Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

28. godišnjica

Branitelji će Oluju slaviti u Zadru i Kninu

Autor: Marina Vlakić

02.08.2023. 08:23
Branitelji će Oluju slaviti u Zadru i Kninu

Foto: Arhiva ZL/Arif Sitnica



Zadarske braniteljske udruge i ove će godine obilježiti godišnjicu Vojno-redarstvene akcije Oluja. Ove godine slavi se 28. obljetnica, a središnja svečanost Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja održat će se 5. kolovoza na nogometnom stadionu u Kninu.


Osim središnje proslave u Kninu, gradovi i općine pojedinačno će obilježiti ovaj veliki praznik iz Domovinskog rata te će Grad Zadar, Zadarska županija, predstavnici Ministarstva branitelja, Ministarstva unutarnjih poslova te braniteljske udruge vijence položiti dan ranije pred Središnjim križem Gradskog groblja u Zadru.


S obzirom da je poznato da branitelji već godinama negoduju zbog načina obilježavanje Oluje, među zadarskim udrugama provjerili smo na koji će način obilježiti Oluju, odnosno hoće li ići u Knin.




Naime, i uoči ove obljetnice dio čelnika braniteljskih udruga upozorio je kako nije korektno da u prvom planu budu političari, a ne branitelji te da je svakoj udruzi ograničen broj članova koji mogu doći na središnju proslavu na stadionu.


Dopis Ministarstva


Ivica Mikulić, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata i predsjednik zadarske Udruge dragovoljaca i veterana, kaže da su od Ministarstva branitelja dobili upit o broju branitelja koji će iz njihove udruge doći na stadion u Kninu jer mora postojati evidencija nazočnih.


– Iz naše će udruge ići tridesetak članova, s tim da će neki ići privatno, a neki organiziranim prijevozom. Dan ranije odat ćemo počast poginulim braniteljima na Gradskom groblju te na sam dan proslave akcije Oluja ići u Knin


Iz Ministarstva smo dobili dopis da im dostavimo imena ljudi koji će doći na proslavu, a što se tiče našega grada i županije, mislim da se obljetnica akcije svake godine dostojanstveno obilježi jer svi zajedno polažemo vijence pred Središnjim križem. Posebno mi je drago što se i dio građana sam organizira i slavi ovaj velik dan u svojim kvartovima, kaže Mikulić.


Akreditacije za stadion


U Knin će krenuti i članovi zadarske Udruge branitelja liječenih od posttraumatskog stresnog poremećaja, čiji nam predsjednik Jere Zurak kaže kako, iako imaju puno članova sa zdravstvenim problemima, nikad ne izostaju sa središnje proslave.


– Vojno-redarstvenu akciju Oluja obilježit ćemo u Zadru polaganjem vijenaca, a dan kasnije organizirano s dva kombija idemo u Knin jer smo ja i još troje članova dobili akreditaciju za proslavu na stadionu.


Kako bismo obnovili ratna sjećanja, stat ćemo prije toga u Benkovac gdje ćemo se družiti s kolegama braniteljima, a nakon toga idemo u Briševo na turnir u balotama. Mislim da zadarske udruge dostojanstveno obilježavaju ovaj veliki praznik i drago mi je da ćemo se opet susresti u Kninu, poručuje Zurak.


I članovi županijske Udruge civilnih stradalnika Domovinskog rata 4. kolovoza na Gradskom groblju položit će vijence i zapaliti svijeće za poginule u akciji Oluja, no neće ići u Knin.


– Na proslavu u Knin ići ćemo za 30. obljetnicu akcije, a dotad ćemo je na dostojanstven način obilježiti u Zadru. Drago mi je da će svako mjesto slaviti ovaj veliki dan, poručuje predsjednica Udruge, Ljubica Krcić.