiru Novaku. Ruski napadač sjurio se po desnoj strani, pričekao je da vratar Ivo Jukić pokuša zatvoriti kut i zatresao mrežu – 0:1.
Hladan tuš u 25 sekundi igre nije imao fatalne posljedice. Štoviše, već u idućem napadu Novak je na lijevoj strani proigrao Jakova Grcića koji se odlučio na udarac iz prve. Srećom po Ruse, “bačuška s Copabane” Gustavo na vrijeme je izašao dva metra od gola i obranio.
Ta akcija predstavljala je impuls za novi huk s tribina. Rusi se, međutim, nisu dali impresionirati ambijentom. Već u 6. minuti Hrvatskoj se ukazao Aleksandar Fukin, podvalivši jednu kratku okomitu loptu nakon pokušaja driblinga. Njegovu asistenciju u gol je pretvorio još jedan “bačuška s Copacabane”, Cirilo – 0:2.
Nakon povećanja prednosti uspostavljena je ravnoteža na terenu. Hrvatskoj se u tom razdoblju igre čak otvorilo i nekoliko poluprilika za udarac koje je Gustavo uspješno neutralizirao. Sredinom prvog dijela došlo je do prvih iskrica na terenu, u obliku naguravanja Fukina i Matije Đulvata. Srećom, strasti su se brzo smirile.
Dodatni “apaurin” za hrvatsku reprezentaciju je stigao u 16. minuti, kada se Sergej Sergejev odlučio za iznenadni udarac s petnaest metara. Jukić je kratko odbio tu bombetinu, a otpadak je pokupio Abramov i pretvorio ga u gol koji je zapečatio sudbinu Hrvatske.
Izostao preokret
Naime, taj trenutak označio je totalnu dominaciju Rusije. Kroz zadnje četiri minute greške su u domaćim redovima stizale u nizovima, a pred Jukićevim golom sijevalo je sa svih strana. Ipak, rezultat se nije mijenjao, što zbog ruske nepreciznosti, što zbog intervencija hrvatskog vratara.
Petnaestominutni odmor u svlačionici nije donio mir u domaće redove. Naime, već u prvoj minuti nastavka Rusija je opet poentirala. Ovoga je puta Cirilo preuzeo ulogu asistenta, a u strijelce se upisao treći “bačuška s Copacabane”, Pula – 0:4.
U 27. minuti stigao je i trenutak sreće za Hrvatsku, i to zahvaljujući brazilskom vrataru na ruskom golu. Dario Marinović naciljao je bliži kut kroz noge svog čuvara, a Gustavo je nezgodno zahvatio loptu i digao je okomito zrak. Pokušavajući popraviti štetu, Brazilac je vršcima prstiju ugurao loptu u mrežu ispred natrčalog Saše Babića – 1:4.
Tog trena tribine su se probudile, a nepopravljivi optimisti čak su se ponadali preokretu u preostalih trinaest minuta. Hrvatska je pokušala napraviti pritisak, ne bi li, kojim slučajem, usmjerila utakmicu prema neizvjesnosti, no Rusi se zbog toga nisu previše uzbuđivali.
U zadnjih pet minuta Stanković je izvukao Jukića iz igre, namijenivši Novaku ulogu igrača-vratara. Takav način igre vrlo brzo je urodio plodom. Igrala se 37. minuta kada je Marinović pronašao malo prostora za udarac vrijedan gola koji je poraz učinio podnošljivim – 2:4. Možda se je moglo još dodatno utakmicu učiniti dramatičnom, ali udarac Grcića odsjeo je na vratnici, a vremena za novi pravi pokušaj više nije bilo.
 


 HRVATSKA – RUSIJA 2:4




ZAGREB – Arena Zagreb. Gledatelja: 14.300. Suci: Borut Sivič (Slovenija), Bogdan Sorescu (Rumunjska). Hrvatska- Rusija 2:4 (0:3). Strijelci: 1:0 Prudnikov (1′), 0:2 Cirilo (6′), 0:3 Abramov (16′), 0:4 Pula (21′), 1:4 Gustavo (27′ – autogol), 2:4 Marinović (37′).
HRVATSKA: Jukić, Grcić, Jelovčić, Marinović, Novak, Stojkić, Đulvat, Despotović, Babić, Bajrušović, Suton, Laura.
RUSIJA: Gustavo, Prudnikov, Sergejev, Abramov, Nugumanov, Zujev, Badretdinov, Pereverzev, Pula, Cirilo, Fukin, Milovanov.


 IZJAVE


Mato Stanković
– Dogodilo se ono čega sam se najviše bojao. Primili smo dva gola u tri minute i nakon toga nije bilo lako igrati. Bio je to veliki šok za nas jer do sada u niti jednom trenutku nismo bili u situaciju da moramo stizati rezultat. Oni su s druge strane imali rezultat, nakon čega su čekali na kontre. Na žalost su ih i dočekali. Možda sam mogao minut-dvije ranije izvući golmana, ali bojao sam se da nas ne iskontriraju. U svakom slučaju mi svoje šanse nismo iskoristili, dok oni jesu. Svojim igračima zaista ništa ne mogu zamjeriti. Oni su dali 100%. Gledajući statistiku vidi se da smo bili ravnopravan suparnik.
Ivo Jukić
– Rani gol Rusa nas je poremetio. Da smo uspjeli držati neriješeno duži dio utakmice mislim da bi to bila potpuno dručija priča. Imali smo zaista jakog protivnika koji cijli turnir igra s 14 igrača, dok smo ih mi rotirali 7-8. Moramo priznati da je Rusija bolja momčad od nas. Mi smo dali sve od sebe, ali ipak nam je u ovoj utakmici malo nedostajalo i sreće. Oni su postigli dva gola iz odbijanaca, a mi smo na kraju dobro odreagirali s golmanom-igračom u terenu, no njihov golman ih je spasio s nekoliko sjajnih obrana. Nadam se da ćemo u dvoboju za treće mjesto imati više sreće, ali i da ćemo mnogo bolje otvoriti utakmicu.
Tihomir Novak
– Nismo imali dovoljno svježine za bolji otpor, a sigurno nije bilo jednostavno igrati kada smo iz prva dva šuta primili dva gola. Umor je rekao svoje, što je bilo i za očekivati s obzirom da većina naših igrača ipak nisu profesionalci.
Dario Marinović
– Cijeli dan sam bio na terapijama, primao inekcije i sigurno da mi je to ublažilo bolove. Stisnuo sam na kraju zube i igrao. Rusi su definitivno jaka momčad koja je kaznila sve naše greške. Radi se o sastavu koji je dugo na svjetskoj smotri i koji ima mnogo više iskustva od nas.