Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

BURNO I STRESNO Pat pozicija u svezi gašenja komunalnog poduzeća, (ne)zakonito donesen paušalni porez od 150 kuna

10.02.2019. 12:04
BURNO I STRESNO Pat pozicija u  svezi gašenja  komunalnog  poduzeća,  (ne)zakonito  donesen paušalni  porez od 150  kuna


Sjednica Općinskog vijeća Općine Polača održana jučer  pod predsjedanjem Olivera Kulaša, predsjednika, slobodno se može  nazvati stresnom, punom prevrata i kontradiktornih odluka.  Obilježile  su je pat pozicija oko donošenja odluke o gašenju Komunalnog društva  Polača d.o.o., i odluke o osnivanju vlastitog komunalnog pogona te donošenje odluke o visini paušalnog poreza za male iznajmljivače u iznosu od 150 kuna po krevetu ili smještajnoj jedinicu u kampu, ali izvan  zadanog zakonskog roka.
– Zadnji rok za donošenje odluke o visini paušalnog poreza za iznajmljivače u turizmu koje je trebalo donijeti Općinsko vijeće bio je 31. siječnja 2019. Kako zbog neodržane sjednice krajem siječnja nismo donijeli odluku zatražio sam od načelnika Tomislava Prtenjače da se dopisom obratim Ministarstvu financija s obrazloženjem za neodržanu sjednicu i da nam dozvole prolongiranje odluke. Međutim, nisam dobio  dopuštenje, znači načelnik ima nove spoznaje da će se današnja odluka prihvatiti, kazao je Ante Samardžija, općinski pročelnik.
Podsjetimo, odluka o visini paušalnog poreza po prvi puta je prepuštena na odluku jedinica lokalne samouprave i o u visini  od 150 pa  sve do 1.500 kuna po krevetu. A svi oni koji na vrijeme ne donesu odluku paušal automatizmom iznositi 750 kuna po krevetu.


Polača jedina u Hrvatskoj
– Općina Polača je jedina u Hrvatskoj koja nije donijela odluku. Snosite moralnu odgovornost, a iako se nije ishodila suglasnost glasat  ćemo za odluku i moliti se da se odluka prihvati, rekao je Viktor Prtenjača, bivši načelnik i aktualni predsjednik Kluba vijećnika HDZ-MODES-ASP AS.
Povela se rasprava koliko zapravo ima kreveta u domaćinstvima, 100  ili 200.
– Odluku nismo donijeli u roku, sve ću napraviti da paušal ne bude  750 kuna već 150 kuna. Ako bude potrebno Općina će sufinancirati  paušal, kaže Tomislav Prtenjača.
– Ponašate se kao da ste šerif. Gdje su ta sredstva u općinskom proračunu za 2019. godinu za plaćanje paušalnog poreza. Klub oporbenih  vijećnika će glasovati za paušal u visini od 150 kuna i moliti dragog Boga da Ministarstvo financija izvan roka prihvati našu odluku, tvrdi Viktor Prtenjača.
U obrazloženju o prestanku rada komunalnog društva i osnivanju  vlastitog pogona raspravljalo se oko jedan i pol sat da bi se nakon povuci-potegni zapravo rezultatom 6:6 i nije donijela konačna odluka o  sudbini komunalnog društva. Bila je to pat pozicija.
Nitko nije bio za, protiv gašenja komunalnog društva su bili Viktor  Prtenjača, Ivica Kulaš, Ivica Marković, Matko Bobanović i Josip Kaštelanac (HDZ-MODES- ASP AS) i vijećnik srpske nacionalne manjine Ljubomir Marčić (SDSS) koji inače podržava vladajuću većinu. Suzdržani  su bili: Oliver Kulaš, Davor Peraić, Ivan Kulaš, Denis Kulaš, Ivana Šiler i  Marija Ražnjević (Lista grupe građana Tomislav Prtenjača).


Odlagalište u Jagodnji Gornjoj
– Ako ne ugasimo komunalno društvo otpad će se plaćati 20 do 30  posto više. Uz to nemamo dozvolu za gospodarenjem otpadom od Zadarske županije. Trebalo bi nam zaposliti i dvoje novih djelatnika, odgovornu osobu i zamjenika, što bi za njihove osobne dohotke trebalo  150.000 kuna godišnje. Godišnje od opada sakupimo oko 2370.000 kuna, a temeljem kalkulacija odvoz otpada bio bi 53 kune plus PDV, kod  biogradske Bošane bilo bi to 30 posto jeftinije. Prestankom rada komunalnog društva i osnivanjem vlastitog pogona nitko neće izgubiti posao, uvjeravao je načelnik Prtenjača.
Prvi se usprotivio Ivan Kulaš, oporbeni vijećnik, koji je rekao kako su  načelnikovi navodi lažni i da manipulira s vijećnicima te je pročitao i  pismo Ivane Bobanović, donedavne direktorice komunalnog društva.
– Ovo je žalost, gasimo jedinu profitabilnu općinsku tvrtku, a otpad  će u Jagodnji Gornjoj preuzeti Bošana i sustavno uništiti moderno  odlagalište otpada. Mi raspravljamo o ugovoru koji je napisala Bošana,  a ne Općina. Sramota, to su samo privatni interesi, nekom se pogoduje.  Može se zaposliti vanjski suradnik i komunalno društvo bi opstalo i donosilo dobit, mišljenja je Kulaš.
Viktor Prtenjača je govorio o komunalnom društvu kao o svom  "čedu" koje je osnovano za vrijeme njegove vladavine.
– Gospodine načelniče vi ste predsjednik skupštine društva, podnesite financijsko izvješće. Pa ono vam daje plaće, a sve drugo od komunalnog društva ostaje čista dobit. Mi smo izbore izgubili za nešto što smo  obećali a nismo izvršili, vi ste izbore dobili na obećanjima da ćete bolje  raditi. Pa radite jer je ovo lampa za ukidanje Općine. Ovo je jeftin trik s  kojim zavađate vijećnike, komunalno društvo nije ničija privatna stvar,  prčija, da se samo tako da Bošani. Odluka je nedopustiva, uvjeravao je  Viktor Prtenjača te zatražio da se raskine ugovor s Benkovcom o odlaganju otpada u Jagodnji Gornjoj.




Povuci – potegni
–  Nitko niša ne uništava, samo se smanjuju troškovi općine i općinskih žitelja, naglasio je Tomislav Prtenjača.
Ljubomir Maričić je tražio odgodu donošenja odluke za iduću sjednicu Vijeća.
– Treba se bolje pripremiti, trebamo dobiti točne podatke da nas se  žedne ne pronosi preko vode. Nisam protiv ukidanja komunalnog  društva ali nam treba financijsko izvješće. Da smo pregovarali s Dubrovnikom imali bi godišnje zasigurno 10 milijuna kuna za otpad.  Tražim i odgovor hoće li Općina i dalje upravljati s odlagalištem ili će  upravljati koncesionar Bošana, zapitao je Maričić.
– Ovo nije koncesija i Općina će i dalje upravljati odlagalištem smeća,  odgovorio je Samardžija.
– Upravljat će Bošana, a ne Općina. U Hrvatskoj nema primjer da komunalni pogon upravlja odlagalištem smeća, tvrdi Viktor Prtenjača zapitavši kako Lišane Ostrovičke odlažu otpad besplatno i da to treba  spriječiti.
Potom se nastavilo povuci-potegni, jedni su bili za glasovanje a jedni  za odgodu. Za glasovanje je bio i aktualni načelnik Prtenjača i bivši  načelnik Prtenjača.
– Glasujmo, da se vidi tko je za gašenje, a tko protiv gašenja komunalnog društva. Da se mislilo odgoditi ove točke ne bi bilo na dnevnom  redu, zatražio je Viktor Prtenjača.
– Sve odluke Vijeća dostavljaju se Državnom uredu. Ne donošenjem  odluke o ukidanju komunalnog društva i osnivanju vlastitog komunalnog pogona odluku koju ste prethodno donijeli o komunalnom doprinosu i naknadi su ništavne, a naredne tri točke su nezakonite, upozorio  je Samardžija.
Ipak se glasovalo za ukidanje komunalnog društva, osnivanje vlastitog komunalnog pogona, komunalnim djelatnostima i javnim uslugama prikupljanja miješanog otpada i biorazgradivog otpada, sve rezultatom 6: 6. O komunalnom društvu raspravljat će se i na idućoj sjednici.
U nastavku je donesena odluka o kandidiranju projekta multimedijalnog centra na EU fondove. Potom je Viktor Prtenjača pod točkom  razno postavio čak 12 vijećničkih pitanja. O vodovodizaciji, dječjem vrtiću, općinskom kadroviranju, o općinskom automobilu marke BMW i  autobusu, zakonskoj obvezi plaćanja DVD, o broju žarulja na javnoj  rasvjeti u Jagodnji Gornjoj, o razderanom hrvatskom stijegu na općinskoj zgrasi i drugo. Odgovore će uglavnom dobiti pismenim putem, svima je nakon tri sata burne rasprave izgleda bila "puna kape glave".