Položen kamen temeljac za novu crkvu na Bilom brigu

Slika korisnika valentinam
Blagdan bl. Alojzija Stepinca
Mons. Puljić je u nazočnosti župnika Marija Sikirića, mnoštva svećenika i vjernika blagoslovio temelje prve Župe bl. Alojzija Stepinca u Hrvatskoj, nakon čega je položen i kamen temeljac
Marin GOSPIĆ
Blagoslov temelja

Župa blaženog Alojzija Stepinca na Bilom brigu  svečano je obilježila svoj blagdan koncelebriranim misnim slavljem koje je predvodio zadarski nadbiskup Želimir Puljić, blagoslovom gradilišta i polaganjem temeljnog kamena za izgradnju župne crkve bl. Alojzija Stepinca.

- Slavimo dan kad je mučenik Stepinac blago usnuo u Gospodinu. Živio je u vrlo teškom i kompleksnom povijesnom vremenu. Bio je nadbiskup u Zagrebu uz tri susjedna diktatorska sustava. Kad je preuzeo upravu Zagrebačke crkve, iz Njemačke se širio zadah nacizma i fašizma, a iz Rusije bezbožna ideologija komunizma. Žestoko se protivio i jednoj, i drugoj, i trećoj ideologiji braneći ljudska i narodna prava. Izložio se opasnostima i radije pošao u tamnicu i smrt, nego da prihvati odvajanje Hrvatske katoličke crkve od Svete Stolice i Rima što su od njega zahtijevali u komunističkom režimu, kazao je mons. Puljić u propovijedi, dodajući kako Božjeg junaka Alojzija ništa nije moglo slomiti u njegovoj ljubavi prema Kristu, narodu Božijem, kojemu je vjerno služio, i prema Crkvi, koju je iz duše volio. 

Nakon propovijedi misno slavlje nastavljeno je na gradilištu buduće župne crkve bl. Alojzija Stepinca. Mons. Puljić je u nazočnosti župnika Marija Sikirića, mnoštva svećenika i vjernika blagoslovio temelje prve Župe bl. Alojzija Stepinca u Hrvatskoj, nakon čega je položen i kamen temeljac.

Idejni projekt za pastoralni centar izradio je Aleksandar Bašić, dipl. ing. arh. iz Zagreba, projektnu dokumentaciju zagrebačka tvrtka Modulus d.o.o,, a glavni projektant je Oskar Fleischer, dipl. ing. arh. Projekt je osmišljen na način da je u njegovo središte smještena crkva s pjevalištem, desno od ulaza vjeronaučne dvorane, u prizemlju multimedijalna dvorana koja se može koristiti za proširenje lađe crkve u slučaju većeg broja vjernika. Na katu su planirane dvije dvorane od kojih se ona veća može kliznim vratima pretvoriti u dvije manje. Površina prizemlja iznosi 1.128 četvornih metara, a površina kata 508 četvornih metara. Na lijevoj strani pastoralnog centra planiran je stambeni dio - u prizemlju prostorije župnog ureda, kuhinja, blagovaonica i garaža, a na katu stambene jedinice za župnika, župnog vikara i gosta.

Građevinske radove izvodi tvrtka Barić gradnja d.o.o. iz Zadra, a stručni nadzor povjeren je Željku Čirjaku, dipl. ing. građevine.Radovi su počeli početkom studenoga 2017. godine, a završetak se predviđa do veljače 2019. godine. Cijena ponuđenih radova iznosi cca 15 milijuna kuna, a troškove snosi Zadarska nadbiskupija. Komunalni doprinos plaćen je Gradu Zadru u iznosu od 1,55 milijuna kuna, a do sada su izvedeni građevinski radovi u vrijednosti od dva milijuna kuna.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 2 (1 glasova)

Komentari

Slika korisnika Lakrdija
Biskupija ima novaca za gradnju novih crkava diljem Zadarske biskupije, samo za Biskupijsko svetiste u Vrani-nema niti kune. Kad se zna da to Svetiste, samo u jednom danu, uprihodi najvise od svih zupa u Biskupiji, onda je to jedna velika pljuska svekolikom vjernickom puku i vjernicima u Vrani koji, usput receno, svete mise prate u samom svetistu sto bas i nije u skladu s katolickim obicajima da jedno svetiste sluzi za zupne potrebe. Kad se tomu doda da sama crkva nema kapacitet niti za potrebe domicilnog vjernickog puka u samom mjestu, onda je sve receno. Za moliti je dragoga Boga za milost kod Mons.Puljica da uslisi vapaj iz ove placne i tuzne doline uz deltu Kotarke. Biskupe, uslisi nas !
Slika korisnika morski vuk
Alaj im vjera kad su pravoj osobi povjerili strucni nadzor pa ce doživiti sudbinu kao kuce u obnovi u zadarskoj županiji pod njegovim nadzorom i nazalost i jedna osnovna škola sigurno je i on clan HDZ-ea i podoban.