Ugostitelji od sada gosta moraju informirati i o alergenima u hrani

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
Marin GOSPIĆ

Novo pravilo igre i još jedna u nizu uredbi koje propisuje Europska unija jest i uredba o označavanju hrane, a odnosi se na sve one koji posluju s hranom bilo da je riječ o proizvođačima ili pak, ugostiteljima.

Ta uredba koja je stupila na snagu sredinom prosinca prošle godine kod mnogih je zadarskih ugostitelja izazvala zbunjenost i ogorčenje jer većina njih smatra kako im se posao zbog niza novih zakona, pravila i propisa, sve više pretvara u administrativni, a sve manje u kreativni čemu većina teži.

- Mi u suradnji s Hrvatskom obrtničkom komorom, stalno nastojimo pratiti sve nove propise i o tome redovito i na vrijeme obavještavati sve naše članove. Ova uredba, o čijoj primjeni smo dobili i dopis od strane resornog Ministarstva poljoprivrede jest stupila na snagu, ali će se ostaviti vremena svim ugostiteljima i onima koji posluju s hranom, jedan period od oko tri mjeseca privikavanja, tako da se nadamo da će nadležne inspekcije, prilikom nadzora prije svega imati savjetodavnu ulogu. Ministarstvo je također započelo s formiranjem radnih skupina za izradu praktičnih vodiča za jednostavniju primjenu pravila o označavanju hrane, o kojima ćemo pravovremeno obavijestiti naše članove, naglasila je Jasminka Smokrović tajnica Udruženja obrtnika Zadar.

Što to konkretno znači, dalje je pojasnila Smokrović, navodeći primjer gosta u restoranu. Svaki gost naime, sada ima pravo zatražiti od ugostitelja da mu na njegov zahtjev pruži informaciju o prisutnosti alergena ili pak, pojačivača okusa u hrani, odnosno jelu kojeg je naručio.

- Ti podaci ne trebaju biti na jelovnicima, ali je gostu ugostitelj taj podatak dužan dati ukoliko ga gost pita. Još jedna obveza na koju skrećemo pažnju su zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla. Ne smiju se koristiti zaštićene oznake, a da pri tome ne postoji certifikat dobavljača. Primjerice, na jelovniku ne smije biti napisano - dalmatinski pršut ili drniški pršut, a da pri tome ugostitelj ne posjeduje certifikat onoga tko ga je proizveo. Osim toga, podaci kojima se označava hrana moraju biti čitljivi pa je tako sada definirana čak i veličina slova, kaže Jasminka Smokrović.

Ova se uredba dakle, počela primjenjivati od prosinca lani, ali će nutritivno označavanje hrane biti obavezno tek od 13. prosinca 2016. godine.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno