Šezdeset godina Čistoće

Slika korisnika admin

Zadar je lijep koliko je čist - naziv je monografije koja je nedavno izišla iz tiska, a u povodu šezdesete obljetnice Čistoće Zadar, koja će danas biti predstavljena u Gradskoj loži. Autor monografije je Igor Černigoj, predsjednik Hrvatskog filatelističkog društva Zadar i suurednik društvenog časopisa Zadarski filatelist, a nakladnik je Ross Media Consulting. Monografija je izdana u 300 primjeraka, a direktor Čistoće Tomislav Ćurko navodi kako se nada da će monografija pridonijeti ne samo boljem razumijevanju razvoja ove zadarske komunalne tvrtke, nego i dočarati na koji su način u nekim prošlim vremenima gradske vlasti brinule o čistoći Zadra.

Monografija "Zadar je lijep koliko je čist" priča je o održavanju higijene i čistoće zadarskih ulica i trgova kroz povijest, ali i priča o nastajanju zadarskog poduzeća Čistoća koje već 60 godina brine o čistoći i izgledu Zadra, što nedvojbeno spada u domenu komunalne povijesti ovoga grada, riječ je autora Igora Černigoja. Monografija je pisana bez ikakvih znanstvenih pretenzija - jednostavnim jezikom i dragocjeni je izvor raznovrsnih i najzanimljivijih podataka objedinjenih na jednom mjestu.

Iz monografije se može doznati kako je još antički Jader imao vrlo visoke standarde glede čistoće ulica i trgova. Sve ulice imale su kanale preko kojih su svi objekti bili priključeni na sustav gradske kanalizacije.

Najstariji sačuvani propis o održavanju čistoće Zadra autor je našao u gradskom statutu iz 15. stoljeća u kojem se o održavanju javne čistoće u gradu kaže: "Na ulice se ne baca smeće, a ulice se čiste svake subote; neka nitko ne izbacuje na ulice i trgove grada Zadra bilo kakvu nečist, pod prijetnjom kazne od četrdeset solada po svakom prijestupniku i svaki put; svaki pojedinac u obvezi je i dužnosti mesti i čistiti ulice pred kućom u kojoj stanuje svake subote, pod prijetnjom navedene kazne".

Puno godina nakon toga, 1953. služba za održavanje gradske čistoće dobiva status ustanove pod nazivom Čistoća - ustanova sa samostalnim financiranjem. S radom je počela 1. siječnja 1954. u Ulici Mihovila Pavlinovića 1 (danas Ulica Dalmatinskog sabora 6). Prvi upravitelj bio je Aleksandar Glavan, a nakon njega u 60 godina rada zadarske Čistoće bilo je još sedam direktora i to: Dominik Vučinović, Erminio Žodan, Tomislav Pavić, Mate Bilaver, Eugen Patrk, Dino Perović i današnji direktor Tomislav Ćurko.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno