Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

MILAN PETRIČIĆ Izlaskom optuženog na slobodu za sud ovaj predmet nije prioritetan slučaj! Moguće da presuda postane pravomoćna tek za godinu dana!

10.02.2019. 15:06
MILAN PETRIČIĆ Izlaskom optuženog na slobodu za sud ovaj predmet nije prioritetan slučaj! Moguće da presuda postane pravomoćna tek za godinu dana!


Odvjetnik pretučene 18 – godišnje djevojke L.G. Milan Petričić nakon današnjeg puštanja Darka Kovačevića Daruvarca (31) na slobodu rekao je kako obitelj žrtve zbog straha razmišlja o odlasku iz Zadra, no da za sada to još nisu učinili. Osvrnuo se na cijeli ovaj slučaj i sve ono što je on za sobom povukao i rasvijetlio u hrvatskom zakonodavstvu.
– Moram još jednom naglasiti kako su u ovom slučaju upravo novinari napravili dobar posao, senzibilizirali javnost o pravima žrtve. To je značajan iskorak, jer praćenje ovog postupka neće utjecati samo na ovaj postupak i njegovu brzinu već će takva pravila vrijediti i za brojne druge slučajeve. Usput ste otkrili nešto što nije tajna u pravosudnim krugovima, a to je činjenica da ovakve predmetne postupke po zakonskim rješenjima nije moguće završiti ni u pet, šest, a niti u sedam mjeseci. To su zakonska pravila, a zašto su takva to je već drugo pitanje, ali očito je da se deklarirana prava žrtve, deklarirana nulta stopa tolerancije na nasilje ne slažu sa zakonskim rješenjima, rekao je Petričić dodajući kako tu prema postojećim zakonskim rješenjima za sada nema puno pomoći u smislu ubrzanja postupka ili sprječavanja da se ovakve odredbe zakona o puštanju na slobodu ili nemogućnosti izricanja mjera opreza ne pojavljuju.
Tužiteljstvo se žalilo na odluku Izvanraspravnog vijeća Općinskog suda u Zadru o ukidanju mjera opreza Darku Kovačeviću Daruvarcu te će o tome odluku čini se donositi i Izvanraspravno vijeće Županijskog suda..
– Postoje različite prakse Županijskih sudova, ali bojim se da je ovdje ova odluka prvostupanjskog suda u skladu sa zakonom, istaknuo je.
Obitelj žrtve ovih dana je što kroz medije, što putem društvenih mreža izražavala nelagodu, osjećaj straha i ugroženosti odlukom suda o puštanju Kovačevića na slobodu. Djelatnici PU zadarske potvrdili su kako obitelj nema 24-satnu policijsku zaštitu, ali i da bez obzira na odluku suda imaju "alate" koje koriste u zaštiti ove obitelji sukladno svojim procjenama o razini njihove sigurnosti.
– Iskreno, one imaju policijsku zaštitu, i imat će ju i dalje dok traje ovaj postupak, tu nema nikakve dileme. Subjektivan osjećaj straha u ovom slučaju je opravdan i razumljiv, ali mehanizmi zaštite u takvim situacijama ne postoje, konstatirao je Petričić.
Ministar Bošnjaković najavio je izmjene Zakona o kaznenom postupku koje je potaknuo upravo ovaj slučaj, koji je ukazao kako mehanizmi zaštite žrtve nisu ugrađeni u kazneni proces.
– Mehanizmi prava optuženika su ugrađeni u zakonodavstvo i kazneni proces, a jesu li ugrađeni i mehanizmi zaštite žrtve vidimo na ovom primjeru, dakle nisu. Čujemo da bi se u ovom slučaju žrtvu i njezinu obitelj trebalo smjestiti u Sigurnu kuću, što je glupost. Osobe ne treba micati iz svoje sredine zbog osjećaja straha bio on samo subjektivan ili zaista objektivan. Nedostaju zakonska rješenja za takvo nešto, rekao je.
Naglasio je kako ne očekuje da će se pravomoćna presuda donijeti u roku od godine dana.
– Ovakvi predmeti imaju prioritet dok su osobe koje se terete u istražnom zatvoru, a kada nisu u istražnom zatvoru po zakonu ti predmeti nisu prioritet. I zato je od početka jasno da je nemoguće tu pravomoćnu presudu donijeti u roku od šest ili sedam mjeseci. To je stvarnost, a znači li to korekciju zakonskih rješenja da optuženik ili počinitelj bude u istražnom zatvoru vidjet ćemo, taj dio se vrlo brzo i jednostavno može korigirati kroz zakonodavno rješenje, istaknuo je Petričić.
Dakle, vrlo velika je vjerojatnost da Kovačević na slobodi provede i do godinu dana dok se ne donese pravomoćna presuda jer je izlaskom na slobodu prestao biti "sudski prioritet".
– Za ovaj konkretan slučaj to je teško reći. Viši sud ne mora utvrditi samo da je presuda zakonita nego i da nema procesne mane radi kojih bi eventualno trebalo ponoviti postupak. Od toga ovisi dužina trajanja postupka. Znamo da za ova kaznena djela u proceduri kada optuženik nije u istražnom zatvoru, nikada pravomoćna presuda nije donesena prije roka od godine dana, to znamo i to je stvarnost, to je realno i ne možemo zamjeriti pravosuđu, pogotovo ne na ovom predmetu, da je bilo neažurno ili da je odugovlačilo ili da nije radilo brzo i kako treba, zaključio je Petričić.