Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

E-MEDICA Zadarski medicinari bili na praksi u mariborskoj bolnici

10.02.2019. 11:58
E-MEDICA Zadarski  medicinari  bili na  praksi u  mariborskoj  bolnici


Prepuni pozitivnih dojmova vratili su se učenici zadarske  Medicinske škole Ante Kuzmanića s putovanja u Maribor gdje su od 28.  siječnja do 1. veljače boravili u sklopu projekta "E-medica", međunarodnoga projekta pokrenutog još 2005. godine. Riječ je o projektu koji se  temelji na suradnji hrvatskih i inozemnih zdravstvenih i nezdravstvenih  škola koji se u "E-medici" povezuju kroz suradnju u učeničkim istraživačkim projektima.
Ove godine, doznajemo u Medicinskoj školi Ante Kuzmanića, ova škola sudjeluje u ukupno osam projekata, od kojih u četiri ima status voditelja, a u preostala četiri ulogu suradnika. Među osam ovogodišnjih projekata su i projekti pod nazivom "Život s Crohnovom bolesti" i "Rijetke  bolesti 2", koji su ujedno i projekti u okviru kojih je organiziran posjet  slovenskom gradu, točnije Srednjoj zdravstvenoj in kozmetičnoj šoli Maribor, s kojom zadarska škola u projektima "E-medice" uspješno surađuje već niz godina.


Mnogo toga vidjeli i naučili
Kako doznajemo od Tanje Serdarević, školske koordinatorice za projekt "E-medica" u Medicinskoj školi Ante Kuzmanića Zadar, u Sloveniji je  koncem siječnja boravilo devetero učenika iz 3.a i 3.b razreda koji su u  pet dana posjeta mnogo toga vidjeli i naučili. 
Uz koordinatoricu projekta "E-medica", nastavnicu Tanju Serdarević,  s učenicima je u ovom radnom posjetu u Sloveniji boravila i nastavnica i  voditeljica projekta "Rijetke bolesti 2" Ljliljana Grginović.
Cilj posjeta prvenstveno je, navode nastavnice ove zadarske strukovne  škole, uz aktivno učenje i usvajanje novih znanja, razvijanje timskog rada, kao i upoznavanje drugih sredina i kultura, te poštivanje različitosti,  a osim sa slovenskim školama, učenici zadarske Medicinske škole surađuju i s učenicima škola iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije.
– Tijekom razmjena u projektu "E-medica" učenici sudjeluju u teorijskoj i praktičnoj nastavi u školi domaćina, te se upoznaju s organizacijom i načinom rada drugih zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj i inozemstvu, drugim kulturama i životnim sredinama, rade na zajedničkim projektima, pri čemu razvijaju međusobnu suradnju, ali i prijateljske odnose, kaže profesorica Serdarević, a o samim dojmovima i aktivnostima tijekom posjeta Mariboru više nam je kazala učenica Karla Župan.
– Upoznali smo njihovu školu gdje smo jedan dan zajedno sa slovenskim učenicima pohađali nastavu i radili na zajedničkim projektima, a  praktični dio odradili smo i u mariborskoj bolnici, kaže učenica Karla i  dodaje da su u bolnici bili smješteni po različitim odjelima i sudjelovali u  postupcima njege bolesnika.
– Svi su nas jako lijepo primili, i osoblje i pacijenti, koji su nas raspoznavali jer smo imali kute u drukčijoj boji, kaže još Karla Župan, a učenica  Karla Ivić dodaje da su tijekom boravka u Sloveniji posjetili i Psihiatričnu  bolnišnicu u gradu Ormožu. Uz taj stručni radni dio, Zadrani su se, doznajemo dalje od učenika, upoznali i sa znamenitostima Ormoža i Velike  Nedelje, gdje su bili na izletu, te naravno Maribora koji im se jako svidio.


Različite kompetencije medicinskih sestara
Učenicima su se, kako kažu, neki postupci njege učinili drukčijima nego u Hrvatskoj, kao i organizacija posla, no kako objašnjava profesorica  Ljiljana Grginović, razlika je prvenstveno u tome što hrvatske medicinske sestre imaju daleko veći opseg kompetencija nego što je to slučaj u  Sloveniji.
– Za istu razinu obrazovanja hrvatske i slovenske medicinske sestre  nemaju iste kompetencije, ističe Ljiljana Grginović.
Tijekom petodnevnog boravka u Sloveniji, učenici su održali i videokonferenciju sa svojom školom, bili su na izletu na Pohorju, te su im  uručene potvrde o sudjelovanju u razmjeni. Naravno, bilo je i slobodnog  vremena za zabavu i šoping, a učenici su bili smješteni u đačkom Domu  Lizike Jančar.
Kako još ističe profesorica Serdarević, ovim su se posjetom zadarski  učenici bolje upoznali s radom zdravstvenih ustanova u inozemstvu, ali i  proveli nekoliko lijepih dana u susjednoj državi gdje su brojnim aktivnostima – učenjem, radom, ali i zabavnom, na najbolji način spojili ugodno  s korisnim.
Navedimo još kako je projekt „E-medica“ iniciran u listopadu 2005.,  kroz Udruge ravnatelja zdravstvenih škola Republike Hrvatske, a prihvaćen je u lipnju 2006. kao pilot projekt Hrvatske akademske i istraživačke mreže – CARNeta, čime je dobio punu stručnu pomoć i podršku.
Godišnje se kroz timove realizira 30-tak zajedničkih projekta, kroz suradnju 20-tak zdravstvenih škola iz Hrvatske ili inozemstva. Ove godine  u "E-medici" sudjeluje čak 30 škola na 33 projekta, a svi oni koji su prethodne školske godine sudjelovali u radu na učeničkim projektima „E- medica“, svoje projekte predstavljaju na godišnjoj smotri Dani E-medice, koja se održava od 2007. godine, te će ove godine to biti 12. smotra po  redu.




Sudionici posjeta Mariboru
U razmjeni sa Srednjom zdravstvenom i kozmetičnom šolom Maribor sudjelovalo je devet učenika Medicinske škole Ante Kuzmanića Zadar: Roko Bukvić, Laura Gnjatović, Anita Gustin, Karla Ivić i Karla Župan iz 3.a razreda, te Karolina Miloš, Antonio Rončević, Ivana i Anita Vazgeč iz 3.b razreda.