U godinu dana imali 1.233 intervencije na terenu i odradili 36 reanimacija

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin

Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije i Općina Poličnik obilježili su prvu godinu rada Ispostave hitne medicine u ovom općinskom središtu. Za veseli štimung sedamdesetak uzvanika i gostiju brinula se domaća klapa Koporan.

- Ispostava Poličnik zapošljava ukupno 13 profesionalnih zdravstvenih radnika od čega tri liječnika, rekla je ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije Davorka Krnčević.
Jedan od nacionalnih ciljeva reforme hitne službe, kaže, bio je pokrivenost 80 posto teritorija u ruralnim područjima u roku od 20 minuta.

Vrijeme dolaska 12 do 15 minuta

- U Ispostavi Poličnik taj cilj je ostvaren, vrijeme dolaska na intervenciju smanjeno je na 12 do 15 minuta. Na taj je način povećana dostupnost i podignuta kvaliteta pružanja usluga hitne medicine na području mjesta Poličnik, Rupalj, Posedarje, Zemunik, Škabrnja, Smilčić, ali i na rubnim područjima grada Zadra, istaknula je Krnčević te nastavila:

- Naime, zbog povoljnog geostrateškog položaja i dobre cestovne povezanosti Ispostava Poličnik, posebno u ljetnim mjesecima u vrijeme prometnih gužvi, intervenira i na rubnim područjima grada u Crnom, Bilom brigu i Bokanjcu, poručila je Krnčević.

Općina Poličnik je za potrebe ispostave Zavodu za hitnu medicinu bez ikakve naknade na korištenje ustupila prostor dosadašnje pošte, koja je preseljena u novu školsku dvoranu, a osigurala je i sredstva za njegovu rekonstrukciju.

Tri T1 i dva T2 tima

- Ispostava hitne službe nalazi se u zgradi stare pošte, zahvaljujući načelniku Davoru Lončaru koji je prepoznao važnost iznimno teške i odgovorne djelatnosti hitne medicinske službe na tom području te u kratkom vremenu osigurao prostor za ispostavu, zahvalila je Davorka Krnčević.

Troškovi uređenja trošne zgrade pošte iznosili su 220.000 kuna koje je osigurala Općina Poličnik, dok je komunalno poduzeće odradilo radove u iznosu od 30-ak tisuća kuna. Financijska sredstva za opremanje ispostave u iznosu od 50.000 kuna osigurala je Zadarska županija.

- U Ispostavi hitne medicine rade tri T1 tima i dva T2 tima. Od 13 novih radnih mjesta sedam zaposlenih je s područja Poličnika, istaknuo je načelnik Lončar.
Nakon pjesme klape Koporan uslijedio je šaljivi video uradak "Raditi u ispostavi Poličnik" u trajanju od deset minuta koji je izazvao oduševljenje.

Visoko po broju intervencija

- Tijekom 2013. godine Ispostava je imala 1.233 intervencije na terenu te je pruženo 2.301 usluga u sobi za reanimaciju. Imali smo 36 reanimacija s uspješnošću od 8 posto čime smo blago ispod europskog prosjeka, rekao je dr. med. Zlatko Kožar, voditelj Ispostave Poličnik.
Pritom je naglasio kako i u ovoj godini imaju za cilj educirati javnost o mjerama osnovnog održavanja života do dolaska tima HMP- a čime se značajno povećava uspješnost reanimacije.

- U posljednjih pola godine Ispostava Poličnik je redovito na drugom ili trećem mjestu po broju intervencija u Zavodu za hitnu medicinu Zadarske županije i u potpunosti je opravdala svoje postojanje, zaključio je Kožar. 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno