[FOTOGALERIJA] Darko Kovačević Daruvarac pušten na slobodu!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Do pravomoćnosti presude
Zvonko KUCELIN
Darko Kovačević Daruvarac zatvor je napustio vozilom zadarske taxi službe

Jutros oko 8 sati zadarski pritvor napustio je Darko Kovačević Daruvarac. Na izlazu su ga čekale mnogobrojne novinarske ekipe koje su ispred zgrade zadarskog Općinskog suda i zatvora dežurale od 6 sati ujutro. Po Daruvarca je došlo vozilo zadarske taxi službe. Iako nije bio previše razgovorljiv, na novinarska pitanja odgovorio je kako ni na koga nije ljut i da ostaje u Zadru do pravomoćnosti presude. Nakon čega se udaljio u nepoznatom smjeru.

Slučaj 31-godišnjeg Daruvarca, osuđenog na pet godina zatvora zbog premlaćivanja 18-godišnje djevojke L.G., ponovno je u središtu pažnje hrvatske javnosti. Naime, Daruvarac je jutros pušten iz pritvora budući je istekao zakonski rok njegova pritvaranja za kazneno djelo za koje je predviđena kazna do pet godina.

Kako je Daruvarcu 14. prosinca već isteklo šest mjeseci pritvora, ispunjen je maksimalan rok od šest mjeseci za djelo za koje je osuđen, a to je nanošenje teške tjelesne ozljede. Zakon mu je stoga omogućio izlazak na slobodu jer u istražnom zatvoru može biti samo mjesec dana od dana donošenja nepravomoćne presude.

Kovačević je u pritvoru mogao ostati jedino u slučaju da mu se u roku mjesec dana od izricanja nepravomoćne izrekla i pravomoćna presuda, što je bilo nemoguće jer čak ni žalbeni postupak na izrečenu presudu nije gotov. Izlazak na slobodu mu je omogućila odredba Zakona o kaznenom postupku po kojoj se istražni zatvor može produljiti samo za šestinu, i to u slučaju kaznenog djela za koje je predviđena kazna zatvora do pet godina.

Kako je nepravomoćna presuda Daruvarcu izrečena 10. siječnja, jutros je pušten na slobodu s obzirom da je istekao navedeni rok od 30 dana pritvora.

Da je u ovom slučaju sve napravljeno u skladu sa zakonom potvrdio je nedavno za Zadarski list i ugledni hrvatski stručnjak za procesno  kazneno zakonodavstvo i poznati zadarski odvjetnik mr. sc. Šime  Pavlović.

- Zakon o kaznenom postupku tu je rigorozan i određeni su maksimalni rokovi zadržavanja okrivljenika u istražnom zatvoru. U konkretnom slučaju, budući da je za ovo djelo propisana kazna zatvora od pet godina, maksimalno trajanje pritvora je šest mjeseci te se može produljiti još 30 dana, znači sveukupno sedam mjeseci. Nakon toga se istražni zatvor mora ukinuti, to je zakonski tekst. A zašto sud nije u danom roku donio presudu, to je druga priča i u to ne bih ulazio, rekao je tada mr. sc. Pavlović.

Na sjednici izvanraspravnog vijeća Općinskog suda u Zadru održanoj u petak 8. veljače, trebala je na zahtjev državnog odvjetništva biti donijeta odluka o izricanju mjera opreza Darku Kovačeviću Daruvarcu, odnosno zabrana prilaska žrtvi, redovito javljanje policiji, ali i oduzimanje putovnice i osobne iskaznice kako ne bi napustio Hrvatsku, no zahtjev je odbijen. Tako da je  Darko Kovačević Daruvarac jutros nakon sedam mjeseci pritvora, izašao na slobodu pri čemu mu nisu određene nikakve mjere opreza.

Osim što je do pravomoćnosti presude slobodan čovjek. Drugostupanjsku, konačnu presudu treba donijeti jedan od Županijskih sudova kojem će se spis dodijeliti automatskom nasumičnom dodjelom, a presuda može biti potvrđena, preinačena u odnosu na visinu zatvorske kazne ili pak, ukinuta što bi značilo da se suđenje može i ponavljati.

U svakom slučaju, s obzirom da uz hrvatsko ima državljanstvo i susjedne BiH vidjet će se vrlo brzo hoće li i Daruvarac poput primjerice Glavaša, Mamića i sl. otići  na "izlet" u susjednu državu iako, među dvama državama postoji sporazum o izručivanju.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)

Komentari

Slika korisnika SOFIJA ROSA
Pozdrav, ja sam gdica SOFIJA ROSA. Iz Zagreba u Hrvatskoj želim dati pouzdano svjedocanstvo o tome kako sam dobio kredit od gospode Vladimire Financial Investor. Dobio sam zajam od 50000 €. NAPOMENA: Ona je pouzdana i autenticna Ako je netko zainteresiran za dobivanje kredita, molimo kontaktirajte njezin VIA EMAIL: vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com