Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Kalmeta: Zadrani, dobrodošli natrag u Kneževu palaču! (FOTOGALERIJA)

09.02.2017. 23:00
Kalmeta: Zadrani, dobrodošli natrag u Kneževu palaču! (FOTOGALERIJA)


Zadranke i Zadrani dobrodošli natrag doma, u Kneževu palaču, ovim riječima se gradonačelnik Zadra Božidar Klameta obratio tisućama sugrađana koji su nazočili otvorenju obnovljene Kneževe palače.
Nakon dvije godine obnove zadarsku palaču kulture otvorio je hrvatski premijer Andrej Plenković u pratnji ministrica Martine Dalić, Nine Obuljen Koržinek i Gabrijele Žalac.
Svečani i prigodni program bio je dostojan velikog događaja kojeg su Zadrani dugo čekali. Svečanost je započela hrvatskom himnom u izvedbi HGPD Zoranića koji su i sami koristili prostorije Kneževe palače.
Kako i priliči domaćinu prvi je na pozornicu s riječima zahvale izašao gradonačelnik Božidar Kalmeta.
– Večeras otvaramo vrata novom, starom kulturnom središtu. Ovo je večer u kojem se zadarska kulturna scena vraća u svoj dom, večer u kojoj slavimo simbol Zadra, umjetnosti, kulturne baštine, urbanog identiteta. Kneževa palača simbol je ratnog stradanja, simbol pobjede, obnove i neuništivosti ovoga, više od tri tisuće godina starog grada, istaknuo je Kalmeta.
Za Zadrane ova palača nije samo kulturna baština. To je mjesto za koje se vežu najdublja sjećanja i emocije, posuđene knjige u bivšoj Gradskoj knjižnici, zvuci glazbe iz nekadašnje Glazbene škole…
– Stalni susreti i druženje unutar ovih zidova prekinuti su granatiranjem u listopadu 1991. godine kada je bivša JNA iz gradske vojarne namjerno razorila ovo vrijedno zdanje. No, Kneževa palača je obnovljena, a Gradska uprava je i na ovom projektu pokazala ozbiljnost i učinkovitost. Njezina je obnova od nacionalnog, ali i europskog značaja jer je riječ o jednom od prvih realiziranih projekata u Hrvatskoj financiranih iz EU strukturnih fondova, ujedno i najveća pojedinačna investicija iz tih fondova u hrvatsku kulturnu baštinu, kazao je Kalmeta.
Za hrvatskog premijera, Andreja Plenkovića čast je bila otvoriti Kneževu palaču u Zadru gradu koji je poznat po bogatoj povijesti.
– U vrijeme agresije na Hrvatsku, između ostalog stradala je i Kneževa palača. Trebalo je puno truda da se obnovi i pokrene obnova, izjavio je Plenković dodavši kako će ovo dodatno oplemeniti kulturnu scenu grada.
Prije samog otvaranja Kneževe palače građane je oduševio vatromet, kao i humoristična predstava u kojoj su glumili Jure Aras i Josip Mihatov.


Tornado skandirao: “Uprava odlazi”, “HDZ odlazi”


Nedugo nakon što je na pozornicu zakoračio zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta i krenuo čitati govor, na Trgu pet bunara okupilo se 50-ak pripadnika navijačke skupine Tornado koji su javno iskazali nezadovoljstvo načinom na koji se vodi KK Zadar.
Nekoliko minuta su skandirali: “Uprava odlazi”, “HDZ odlazi”, aludirajući da se politika i lokalni političari maknu iz Uprave KK Zadra koji već dulje vrijeme tone prema dnu.