Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Tiha, ali snažna duhovna prisutnost u Zadru

09.02.2012. 23:00
Tiha, ali snažna duhovna prisutnost u Zadru


Misno slavlje na blagdan Sv. Skolastike, prve benediktinke i sestre svetog Benedikta u crkvi Sv. Marije u Zadru sinoć je predvodio nadbiskupov tajnik don Dario Tičić.
Zadarska benediktinska zajednica sv. Marije najbrojnija u Hrvatskoj. Naime, trenutačno je u njoj 19 koludrica, većinom iz Zadarske nadbiskupije i otoka.
– Skolastika je na poseban način, djevičanstvom, ali i kontemplacijom, molitvom, žrtvama, vapajima, prošnjama, pristala na neobičan život, za naše pojmove, ali to je bio život u Bogu. Živimo u raspoloženju koje nimalo ne cijeni žrtvu. Bez žrtve, odricanja i ulaganja nema nikakve dobiti. Zanimljivo je, oko 600 godina nakon njezine smrti, u Zadru, u ovom urbanom nukleusu staroga Jadera, započinje živjeti zajednica duhovnih sestara svete Skolastike. I one ulaze kroz duga stoljeća, po svojim molitvama, žrtvama, patnjama i radostima u zajednički život s Bogom. Njihova tiha, ali snažna duhovna prisutnost u ovome gradu je svjedočanstvo da postoji ona druga stvarnost za koju govori apostol, da će svi biti kao djevci i djevice, bit će slični sinovima nebeskim i kćerima. Prema tome, svaki samostan sestara benediktinki je svojevrstan znak, ali i obveza onima koji su unutra da budu i ostanu na razini onoga zadatka prema kojemu ih je Gospodin postavio, istaknuo je don Dario Tičić.
Posebno je istaknuo veliku ulogu sestara benediktinki u životu Zadra i Zadarske nadbiskupije.
– One su za njega molile, radile i proživljavale rušenja, ali i radosti obnove i novih početaka. Kako bi naša nacionalna povijest izgledala da nije bilo ovog koludričkog samostana? Budimo Bogu zahvalni zajedno s ovim benediktinkama koje su u ovom samostanu, koje su ukalemljene u deblo Čikino i Vekenegino, koje su držale kroz duga stoljeća, u hrabrosti i vjernosti Bogu i ljubavi prema narodu, barjak vjernosti, istaknuo je propovjednik.


 USTAJU U 5 UJUTRO


Sestre ustaju u 5 sati, a ponekad se uvodi i liturgijska Vigilija pred blagdane, kada se tijekom noći ustaju i mole. “U našem djelovanju važno je njegovati zajedništvo, to jest sve se zajednički radi, prema postojećem redu, sve u svoje vrijeme”, rekla nam je opatica Anastazija Čizmin. Zanimljivo je napomenuti da ih je daleko najviše iz Sutomišćice. Uz s. Anastaziju Sutomiške su još i Adalberta, Pija, Benedikta i Alojzija.