Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Prva HNL sedam dana kasnije

09.02.2012. 23:00
Prva HNL sedam dana kasnije


Proljetni dio sezone bit će otvoren 25. veljače susretima 19. kola. Nadoknada 18. kola 21. ožujka


Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza ovog je četvrtka prihvatio zahtjev Udruge profesionalnih klubova Prve HNL za promjenom termina odigravanja polufinala Kupa, čime su stvoreni uvjeti za odgađanje 18. kola koje se trebalo igrati idućeg vikenda. Zbog izuzetno loših vremenskih uvjeta u cijeloj zemlji, povjerenik za natjecanje Josip Brezni spomenuto kolo je prebacio na srijedu, 21. ožujka.
– Mogućnost donošenja ovakve odluka bila je najavljivana za idući ponedjeljak. Međutim, požurili smo na zahtjev velikog broja prvoligaša koji žele znati raspored, kako bismo mogli programirati pripreme za idući tjedan. Ovom izmjenom termina polufinala Kupa u potpunosti se poštuju obveze koje HNS ima prema UEFA-i. Osim toga, osigurano je i odigravanje utakmica 18. kola u srijedu, i to na način da se mogu izvršiti preuzete obveze prema ugovornom partneru za TV prava koji po kolu izravno prenosi najmanje tri utakmice. Za pretpostaviti je i da će uvjeti za odigravanje u novom terminu biti znatno bolji i primjereniji za sve sudionike natjecanja – tumači Brezni.
Ovakav rasplet pozdravili su svi klubovi, a tijekom rasprave samo Hajduk, Osijek i Istra 1961 nisu tražili odgodu. U skladu s ovom odlukom, proljetni dio tekuće sezone bit će otvoren 19. kolom, koje je tempirano za 25. veljače. Naime, dugoročna vremenska prognoza Državnog hidrometeorološkog zavoda najavljuje poboljšanje vremena za taj vikend.
– U skladu s načelima međunarodnog kalendara UEFA-e, određeno je da se nacionalna prvenstva ne mogu igrati na datume odigravanja UEFA-inih natjecanja, što znači da smo na raspolaganju imali samo dva termina, 21. ožujka i 11. travnja. Odluka IO-a HNS-a dala nam je prostor za odgodu 18. kola na 21. ožujka, s tim da 11. travnja ostaje u rezervi, ako se zbog vremenskih uvjeta ukaže potreba za još jednom intervencijom. Naravno, nadamo se da do toga neće doći – dodaje povjerenik za natjecanje.
Polufinalne utakmice Kupa pomaknute su na 4. i 11. travnja, a to, pak, znači da će Cibalia, Osijek, Zagreb te pobjednik četvrtfinalnog ogleda Dinama ili Istre 1961 imati izuzetno zgusnut raspored u tom razdoblju. Naime, u četiri tjedna, od 17. ožujka do 14. travnja, svaki od četiri polufinalista odigrat će čak osam utakmica.