Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Dani o´ Bak – Tradicija duga 130 godina

11.02.2020. 19:45


MURTER – »Dani o bak« pokladna su tradicija koja datira, prema sjećanjima živućih najstarijih mještana, oko 130 godina.
Sama sačuvana foto dokumentacija, stara više od pola stoljeća, vrijedan je trag nematerijalne kulturne baštine.
Naziv »Bake«, svojstven je samo Murteru.
Korijen vuče iz naroda, gdje se izraz »baka« koristio kao sinonim za pogrdno, ružno, nakaradno, primjerice kad bi muževi došli doma jako pijani – nakon druženja u konobi tu bi obično žene jedna drugoj rekle« došla mi je baka!« i znalo bi se koji je to stadij… »Zidovi ocrne, a same bake po zidovima«, jedna je od narodnih uzrečica koja ide u prilog nazivu.
U počecima poklada, maske su bile jednostavne izvedbe. Muškarci su se odijevali kao žene, a žene kao muškarci.
Tajnost bi se postizala i dobrom »scenskom« izvedbom, te licem prekrivenim priručnom bojom ili pomagalom.
Tematski su uglavnom bili vezani za aktualne događaje iz protekle godine, ljudsku intimu i seksualnost, na lokalnoj razini mjesta. Humor koji je ugodan svima čak i ismijanima.
(Pamti se, primjerice, kako se skupina mladića prerušenih u dimnjačare, u hlačama ogoljene stražnjice penjala i skakala po krovovima.
Ništa manje smijeha nije izazivao ni zaljubljeni par na magarcu, u sastavu žene krupnije građe koja iz mišine pije vino, dok njen partner u predjelu prepona ima veoma izražen klip kukuruza i dvije glavice crvenog luka).
Prva veća organizirana maškarana skupina, koja se nazivala »Banda Štramba«, datira iz 40-tih godina prošlog stoljeća. Izmislili su dodatan način zabave, koji je i danas aktivan.
Konopom bi za drvena zaprežna kola privezali stare lonce, tave, sve što je bilo od metala i stvaralo nesnosnu buku te bi se vozili cijelim mjestom.
Prvi planirano sašiveni kostimi, nastali su prije 50-ak godina. Predstavljali su baruna Trenka i Venecijanca.
Murterske Bake, kao malo koja pokladna povorka u državi, bilježi konstantan rast sudionika i razvoj kreativnosti.
Osim kostima, mnogo se polaže u izradu scenskog nastupa, tako da je ponekad teško reći da je pojedina skupina, samo obična maškarana skupina. Više im odgovara usporedba teatarska družina, jer njihovi nastupi pomno su i do detalja osmišljena predstava.
Manifestacija Dani o’ Bak sastoji se od petodnevnog programa koji sadrži bogatu ponudu događanja kako za domaćine, tako i tuzemne i inozemne sudionike i posjetitelje kojih se broji i do 4000-5000 tisuća osobito na Veliki dan o Bak – utorak.


Program manifestacije Dani o´ bak
15.2. Nogometna muško/ženska utakmica pod maskama, Sportska dvorana Murter, 17:00 Snage će odmjeriti 4 ekipe:Pokladni odbor Murter, Općina Murter-Kornati, TZO Murter-Kornati, Općina Tribunj. 16.2. Turnir u bućama, Trg Rudina 15:00- Turnir za djecu 16:00-Turnir za odrasle Sudjeluju: Ekipe pokladnih odbora svih mjesta otoka Murtera: Murter, Betina, Jezera i Tisno 21.2. Kino dvorana Žut, 19:00 Izložba »BAKE U DJEČIJOJ MAŠTI« 19:00 – Proglašenje nagrađenih radova 19:30 – Povijesno dokumentarni film »BAKE«, Priča o MURTERSKIM POKLADAMA, autora ZVONKA ILIJIĆA 22.2. REGATA O’ BAK NA LATINSKO IDRO 15:00- Start regate sa Stare rive 15:00- Natjecanje u kuvanju slanine, maništre i hažola – Stara riva, 17:00- Kristalna dvorana o’ bak, Stara riva, doček regate, ručak i proglašenje najbržeg broda i najboljeg hažola 23.2. MALE BAKE 15:00- Povorka iz Starog sela Dječja povorka predvođena skupinom odjevenom u narodnu murtersku nošnju prema nekadašnjem narodnom običaju u pokladnu nedjelju 17:00 – Kristalna dovorana o’ bak, Stara riva, proglašenje najboljih bak’ uz ČAROBNI MASKENBAL & MINI DISCO SHOW 24.2. »SUĐENJE KRNJI KRNJIĆU« 19:00- Kino sala Žut-Satirični kazališni komad autora VEDRANKA ŠIKIĆA BALARE, britkim odmjerenim humorom prihvatljivim svima uprizoruje nelogične događaje u Murteru kroz proteklu godinu, sadržaj samog suđenja autentičnim dramskim izričajem upotpunjuju vrsni »IVE I MATE« 25.2. VELIKI DAN O’ BAK 9:00- Tradicionalna marenda u caffe baru »Torkul« 15:00- Povorka iz Starog Sela – povorka velikih bak predvođena limenom glazbom Pirovac, nagrađenim malim bakama te gostima i sudionicima velike 16:00- Trg Rudina, DJ Street music te ručak (fažol sa suhim jelenskim mesom) koji pripremaju članovi Lovačkog društva »Sokol«, Gornji Draganec 20:00- Kristalna dovorana o’ bak, Stara riva, Proglašenje najboljih bak, zabava uz slavonski band »SINOVI RAVNICE«.