Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Jasminu Repeši mandat

09.02.2012. 23:00
Jasminu Repeši mandat


Repeša će se iznova vratiti na kormilo reprezentacije koju je napustio nakon EP-a u Poljskoj. Prije toga odveo je reprezentaciju na OI u Pekingu uz prepoznatljivu igru
Jasmin Repeša imenovan je za novoga izbornika hrvatske košarkaške reprezentacije! Očekivanu odluku donio je jučer Upravni odbor Hrvatskoga košarkaškog saveza (čitaj Danko Radić) na sastanku održanom u Zagrebu, a svi članovi vrhovnoga tijela krovne košarkaške organizacije bili su – jednoglasni. Repeša će se tako iznova vratiti na kormilo reprezentacije koju je napustio nakon Europskoga prvenstva u Poljskoj (nije trebao odlaziti), a naslijedit će Josipa Vrankovića koji je svoju izborničku misiju započeo na Svjetskom prvenstvu u Turskoj, a završio dvije godine prekasno na Europskom prvenstvu u Litvi. Nikada do kraja nije razjašnjeno je li Vrankoviću istekao ugovor (koji nitko prije toga nije spominjao) ili je to bio častan uzmak čovjeka koji na kormilu reprezentacije nije ostavio prevelikog traga.
Kvalifikacije
Za razliku od Jasmina Repeše, koji je izbornikom postao nakon uzmaka Nevena Spahije izazvanog porazom od Španjolaca u četvrtfinalu Eurobasketa u Srbiji. Nije niti Repeša uspio otići korak dalje i donijeti toliko željeni uspon na barem jednu stepenicu pobjedničkog postolja, ali je zato barem reprezentaciju izveo izvan granica Staroga kontinenta omogućivši svojim izabranicima da osjete atmosferu Olimpijskih igara u Pekingu i viziravši im karte za svjetsku smotru u Turskoj. Predolimpijski turnir u Ateni i Olimpijske igre u Pekingu bili su Repešin vrhunac na kormilu reprezentacije koja je tada, ako ništa drugo, imala barem prepoznatljivu igru. Novog izbornika iduće godine očekuje nastup na Europskom prvenstvu u Sloveniji, pod uvjetom da prođe kvalifikacije što sada ne bi trebao biti problem budući da Hrvatsku u C skupini očekuju utakmice s Ukrajinom, Austrijom, Mađarskom i Ciprom.
Logičan izbor
Hrvatska košarkaška reprezentacija tako je dobila izbornika točno onda kada je to želio Danko Radić, budući da je predsjednik HKS-a i sigurno najutjecajnija figura Upravoga odbora nekoliko puta naglasio da će izbornik biti izabran – na vrijeme.
Repeša možda nije bio prvi “pick”, ali je sigurno najlogičniji budući da se krajem prošle sezone vratio u Cibonu i budući da u Savezu neće biti profesionalac. Kao prvi “pick”, barem kada su u pitanju mediji, figurirao je Velimir Perasović, ali je “Peras” kao opcija otpao onoga trenutka kada je potpisao ugovor s Valencijom (španjolski propisi treneru kluba ne dozvoljavaju mogućnost i da bude izbornik). Perasović je bio spreman preuzeti reprezentaciju, ali je pitanje jesu li mu u Savezu bili spremni ponuditi kormilo.
Spominjala su se tu i imena Slobodana Subotića i Aleksandra Petrovića (preuzeo reprezentaciju BiH), koji su trebali djelovati kao izbornik i direktor reprezentacije, ali niti ta opcija nikada nije definitivno saživjela, kao niti ideja da se za izbornika angažira Neven Spahija koji je i sam naglasio da u ovom trenutku za mjesto izbornika nije zainteresiran.