SIGURAN LOV U zadnje dvije godine na zadarskom području zabilježene dvije nesreće u lovu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Usmrćenje crnih svinja u Smilčiću bio je izolirani incident
U Mandrama na Pagu, u lovu iz puške je u prosincu 2018. godine ozlijeđen drugi lovac – državljanin Slovenije koji je zadobio teške tjelesne ozljede. Na otoku Ugljanu je u siječnju 2017. godine u lovu talijanskih državljana na šljuke ozlijeđen sačmom drugi talijanski lovac koji je zadobio teške tjelesne ozljede
D. STANIN/ PIXSELL
Miodrag Orešković s jednom od usmrćenih svinja u Smilčiću

Nedavna nesreća u lovu, ako se taj slučaj može tako opisati,  kada su stočaru iz Smilčića dva lovca usmrtila tri svinje, crne slavonske   svinje, misleći da su, kako su izjavili policiji - divlje, aktualizira pitanje lovačkih zakona. Je li zakonska regulativa vezana za lov dobro osmišljena i  što po tom pitanju kažu lovci. Iz PU zadarske su nam kazali  kako je u zadnje dvije godine bilo svega nekoliko slučajeva nesreća u lovu.

- Prošle je godine u listopadu na području lovišta Južni Velebit zabilježeno samoranjavanje lovca i to nožem gdje je za dobio lakše tjelesne  ozljede. Dva mjeseca kasnije, u Mandrama na Pagu, u lovu iz puške ozlijeđen je drugi lovac – državljanin Slovenije koji je zadobio teške tjelesne  ozljede. Protiv počinitelja, drugog lovca, državljanina Republike Hrvatske, podnesena je kaznena prijava zbog dovođenja u opasnost života i  imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom. Nadalje, tijekom 2018.  godine evidentirana su tri kaznena djela protuzakonitog lova ili ribolova  (zec, fazan), a protiv počinitelja je državnom  odvjetništvu podnesena  kaznena prijava,  podnesene su i kaznene prijave  za dva djela uništavanje  zaštićenih prirodnih vrijednosti. Radilo se o izlovu prstaca te lovu  zaštićenih ptica, nabrajaju iz PU zadarske.

Što se tiče godine prije, tijekom 2017. evidentirana su tri kaznena djela  protuzakonitog lova i ribolova te su podnesene kaznene prijave. Ozlijeđenih u lovu nije bilo, osim jednog slučaja na otoku Ugljanu kada je u  siječnju u lovu talijanskih državljana na šljuke ozlijeđen sačmom drugi  talijanski lovac koji je zadobio teške tjelesne ozljede.

Komentirajući zakonsku regulativu, kao i situaciju na terenu predsjednik Lovačkog saveza Zadarske županije Damir Perić kazao je kako mora  naglasiti da su prije nekih dva mjeseca na snagu stupila nova dva zakona,  Zakon o lovstvu i Zakon o nabavi i posjedovanju oružja građana.

- Ovi zakoni su nam jako pomogli u rješavanju problematike iz područja lovstva i uvelike su pomogli lovovlaštenicima u gospodarenju s  lovištima i provedbi obavljanja i bavljenja lovom. Dobili smo suvremene  propise koji usko propisuju načine obavljanja i provedbu gospodarenja  lovištima u cilju očuvanja i zaštite matičnih i prolaznih vrsta divljači, te  ostalih zaštićenih životinjskih vrsta, dok su lovcima i korisnicima lovačkog oružja jasno definirane načine upotrebe lovačkog oružja, zadovoljan je Perić.

Kako dodaje ono što ih muči je i dalje problem da lovovlaštenici imaju  muke u sprječavanju i pojavi nelegalnog lova (krivolova).

- Krivolov i dalje postoji i zadaje probleme svim lovovlaštenicima koji  gospodare lovištima i koji žele kvalitetno gospodariti svojim lovištima.  Ipak, želio bih istaknuti da smo tijekom 2018. i 2019. godine postigli jako  dobru suradnju s Policijskom upravom zadarskom i htio bih stoga uputiti riječi zahvale svim djelatnicima PU zadarske, posebice načelniku Antonu Dražini, voditelju službe policije Božidaru Budiši i voditelju Odjela  za javni rad Denisu Mariću. Budiša i Marić su prije početka ovogodišnje  lovne sezone bili i sudionici okruglog stola kojeg smo mi lovci zajednički  s policijom organizirali u prostorijama našeg saveza u Zadru na temu  "Siguran lov". Od tada je suradnja nas lovaca i policije podignuta na još  veću razinu, a najbolji rezultati su upravo u sferi iskorjenjivanja krivolova, ističe dalje prvi čovjek lovačkog saveza.

Govoreći o broju nesreća u zadnje dvije godine Perić naglašava kako   dvije zabilježene nesreće  nisu puno, ako se uzme u obzir da  domaćih lovaca ima oko 2500, a stranih 850.

- Nesreće vezane za ranjavanje lovačkim oružjem su izolirani slučajevi  i posljedica ljudske pogreške. Iako im sam broj malen, svaka nesreća vezana uz provedbu lova nas jako pogađa. Poražavajuća je jer nema ništa  vrjednijeg od ljudskog života i ljudskog zdravlja. Stoga je važno znati  način ponašanja sudionika lova koji je propisan Zakonom o lovstvu i  brojnim pravilnicima koji detaljnije razrađuju pravila kojih su se lovci  dužni pridržavati. Jasno je vidljivo da se lovačko oružje i naboji mogu  upotrebljavati samo ako ne ugrožavaju sigurnost ljudi i imovine, ne smiju se upotrebljavati izvan lovišta, civilnih strelišta ili drugih mjesta koja  su određena za vježbe gađanja. S oružjem i streljivom mora se postupati  s osobitom pažnjom kroz pravilno čuvanje, pravilnu i stručnu upotrebu,  nošenje, prenošenje i držanje oružja u ispravnom stanju, informira nas  Perić i zaključuje kako bi, budući da se najveći broj nesreća u lovu događa zbog slabog raspoznavanja lovaca po obraslim i šumskim prostorima, sudionici lova trebali nositi reflektirajuće/jasno vidljive kape ili prsluke narančaste ili crvene boje, što je također savjet  i preporuka i ostalim osobama koje se kreću lovištem, poput berača gljiva, biciklista, planinara i drugih.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno