Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Najmlađa žrtva je imala 18, a najstarija 88 godina

09.02.2014. 23:00
Najmlađa žrtva je imala 18, a najstarija 88 godina


Obilježena je još jedna u nizu obljetnica sjećanja na nevine žrtve Domovinskog rata na širem zadarskom području. Prije 21 godinu, 9. veljače 1993., zaselak Erstići u Medviđi zavijen je u crno, mučki je ubijeno deset nedužnih civila Hrvata, svi prezimena Erstić. Najmlađa žrtva je imala 18 godina, a najstarija 88 godina. Zločin srpskih odmetnika nad nedužnim stanovništvom Medviđe uslijedio je kao odmazda za pothvat Hrvatske vojske u Akciji Maslenica.
U ovom bukovačkom selu tijekom Domovinskog rata ubijeno je još osam hrvatskih civila. Medviđa je dala ukupno 18 nevinih civilnih žrtava. Danas se djeca i rodbina poginulih civila stalno pitaju kada će više ruka pravde dostići te monstrume. Unatoč tome što se i znaju imena egzekutora.
– Sela i crkve su porušeni i nažalost do danas nitko nije odgovarao za ove zločine. Težina zločina je tim veća što su ubijeni Hrvati koji su živjeli na okupiranom području i time rušili etničku sliku ovog područja, rekao je benkovački gradonačelnik Branko Kutija naglašavajući kako je na benkovačkom području ubijeno 235 civila.
Kod spomen-obilježja u dvorištu župne crkve Uznesenja BDM jučer su položeni vijenci i zapaljene svijeće. Izaslanstvo Zadarske županije je predvodio župan Stipe Zrilić, brojno izaslanstvo Grada Benkovca gradonačelnik Kutija sa suradnicima, županijsku Udrugu hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata predsjednica Ljubica Krcić, županijsku Udrugu roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata predsjednik Ive Vestić, izaslanstvo benkovačkog UHDDR-a predsjednik Nediljko Genda, dok je izaslanstvo benkovačke HVIDR-e predvodio predsjednik Milorad Guzić.
Nevinim civilnim žrtvama su se poklonili predstavnici PU zadarske koje je predvodio načelnik Policijske postaje Benkovac Mario Brzoja i Hrvatske vojske predvođeni bojnikom Vinkom Rogićem iz vojarne “Benkovac”, te izaslanstvo Mjesnog odbora Medviđa, rodbina i mještani.
Zanimljivo, kako je blagopokojni don Ante Erstić bio župnikom Poličnika i Suhovora na ovoj tužnoj obljetnici već tradicionalno nazoče i žitelji ovih mjesta.
Svetu misu zadušnicu za civilne žrtve predvodio je župnik don Krešo Ćirak.