Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Po vozilu dnevno gubili 300 eura

09.02.2012. 23:00
Po vozilu dnevno gubili 300 eura


Ionako se teško posluje pa je ovaj višednevni zastoj napravio samo dodatnu štetu, kaže Emilijo Bajlo, pročelnik Sekcije prijevoza Obrtničke komore


Snijeg koji nas je gotovo potpuno paralizirao proteklog vikenda, vjerojatno je najviše štete nanio cestovnim prijevoznicima. Predsjednik udruge Hrvatski cestovni prijevoznici Marijan Banelli jučer je izjavio kako su zbog vremenskih nepogoda prijevoznici dnevno gubili čak 300 eura po vozilu. Snježno nevrijeme pogodilo je i prijevoznike sa zadarskog područja, kaže Emilijo Bajlo, pročelnik Sekcije prijevoza osoba i stvari na kopnu i moru pri Obrtničkoj komori Zadar:
– Ionako se teško posluje pa je ovaj višednevni zastoj napravio samo dodatnu štetu. Slažem se s Banellijevom izjavom da je riječ o gubicima od 300 eura po vozilu. Putnički promet također je bio zaustavljen, a još bih dodao kako su s ovim prometnim zastojem štete pretrpjeli i proizvođači i trgovci, budući da su kamioni natovareni robom bili prisiljeni stajati nekoliko dana, kaže Bajlo i dodaje da se situacija popravila u zadnja dva dana, ali poteškoća u prometu još ima.
– Osim toga, za vikend je najavljen novi val hladnoće pa prijevoznici s razlogom strahuju od novih gubitaka.
Pročelnica Sekcije trgovine pri Obrtničkoj komori Zadar Ada Duka kaže kako zadarski trgovci uglavnom nisu imali većih poteškoća.
– Iako nemam puno povratnih informacija, koliko mi je poznato, naši su mali trgovci u najvećem broju imali dobro opskrbljene trgovine. No, neke namirnice poput svježeg voća i povrća bilo je teže nabaviti jer se mali trgovci uglavnom opskrbljuju preko velikih centara, a poznato je kako su upravo veliki centri imali problema jer je dostava bila u prekidu, kaže Duka te dodaje:
– Budući da se situacija u prometu malo popravila, pretpostavljam da se i opskrba trgovina koliko-toliko normalizirala te da su se trgovci pripremili u slučaju novog snijega. Ipak, mislim da je ovaj snijeg više utjecao na kupce, pogotovo na ljude starije životne dobi, kojima sigurno nije bilo lako izlaziti iz kuće po spizu, rekla je Duka.